Чому у Луцьку не працювала програма «Доступні ліки». ВІДЕО

Чому у Луцьку не працювала програма «Доступні ліки». ВІДЕО
Урядова програма «Доступні ліки» діє з 2017 року (джерело фото - moz.gov.ua)

У Луцьку тимчасово припинила роботу програма «Доступні ліки» через відсутність фінансування. Однак в обласному управлінні охорони здоров’я запевнили, що ситуацію уже виправили.

Про це йдеться у сюжеті Суспільного Волині.

«Доступні ліки» стали недоступними

За словами лучанки Алли Торунової, більш як тиждень вона не могла придбати необхідні медикаменти для лікування цукрового діабету. Причину зупинки програми їй, каже, не пояснили. 

Жінка, якій 11 років тому поставили діагноз «діабет II типу», з червня 2018 отримує медикаменти за програмою «Доступні ліки».  Вона розповіла, що 25 лютого сімейний лікар виписав рецепт, пішла в аптеку, де їй повідомили, що робота програми «Доступні ліки» тимчасово припинена.

«Ці медикаменти, як правило, отримують люди старшого віку з нашими ще радянськими пенсіями, для яких навіть ті гроші, які ми економимо, є досить суттєвими. Для прикладу, я цей «Діаформін» отримую за 22 гривні, тоді як по повній програмі вимушена купляти, бо він життєво необхідний, за 95 гривень. Різниця більш ніж 70 гривень – це досить суттєво. Протягом тижня я намагалася з’ясувати причину, чому таке сталося і коли це зможе заново запрацювати, жодної толкової відповіді я не отримала», – повідомила Алла Торунова.

Причина – у відсутності фінансування

Директорка комунального підприємства «Луцький міський центр первинної медичної допомоги №2» Тетяна Трач каже, що програма «Доступні ліки» тимчасово призупинила роботу через відсутність фінансування у Луцьку.

«Це було тому, що місто використало той об’єм коштів, який був розподілений на область, і на місто зокрема. На сьогодні ситуація відновлена», – повідомила медик.

Окрім того, за її словами, з 1 квітня планується введення в обіг електронного рецепту. Отже, має бути проведена певна підготовча  робота.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: В Україні можна буде отримати безкоштовні ліки тільки за електронним рецептом

«Щоб уже коли пацієнт звернеться в аптеку, фармацевт відкривав свою програму та бачив виписаний рецепт і міг його отоварювати. Сподіваюся, що до кінця року паперової форми рецептів не буде», – наголосила Тетяна Трач.

Коштів вистачить до липня, – чиновник-медик

Головний спеціаліст з терапії управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Микола Берник розповів: кошти закінчилися в Луцьку і Ковелі, в одних аптеках 2 тижні тому, в інших – три.

«На сьогоднішній день ситуація вже виправлена, в результаті перерозподілу коштів, які зняли з інших районів області, відповідно до розпорядження голови Волинської ОДА були зняті кошти з певних районів і виділені на Луцьк, отримало місто 541 тисячу гривень і Ковель 180 тисяч», – сказав Микола Берник.

Посадовець запевняє: до липня виділених коштів вистачить. Далі фінансуванням програми «Доступні ліки » займатиметься Національна служба здоров’я, розрахунки йтимуть із Міністерства охорони здоров’я.

Довідково

«Доступні ліки» – урядова програма, відповідно до якої пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. 

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава.

У програмі беруть участь лише монопрепарати (які містять лише одну діючу речовину).

Пацієнт може обміняти рецепт на ліки у будь-якій аптеці, що підписала договір з місцевим органом влади (закладом охорони здоров'я), долучилася до програми і має наліпку «Доступні ліки».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбудеться концерт, присвячений ювілею Володимира Івасюка
Наступна новина Для волинян оголосили штормове попередження
Останні новини
Схожі новини