Чому буряк кращий за йогурт і як правильно їсти помідори. Ми послухали лекцію про харчування

Чому буряк кращий за йогурт і як правильно їсти помідори. Ми послухали лекцію про харчування

Тема корисного харчування – зараз дуже популярна, як і загалом – здорового способу життя. Люди записуються у спортзали, «виписують» в інтернеті програми індивідуального харчування, відмовляються від шкідливих звичок, заводять нові хобі, які пов’язані з підвищеною активністю. І насправді це – супер. Якби не було одного великого і важливого «АЛЕ».

Про здорове і корисне харчування часто існують помилкові уявлення. І «втягнувшись» в такий нібито правильний раціон можна навпаки – завдати своєму організму ще більшої шкоди.

Про це та про деякі інші секрети нашої їжі у Луцьку розповіла Вікторія Дмитрук – практикуючий лікар та сертифікований консультант торгової марки Nutrilite.

* * *

У нас дуже багато нарікань на медицину. Мабуть, в кожного знайдеться причина для таких нарікань і страшних історій. Але ще років десять тому за статистикою РАГСів середня тривалість життя українців була 57-58 років. Зараз  середньостатистичний українець живе 72 роки. Чия це заслуга? Думаю, що в тому числі – медицини.

* * *

Знаєте, як іспанці ділять людей за віком? Від народження і до 20 років – це дуже-дуже молоді люди. Із 20 до 35 – молоді. Якщо в такому віці жінка народжує, то всі дивуються: о, Боже, вона ж така молода! Від 35 до 55 вік називають – все ще молодий. Із 55 до 65 – нарешті люди стають дорослими. А далі – люди у віці.

* * *

Найновіші дослідження показують, що наш другий мозок – це… кишківник. Усі мабуть чули про мікрофлору, яка міститься у товстому кишківнику. Так от: через блукаючий нерв ця мікрофлора має такий величезний вплив на центральну нервову систему, що може викликати депресії, перепади настрою і навіть суїцидальні настрої. Наш кишківник керує нашими емоціями, настроєм, працездатністю, сонливістю чи безсонням. Тому не забувайте годувати ці маленькі мікроорганізмів – і буде вам щастя!

* * *

Мікрофлора у кожної людини – своя, унікальна, як відбитки пальців чи сітківка ока. І коли, наприклад, після хвороби лікар призначає пробіотики, вони не здатні відновити вашу мікрофлору. Так само, як і йогурти та закваски. Це – чужа мікрофлора, яка може тільки допомогти вашій, але не стане її частиною. Для того, щоб ваша мікрофлора росла і розвивалась, її треба правильно годувати.

Але це не так просто. Бо вся їжа, навіть корисна і правильна, встигає перетравитись ще до товстого кишківника, у тонкому. І мікрофлорі лишається харчуватись тільки одним – клітковиною. Для цього можна їсти буряк чи моркву, або спеціальні добавки.

* * *

Для того, щоб зрозуміти правду про овочі, треба знати про фітонутрієнти. Що це? Це поняття відкрили відносно недавно – кілька десятків років тому і зараз активно вивчають. Якщо дуже-дуже просто: це – система захисту рослин, за зразком нашої імунної системи.

Кожна рослина має певну програму: виростити плід, дати йому дозріти, перегнити, щоб насіння проросло і виросла нова рослина. Щоб дати рослині дозріти, у ній є такий фітонутрієнт як лектин, а щоб дати насінню прорости – фітинова кислота. Для нашого організму це, м’яко кажучи, не дуже корисні речовини. І вони є причиною більшості автоімунних захворювань, яких зараз – дуже багато.

* * *

Усі ці овочі, які ми вважаємо корисними: помідори, перець, баклажани, кабачки, огірки… Знаєте, звідки вони взялися? Тисячу років тому їх в Європі не було. І коли їх сюди завезли, люди не відразу змогли їх їсти. Двісті років усе це ніхто не їв. Не могли, бо починали хворіти і навіть помирали. Чому? Якраз через оці фітонутрієнти: лектини і фітинові кислоти.

* * *

Ви звертали коли-небудь увагу на консервовані помідори, які привозять з Італії? Вони – без шкірки і кісточок. Саме такий вихід знайшли європейці, коли почали їсти завезені з Америки овочі: зрізали шкірку і видаляли кісточки. На Сході теж ніхто не їсть персики із «волохатою» шкіркою.

А у нас навпаки вчили, що в шкірці – найбільше вітамінів, а в кісточках з яблук – якась чудодійна речовина, яка відновлює зір… Це неправда. Шкірку треба чистити, а насіння – видаляти. І в яблуках, і в помідорах.

* * *

Чим шкідливий лектин? Наприклад, лектин пшениці (який є у борошні грубого помелу або у хлібі з висівками) дуже схожий на інсулін. Клітина сприймає його як інсулін, він «приліплюється» до неї, а потім, коли в організм попадає цукор, він не може засвоїтись. В результаті – великий рівень цукру в крові і – діабет.

Щось подібне відбувається, коли споживати продукти із замінником цукру. Коли людина бачить цукерку чи кока-колу, мозок розпізнає цей продукт і чекає глюкозу. Але її немає. Ми обманули мозок і він – в стресі.

* * *

Знаєте, які овочі дійсно корисні? Я вітаю з цим всіх українців. Бо це – буряк, морква, капуста, редька. Плюс – уся зелень.

* * *

Чим шкідлива фітинова кислота? Це природний консервант, який є в рослинах для того, щоб насіння не проростало завчасно. Якщо людина її з’їдає, організм витрачає на її нейтралізацію величезну кількість фосфору, міді, цинку, заліза, марганцю і кальцію.

Фітинова кислота є в горохові, квасолі, сочевиці, сої, перловці, пшениці, в усіх «корисних» цільнозернових кашах… Чули про модні «суперфуди» – насіння чіа та кіноа? Усі модні дівчата зараз це їдять і вважають, що це – здорове харчування. Але велика кількість фітинової кислоти, яка там є, робить їх більш шкідливими, аніж корисними.

Що треба робити? Замочувати на ніч. І бобові, і будь-яку кашу: пшеничну, перлову, гречку. Пам’ятаєте, як ми на уроках біології проводили дослід з пророщуванням квасолі? Так от, коли ми замочуємо крупу, ми починаємо її пророщування, і фітинової кислота виходить.

* * *

А знаєте, чому неочищений, дикий рис коштує дорожче за звичайний білий? Через маркетинг! Це звичайної води маркетинг, і більше нічого. Древні східні народи, для яких рис – основний вид їжі, витрачали величезні зусилля, щоб його очистити. Якраз через оцю фітинову кислоту, інакше люди швидко помирали. Але нам розповідають, який неочищений рис корисний. Це неправда.

* * *

Ви, мабуть, чули, що цукор – це погано. А от мед… Мед – це так само погано. Звичайно, в давні часи, коли не було цукру і не було звідки взяти хоч якісь корисні речовини, мед був особливими ласощами і приносив користь. Але насправді мед – це зовсім трошки корисного і дуже багато того самого цукру. То для чого брати цей мінімум корисного разом із цукром, якщо можна – без нього?

* * *

Від цих речей, про які я розповідаю – небезпека навіть більша, ніж від «фастфуда». Бо «фастфудом» періодично завдають організму стресу, а тут – системно «сідають» на нібито правильне харчування, а насправді – ще більше шкодять.

* * *

Українці люблять повторювати, що їдять багато м’яса, бо це наші давні традиції. Але це не так. Жоден народ в світі не їв стільки м’яса, скільки зараз його споживаємо ми. І причина цьому – знову маркетинг. Його виготовляють у великих об’ємах і хочуть «втюхати».

Пам’ятаєте прислів’я: ми – те, що ми їмо. Але якщо подивитись на це глибше, ми так само – і те, що їсть тварина, яку ми їмо. А чим зараз годують тварин і курей? Кукурудзою, комбікормами – тим, де мало корисного і дуже багато небезпечного.

* * *

Вегетаріанство визнане зараз у всьому світ. Це дійсно система харчування, яка продовжує життя. Але більшість вегетаріанців живуть трохи в інших кліматичних умовах. Вони живуть там, де майже цілий рік є свіжі овочі та фрукти і де є дешеві морепродукти. В наших умовах і з нашим генотипом набагато важче отримувати все корисне, будучи вегетаріанцем.

* * *

Приблизно в 40 років у кожної людини наступає такий момент, який називають «елімінацією гена». Приходять пацієнти і розказують: все було прекрасно, в мене навіть не було медичної картки за всі ці роки, а тут – все посипалося. Суглоби, шлунок, зуби, зір… Однією з ознак цього є дуже сильна сонливість. Людина засинає просто на місці. Може всі вихідні з ліжка не вилазити, а в понеділок – все-одно відчуває себе розбитою, нічого не хоче робити. Це говорить про те, що настала «елімінація гена» і треба швидко зайнятися детоксом – очищенням організму.

* * *

Детокс – це не синонім схудненню, але найчастіше від програм очищення чекають саме схуднення. Очищення запускає в організмі купу різних хороших процесів, і зниження ваги – це приємний бонус.

* * *

Люди, які хочуть скинути вагу, найчастіше звертаються до інтернету. Бо там – мільйони порад, марафони детоксів… Але якщо 100 людей візьмуть участь в цьому марафоні схуднення, то тільки п’ятеро скинуть вагу. Вони сфоткаються, накуплять гарних нарядів, але через рік із них тільки один втримає вагу. Всі решта – повернуться до старої, або навіть і збільшать.

* * *

Класична програма детоксу: треба пити воду, займатися спортом або хоча б багато ходити, дотримуватися режиму здорового харчування і що теж важливо – позитивний психологічний настрій. Якщо в вашому оточенні вас висміюють, не розуміють, не підтримують, їдять збоку шкварки і торти – вам треба в своє оточення додати однодумців.

Можливо, це буде просто група в телеграмі, але це дуже важливо – спілкуватися з тими, хто розуміє і підтримує. Класна штука – медитації та афірмації для схуднення. Особисто я раджу, це дуже добре працює на підсвідомості. Якщо ваші рідні не хочуть приймати ваші правила гри – лишіть їх в спокої і займайтеся собою.

Записала Людмила ЯВОРСЬКА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку підуть в школу більше трьох тисяч першокласників
Наступна новина Як політикам правильно рекламуватися в інтернеті
Останні новини
Схожі новини