Чому падає долар? Що буде з курсом до кінця року? Прогноз експерта

Чому падає долар? Що буде з курсом до кінця року? Прогноз експерта
Фото ілюстративне

За прогнозами, в Україні курс долара до кінця 2020 року утримуватиметься на рівні 26-27 гривень.

Про це сказав старший економіст Ukraine Economic Outlook, викладач макроекономіки бізнес-школи МІМ-Київ Михайло Кухар, виступаючи в авторському проекті Романа Скрипіна Skrypin.ua.

Зараз, констатує він, існує дуже малий попит населення на долари при надмірній пропозиції.

«Ми маємо абсолютно парадоксальну ситуацію, коли попиту на долари не достатньо, а пропозиція іде. У людей немає стільки гривень, щоб скупити усю ту пропозицію валютної виручки, що надходить у країну», – каже експерт.

На його думку, тут певну роль зіграли зовнішні платежі.

«У нас є 8 млрд доларів виплат зовнішнього боргу, це немало. Менше, ніж минулий, але все ж немало для країни, яка звикла сплачувати 2-3 млн на рік. Це піковий рік, але завдяки колегам з Міжнародного валютного фонду 3 ми вже заплатили, 5 до кінця року мусимо заплатити. І кредит від МВФ у нас буде більше 5 млрд. Ще Євросоюз дає мільярд. Ще Світовий банк дає мільярд. Ще понад мільярд технічної допомоги від уряду США (те, що приходить на боротьбу з ковідом)», – перелічує Михайло Кухар.

«Словом, повністю позитивний платіжний баланс. Ми рахували його від 0 до +1 млрд. Зараз покращуємо прогноз до +2,6 млрд притоку валюти у країну за цей рік», – каже економіст.

Читати також: Пенсія у спадок. Банкір розповів, як це можуть зробити в Україні

Також він спрогнозував, що відбуватиметься із курсом долара до кінця року. Свої висновки експерт зробив на основі аналізу ціни на нафту, газ і енергетичне вугілля.

«Упав барель. І ми розуміємо, що ми як країна-чистий імпортер нафти і газу мали б мати із цього якийсь зиск. Ми порахували: Україна витрачає за трьома позиціями – на імпортний газ, нафту та енергетичне вугілля – 12 млрд доларів щороку», – зазначив економіст.

За його словами, зараз барель коштує 27-30 доларів, тобто найдешевше за останні 20 років. Ціна на газ – від 50 до 100 доларів до тисячу кубометрів. Впала ціна і на енергетичне вугілля.

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

«Економія виходить 5,7 млрд доларів. Це ще один кредит МВФ. Це ті долари, що залишаються у країні, вони давлять на курс, і ми отримуємо цю аномальну фінансову курсову стабільність, яка, я певен, у коридорі 26-27 утримається до кінця цього року», – сказав Михайло Кухар.
 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Областей, не готових до карантину, побільшало. На Волині ситуація погіршилася
Наступна новина Ще майже 400 українців заразилися коронавірусом
Останні новини
Схожі новини