Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій

Верховна Рада заборонила діяльність проросійських партій

Депутати Верховної Ради проголосували за законопроєкт 7172-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій».

«За» проголосували 330 нардепів, повідомила голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, – пише «Суспільне»

«Нарешті ми перестанемо толерувати у нашому політикумі «русскій мір», який несе тільки розруху в Україні», - написала вона.

Закон передбачає заборону партій, якщо їхні програмні цілі або дії спрямовані на:

  • виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії проти України, у тому числі шляхом представлення збройної агресії РФ проти України як внутрішнього конфлікту, громадянського конфлікту, громадянської війни, заперечення тимчасової окупації частини території України;

 

  • глорифікацію, виправдання дій і бездіяльності осіб, які здійснювали або здійснюють збройну агресію проти України, представників збройних формувань РФ, інших незаконних збройних формувань, банд, груп найманців, створених та/або підпорядкованих, та/або керованих та/або фінансованих РФ, а також представників окупаційної адміністрації РФ, у тому числі шляхом їх визначення як «повстанці», «ополченці», «ввічливі люди».

 

Серед депутатів, які підтримали документ - 17 колишніх депутатів ОПЗЖ:

  • 12 депутатів з нової групи «Платформа за життя та мир»
  • 5 депутатів з ОПЗЖ, які зараз позафракційні.

">http://

Як повідомила представниця Верховної Ради в Конституційному Суді Ольга Совгиря, 1 квітня народні депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт 7172-1, який передбачає порядок заборони проросійських партій.

За її словами, до раніше зареєстрованого законопроєкту додали нові норми до Регламенту Верховної Ради. Зокрема, йдеться, що:

  • Народний депутат, який не увійшов до складу депутатської фракції (у тому числі після оголошення депутатської фракції розпущеною), якого виключено чи який вийшов зі складу депутатської фракції, є позафракційним.

 

  • У разі заборони судом політичної партії, яка сформувала у Верховній Раді депутатську фракцію, така депутатська фракція після набрання судовим рішенням про заборону політичної партії законної сили оголошується Головою Верховної Ради України розпущеною.

Нагадаємо, раніше Рада нацбезпеки та оборони призупинила діяльність в Україні партій, які мають зв’язки з російською федерацією

Згодом у Верховній Раді створили депутатську групу «Платформа за життя та мир» у зв'язку з тимчасовим призупиненням діяльності партії «Опозиційна платформа - За життя».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волинському медінституті волонтери збирають військові аптечки
Наступна новина У волинській лікарні відкрили нове відділення
Останні новини
Схожі новини