Чому дешевшає долар і як довго це буде тривати

Чому дешевшає долар і як довго це буде тривати

Зміцнення національної валюти України останнім часом зумовлене наближенням дати сплати компаніями податку на прибуток за минулий рік, стартом посівної кампанії у аграріїв і відновленням попиту нерезидентів на українські державні облігації (ОВДП).

Такої думки дійшли опитані УНІАН експерти, пояснюючи, що всі ці дії стимулюють зростання продажу валюти на міжбанківському валютному ринку.

«Зміцнення гривні в останні дні викликане наближенням крайнього терміну сплати податку на прибуток за 2018 рік - 11 березня. Багато підприємств продають іноземну валюту для здійснення податкових платежів у гривні, що сформувало надлишкову пропозицію іноземної валюти на міжбанківському ринку», - прокоментував головний економіст «Альфа-Банку» (Україна) Олексій Блінов.

На його думку, цей чинник вичерпає себе вже 12 березня.

Старший аналітик «Райффайзен Банку Аваль» Михайло Ребрик також назвав одним з чинників наближення дати сплати податку на прибуток, що стимулює бізнес конвертувати валюту в гривню.

Ще одним чинником зміцнення гривні він назвав старт польових робіт у аграріїв у зв'язку з поліпшенням погодних умов, для чого вони також активізували продаж валюти.

Крім того, як зазначив експерт, нерезиденти відновили попит на українські ОВДП, для придбання яких продають валюту.

 «На наш погляд, певної девальвації можна очікувати до кінця березня: закінчаться короткострокові ОВДП, і нерезиденти, можливо, частково виходитимуть. Плюс буде виплата відшкодування ПДВ, зросте нервозність, пов'язана з виборами. Ще масштабніший вихід нерезидентів можливий у середині квітня. Але ми не очікуємо сильної девальвації до травня», - прогнозує Ребрик.

«Зміцнення гривні викликане наближенням крайнього терміну сплати податку на прибуток за 2018 рік - 11 березня. Багато підприємств продають іноземну валюту для здійснення податкових платежів у гривні, що сформувало надлишкову пропозицію іноземної валюти. Цей чинник вичерпає себе вже 12 березня».

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків також відзначив позитивний вплив на курс національної валюти України відновлення попиту нерезидентів на гривневі ОВДП.

«Невизначеність року двох виборів не лякає іноземних інвесторів у гривневі ОВДП. За 6 березня портфель нерезидентів зріс на 740 млн грн, або на 7,1 млрд грн з початку року. І, судячи з обсягу викупленої Національним банком учора валюти - майже 130 млн дол., - обсяг цих вкладень може вирости найближчими днями», - прокоментував експерт.

Довідково. Національна валюта України за результатами торгів на міжбанківському валютному ринку з початку березня зміцнилася до долара США більш ніж на 40 копійок, або на 1,6%, - до 26,44/26,47 грн/дол. На час закриття торгів 6 березня. За офіційним курсом Національного банку України, за січень-лютий гривня зміцнилася до долара на 3%. Державний бюджет України на 2019 рік ґрунтується на прогнозному показнику курсу гривні до долара США до кінця року на рівні 29,4 грн/дол. Згідно з консенсус-прогнозом опитаних УНІАН експертів, курс гривні до долара на кінець 2019 року становитиме близько 30 грн/дол. Історичний мінімум курсу української гривні до долара США було зафіксовано в лютому 2015 року та становив 30,01 грн/дол.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Сказав, що я з профспілки колгоспу» – капелан Михайло Бучак про те, як познайомився з дружиною
Наступна новина У Міністерстві оборони відмовили у виплаті компенсації вдові бійця з Волині. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини