В Україні можна буде отримати безкоштовні ліки тільки за електронним рецептом

В Україні можна буде отримати безкоштовні ліки тільки за електронним рецептом

МОЗ почало наводити порядок з видачею безкоштовних ліків за рецептами.

Їх отримають тільки пацієнти, які уклали договори-декларації з терапевтами або сімейними лікарями, – повідомляє Сьогодні.

Рецепт оформляється в електронному вигляді і реєструється в єдиній базі, а отримати ліки в аптеці хворий зможе тільки тоді, коли в держбюджеті знайдуться гроші на оплату (це і називається реімбурсацією). Тобто ті, хто до сих пір не "прикріпився" до певного лікаря, скористатися безкоштовною держдопомогу не зможуть.

Експерти відзначають, що порядку побільшає, але і складнощів додасться, перш за все для пацієнтів.

Що нового

Очікується, що наказ почне діяти з 1 квітня 2019 року разом з постановою Кабміну (його проект знаходиться на громадському обговоренні), що визначає порядок відшкодування витрат тим аптекам, де пацієнтам видають безкоштовні ліки.

Суть така: лікарі зможуть виписувати рецепти на такі препарати виключно в системі e-health, в електронному вигляді і тільки пацієнтам, з якими підписані декларації. Бланк е-рецепта затверджений ще в травні 2018 року, але поки використовується в паперовому вигляді: лікар заповнює рецепт, роздруковує його, скріплює печаткою і видає на руки пацієнту.

Роздрукувати рецепт можна буде і далі, але без підтвердження його реєстрації в системі e-health він недійсний. Пацієнт зможе отримати безкоштовно ліки за кодом, який буде відправлений одночасно йому і в аптеку у вигляді електронного листа або смс. Повторний рецепт можна буде виписати за тиждень до закінчення попереднього рецепта, якщо таблеток видано на 21 день і більше. І за три дні до закінчення рецепта, якщо менше.

Якщо ж лікар випише ліки раніше терміну, платити за нього держава не стане. При хронічних захворюваннях буде можливим отримання рецепта без відвідування лікаря, а рецепт з помилками може бути анульований тільки самим лікарем.

Є й мінуси: якщо виявиться, що на поточний місяць бюджетні гроші на ті або інші ліки вичерпані, виписати рецепт буде неможливо технічно: доведеться чекати наступного місяця, коли знову надійдуть кошти.

Навіщо це все

У МОЗ стверджують, що одне з головних завдань нововведення – оптимізація витрат бюджету і можливість залучення до програми "Доступні ліки" лікарів, що працюють як ФОП.

Експерт реанімаційного пакету реформ Євген Гончар уточнив, що після введення е-рецептів стане неможливою практика, коли одним хворим на їхнє прохання виписували ліки з надлишком, а іншим не вистачало, оскільки фінансування обмежене.

Гончар оцінює нововведення позитивно: "Упевнений, що технічних проблем не буде, адже інтернет-покриття вже є скрізь, де є медустанови, а навчити лікарів реєстрації рецептів нескладно. Також у пацієнта буде гарантована можливість отримати ліки, а у аптек – гарантія проплати. Зараз немає ні того, ні іншого, тому для багатьох приватних аптек програма реімбурсації малоцікава. У перспективі – налагодження обліку всіх рецептурних препаратів, не тільки безкоштовних".

Терапевт вищої категорії Едуард Михайлов більш обережний:

"На перших порах можливі збої, помилки, особливо у лікарів старшого покоління, яких багато в глибинці. Але головний мінус – рецепт не можна оформити, поки держава не виділить грошей. Зараз я можу видати рецепт, а пацієнт сам знайде аптеку, де його можна отоварити. При нових вимогах до фінансування хворому доведеться чекати до наступного місяця або купувати ліки за свій рахунок".

Закладено мільярд

Програма реімбурсації діє в Україні з квітня 2017 року. За нею безкоштовно або з невеликою доплатою можна отримати ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання (за затвердженим Міністерством охорони здоров'я переліком з 16 найменувань), бронхіальна астма (три найменування) і діабет другого типу (інсулінонезалежний, два найменування).

За даними Міністерства охорони здоров'я, за програмою "Доступні ліки", з квітня 2017 по грудень 2018 р виписали 32 млн рецептів на суму в 1,6 млрд грн. У 2019 року в бюджеті передбачено 1 млрд грн, але можуть дофінансувати, якщо виникне потреба.

Експерти кажуть, що цього недостатньо, тому важливо налагодити чіткий порядок розподілу медичної держдопомоги. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Які села на Волині вирішили сьогодні перейти до ПЦУ. ФОТО. ВІДЕО. ОНОВЛЕНО
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. Неділя, 3 березня. ФОТО. ОНОВЛЕНО
Останні новини
Схожі новини