Дід робив каву, яку «німець в плєну давав». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Дід робив каву, яку «німець в плєну давав». Про старі рецепти. ТОМАЧІ

Ми не культивуємо їжу, ми культивуємо свою історію. Ми прагнемо написати історію волинських смаків – і тому створили рубрику ТОМАЧІ.

ТОМАЧІ – це про старі рецепти з Волині, це про рецепти наших бабусь. Часто - про ті страви, які досі готують на сільських кухнях. Але мільйони людей про це не здогадуються.

* ТомачІ – так у селах на Маневиччині називають товчену варену картоплю. Присолену, приперчену і традиційно приправлену смаженими салом – шкварочками. Зазвичай томачі готували на вечерю. І досі готують у селах Волині. Інший варіант назви: товмачі, товкмачі, токмачі, тумачи (на Маневиччині), тукмачі (на Любешівщині), кмачі (на Ратнівщині)... До томачів подавали кисле молоко, квашені чи солені огірки, помідори, капусту. Іноді з картоплі робили кульки (пироги) і запікали її у печі до хрумкої скоринки.

 

Матвій Марчук із Тагачина на Волині якось розказував нам колярські історії. Про чорний борщ із квашених буряків, до прикладу, – теж. Але є у Марчуків ще одна кухонна традиція – кава. 

Тут люблять пити каву точно таку, яку любив готувати дід – Василь Марчук 1910 рн. 

Той же навзаєм привіз пристрасть до кави з ...німецького полону в Другу світову. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: На гурманИ: історії навколо дерев'яної валізи з Сибіру. Духче. ЗАНЕСЛО В СЕЛО

От кожного разу, коли Василь Марчук сипав ячмінь на петальню та ставив її на грубу чи який інший вогонь, казав, що «таку каву нам німець в полоні давав і ще по дві цигарки до неї». 

Так дід привчив родину готувати ячмінну каву!

«Помити ячмінь, підсушити і смажити на пательні так, щоб аж горіло! Але не зовсім! Потім перемолоти на м'ясорубку зо три рази. Мелений ячмінь варити так, щоб «кава» покипіла зо п'ять хвилин. І все: можна пити, як кому смакує - з цукром, з молоком, чи й просто так», – ділиться Оксана Марчук

Кава з Тагачина на Волині. Процес

Он на світлинах її батько Матвій Марчук якраз тим і займається, що готує своїм чергову порцію)) 

Смачного!

* * *

«Перший» розповідає про секрети простої волинської кухні, записуючи автентичні рецепти та кухонні поради у селах Волині – від тих, хто їх готує.

Традиційно ми це робимо наживо, тобто тією мовою, якою наші герої розмовляють у глибинці: щоб Волинь на смак була яскравіша. І смачніша!

Так ми готуємо проєкт, в якому хочемо зібрати все найцікавіше про смаки Волині – без прикрас, як є.

Далі буде!

(передрук заборонено)

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Оксана МАРЧУК

Більше томачів:

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині попрощалися з загиблим військовим Петром Богданом
Наступна новина Авторка поштової марки «Українська мрія» з Волині продає з друзями пончики для допомоги ЗСУ
Останні новини
Схожі новини