«Не вся інформація має звучати у пресі». Як в ОДА пояснили секретну нараду про обміління Світязю

«Не вся інформація має звучати у пресі». Як в ОДА пояснили секретну нараду про обміління Світязю

Нараду про обміління озера Світязь припинили після приходу журналістів через те, що «не вся інформація має звучати десь у пресі», пояснила радниця голови Волинської ОДА з медійних питань Оксана Прокопчук-Мовяк.

Представниця ІМІ розпитала радницю голови ОДА Юрія Погуляйка про випадок, який стався в ОДА. Про це пише  сайт Інституту масової інформації.

Нагадаємо, у п’ятницю, 8 травня, у стінах ОДА стався інцидент: чиновники відмовилися проводити нараду про обміління озера Світязь після того, як на неї прийшла знімальна група Перший-ТВ. Луцьк.

Папірець на дверях

Радниця зазначила, що нараду не анонсували для журналістів тому, що зараз карантин. Тож в ОДА не думали, що на неанонсовану нараду хтось із журналістів прийде.

«Цього разу ми не повісили папірець на двері, що нарада відбувається в закритому форматі. Тому журналісти вільно зайшли до кабінету», – пояснила Оксана Прокопчук-Мовяк.

«Наступного разу, якщо такого формату буде нарада, то буде інформація про те, що  закрита нарада, і всі учасники погодилися брати участь на умовах нерозголошення інформації», – додала Оксана Прокопчук-Мовяк.

«Кажемо про результати». А обговорення, виходить, людям не цікаве?

Також Оксана Прокопчук-Мовяк зазначила, що якби нарада відбулася, то присутні не змогли б обговорити заплановане через присутність журналістів.

«Могла відбутися нарада по факту, але на ній не відбулось би обговорення, яке планувалося. Бо не вся інформація має звучати десь у пресі. Можливо, деталі, які не можна розголошувати публічно, поки не завершиться судовий процес, або ще щось», – зазначила Оксана Прокопчук-Мовяк.

«Ми не можемо збирати журналістів на всі робочі наради або демонструвати все онлайн. Тому що більшість із них мають характер обговорення, а ми інформуємо громадян про результати діяльності, чіткі плани або погоджені проєкти. Бо, на жаль, не на всі проєкти в обласному бюджеті є фінанси. А розвиток інфраструктури в області відбувається частково за кошти державного бюджету та на умовах співфінансування з місцевих бюджетів. Тому багато ідей лишаються в резерві», – додала вона.

Тим часом юрист ІМІ Алі Сафаров каже, що згідно із Законом України «Про інформацію» заборонено утаємничувати інформацію про екологію, «якою, вочевидь, є інформація про обміління озера».

Що ж до карантинних обмежень для журналістів, то, за словами юриста, якщо у Волинській ОДА вони є, про це має бути зазначено в якомусь окремому розпорядженні чи іншому документі, де встановлено карантинні обмеження і чітко визначено, як саме забезпечується отримання інформації з боку журналістів.

Уже після цієї публікації радниця голови Волинської ОДА з медійних питань Оксана Прокопчук-Мовяк нагадала, що у розпорядженні № 144 «Про обмежувальні заходи, пов’язані з попередженням виникнення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19, при відвідуванні адміністративних будівель, де розміщена Волинська обласна державна адміністрація» від 16.04.2020 йдеться про обмеження допуску до будівель Волинської ОДА усім особам, крім працівників ОДА, її структурних підрозділів, працівників аварійних служб та правоохоронних органів. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Ми не маємо права відкривати промислові ринки». У Луцькраді відповіли підприємцям
Наступна новина Закон забороняє утаємничувати інформацію про екологію, – юрист про секретну нараду у Волинській ОДА
Останні новини
Схожі новини