Чому обмілів Світязь? Версія волинських синоптиків

Чому обмілів Світязь? Версія волинських синоптиків

Волинські синоптики назвали свою версію обміління озера Світязь, підкріплену багаторічними спостереженнями. На їхню думку, серед головних причин обміління – значне випаровування води, падіння рівня грунтових вод, невідремонтовані шлюзи.

Про це пише ІА Волинські Новини

За словами начальника обласного гідрометцентру Ростислава Бондарчука, у селі Світязь із 70-х років минулого століття є гідрологічний пост. Працівники щодня о восьмій годині ранку вимірюють рівень води в озері. Також там встановлено випаровувач, фахівці регулярно спостерігають і фіксують, скільки води за добу випарувалося з озера та скільки потрапило з опадами.

«Я підняв ці дані й побачив: починаючи з 2015 року, протягом деяких місяців випаровувалося утричі більше води, ніж потрапляло опадів. Крім того, впав рівень ґрунтових вод. А ще ж вийшли з ладу п’ять шлюзів, які не бралися ремонтувати. Натомість заклали берег мішками. Це ж несерйозно. Тому на обміління вплинули багато чинників, а ситуація виникла не за один рік», – вважає Ростислав Бондарчук.

Читати також: Створили робочу групу, яка розбиратиметься, чому міліє Світязь

Фахівець каже, що поступово падає рівень води і в озері Люб’язь. Цього літа вже можна було вбрід перейти з Прип’яті в озеро, хоча раніше там була глибина два метри.

Нагадаємо, у Шацькому національному природному парку повідомили, що з озера випарувалося 9 млн кубів води.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У «Супернові» – акція на однокімнатні квартири. Кількість обмежена
Наступна новина У грибах з Маневицького району рівень радіації перевищує норму ушестеро
Останні новини
Схожі новини