Чим закінчилось резонансне засідання Верховної Ради

Чим закінчилось резонансне засідання Верховної Ради
Верховна Рада України

У середу, 22 травня, відбулось позачергове засідання Верховної Ради України. На нього президент Володимир Зеленський виніс всього два проекти рішення – про внесення змін до закону «Про вибори народних депутатів України» та про внесення змін до закону «Про публічні закупівлі».

Першим законопроектом пропонувалось проводити вибори за пропорційною виборчою системою із закритими партійними списками і знизити прохідний бар'єр до парламенту до 3%, – пише «Українська правда».

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує скасувати мажоритарну систему, оскільки "на виборах в одномандатних виборчих округах поширеними є прямий та непрямий підкуп виборців, зловживання адміністративним ресурсом, спроби спотворення результатів народного волевиявлення".

Зауважимо, при голосуванні за закритими списками виборці обирають лише партію, а депутатів, які потраплять до парламенту, визначають партійні лідери.

Врешті депутати не проглосували за те, щоб внести законопроекти у порядок денний і спікер парламенту Андрій Парубій закрив засідання.

Пізніше заступник глави адміністрації президента Руслан Рябошапка заявив, що позачергові вибори до Верховної Ради пройдуть за старим законодавством, тобто за змішаною виборчою системою.

У Верховній Раді також зареєстрували альтернативний законопроект – про голосування за відкритими списками. За цієї системи виборці можуть обирати, хто зі списку партії пройде до парламенту, тому що голосують за конкретного кандидата, а не політичну силу. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцьку кав’ярню «Старе місто», яку відкрили атовці, виставили на продаж
Наступна новина У Луцьку поставлять 5-метрове коване дерево з квітами
Останні новини
Схожі новини