Чому українцям урізують субсидії і що буде з початком опалювального сезону

Чому українцям урізують субсидії і що буде з початком опалювального сезону

Останнім часом ситуація з субсидіями в Україні стає однією з найобговорюваніших.

Так, в уряді постійно пропонують нововведення, правила для отримання субсидій продовжують посилювати, а офіційна статистика і зовсім говорить про те, що все менше і менше українців стають щасливими володарями компенсацій від держави.

Сайт «Сегодня» розібрався, що відбувається з субсидіями в Україні, чому кількість їх одержувачів скорочується і яких змін очікувати в недалекому майбутньому.

Що відбувається з субсидіями

З 1 травня в Україні значно урізали кількість тих, хто користувався субсидіями. В уряді мотивували нововведення необхідністю позбавити державних компенсацій тих, хто приховує свої доходи. Тоді субсидії втратили люди, які були власниками автомобілів молодше п'яти років, ті, у яких площа квартири перевищує 120 кв. м, а будинку – 200 кв. м і багато інших. Загалом, через таких змін субсидій позбувся кожен 5-6 одержувач.

«Повним ходом використовуються нові майнові критерії, які були затверджені в травні цього року. Які передбачають неможливість отримання субсидії тими, у кого у власності є квартира, площею більш ніж 120 кв. м, будинок, площею більше 200 кв. м, автомобіль, молодше 5 років, разові покупки на суму понад 50 тис.», – зазначає в коментарі «Сегодня» Андрій Никончук, експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту.

Експерт додає, що такий відбір привів і до зменшення обсягів виплат субсидій.

«Майнові цензи відсікли велику кількість людей, які отримували субсидії до цього. Відсікли саме тих, у кого більша площа житла. А раз більша площа, відповідно і на порядок більше була сума державної допомоги. Прибравши цих людей, суми субсидій ще зменшилися», – каже Никончук.

Cистему надання субсидій в Україні намагаються реформувати семимильними кроками, з кожним разом все більше і більше скорочуючи кількість одержувачів. І ось, минулого тижня з'явилася новина про те, що з 1 жовтня субсидії скасують для тих, у кого немає газового лічильника..

Через якийсь час стало відомо, що така постанова дійсно отримало схвалення профільного комітету в Раді, але була знята з розгляду самим Кабміном.

Цього року українцям вже видали вдвічі менше субсидій, ніж минулого. Так, в період з січня по липень 2018 р. виплати отримало близько 2,6 млн українських родин, що на 50% менше, ніж було за аналогічний період 2017-го. До того ж, якщо минулого року середній розмір субсидії становив 300 грн , то зараз він зменшився до 200 грн.

Держстат повідомляє, що в січні-липні 2018 року всього було призначено 734 млн грн субсидій для домогосподарств, тоді як 2017 року ця сума становила трохи більше 3 млрд грн.

Чому скорочується кількість субсидіантів

На літній період кількість людей, які отримують субсидії, сезонно скорочується. Адже основна витрата населення на оплату житлово-комунального господарства – це оплата опалення.

«У багатоквартирних будинках – це тепло і гаряча вода, а в приватних будинках – газ. Якщо їх використовується значно менше, значить і витрат на комунальні послуги значно менше, а значить, і сума компенсації, яка виплачується, може бути менше або її взагалі може не бути. Тому ваші витрати будуть нижче 15% по відношенню до ваших доходів», – пояснює специфіку нарахування субсидій економічний експерт Борис Кушнірук.

З даних Держстату видно, що в Україні поступово зростають зарплати. А рівень доходів – визначальний фактор для отримання держдопомоги.

«Другий фактор – це те, що в Україні зростають зарплати. А відповідно, якщо зарплати зростають, то кількість тих, хто може звернутися з субсидіями, скорочується», – говорить Кушнірук.

До того ж, з 1 липня в країні почав працювати реєстр одержувачів субсидій. Міністр соцполітики Андрій Рева розповідав, що реєстр дозволив виявити понад 20 тис. українців, які отримували подвійну субсидію і були зареєстровані відразу в двох регіонах країни.

«Система відразу викидає двійників, і ми реально бачимо, хто намагається отримати більше, ніж йому належить», – говорить чиновник і зізнається, що наразі реєстр працює з перебоями.

Експерти також впевнені, що, незважаючи на перебої в запуску, це відмінна практика, яка дозволить скоротити кількість людей, які незаконно отримують субсидії.

«Одні і ті ж люди отримували субсидії в двох різних місцях, і таких виявилося десятки тисяч, хоча я думаю, що їх значно більше. Уявіть собі, що є люди, які мають доходи більше, ніж ті, які дозволяють право на субсидію. Я завжди наводжу в приклад авто.

Люди, у яких євробляхи, – у них же за фактом немає цих авто. І таких людей, за різними оцінками, 500 тис. Формально, вони не є власниками і нічого не купували, тобто формально вони можуть прийти і отримати субсидію. І я абсолютно впевнений, що переважна більшість так і робить.

Тому що якщо людина намагається обдурити державу, не сплачуючи податки при завезенні авто, то чому б не обдурити державу і ще отримати кошти за субсидіях?» – заявив Кушнірук.

Економіст також додає, що щомісячні витрати на авто становлять в середньому близько 120 доларів, і це, якщо вважати по мінімуму – заправка, заміна масла і т.д., а не серйозні поломки і ремонт. На його думку, власники тих же євроблях обкрадають державу і не повинні отримувати субсидії, але для цього потрібно, щоб соціальні служби нарешті почали перевіряти, чи дійсно людина має право отримувати субсидію.

«Виходить, якщо люди можуть дозволити собі такі витрати, чому вони не можуть платити гроші за комунальні послуги в повному обсязі? У нас часто отримують субсидії ті, хто не повинен. І це суттєва проблема, тому що ми оббираємо тих, хто більше потребує цих виплат. Сам факт скорочення тих, хто отримує субсидію, – це нормальний процес. І я переконаний, що він ще не завершений», – додав Кушнірук.

У свою чергу, Андрій Никончук додає, що в Мінсоцполітики й далі продовжують урізання кількості субсидіантів. Вони вивчають дані, перевіряють покупки населення на великі суми і відсівають таких людей з реєстру.

«Зараз в Мінсоцполітики ще більше все перевіряють, вивчають дані, перевіряють, хто робив або не робив покупки на великі суми. Вони можуть перевірити, визначити за ідентифікаційним кодом, за карткою, що оплата була – і викидають з системи. Але якщо ви розрахуєтеся готівкою, вас ніхто не ідентифікує», – зазначив Никончук.

Що буде з початком опалювального сезону

Опалювальний сезон завжди приносить з собою багато сюрпризів, і, зазвичай, не особливо приємних, наприклад – збільшення ціни на газ. Так, Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує зростання граничних роздрібних цін на газ для населення 2018 року на 18%.

Відповідно, якщо зростають ціни на блакитне паливо, збільшиться і кількість тих, кому потрібна субсидія.

«З початком опалювального сезону потрібно буде підвищувати тарифи на газ і на тепло. Тому вони (уряд. – Ред.) можуть злякатися вживати жорстких заходів. З огляду на, що кількість людей, які реально потребуватимуть субсидії – зросте. Вони боятимуться того, що можуть зачепити значну частину населення, яка може почати виступати проти них», – говорить Кушнірук.

Це підтверджує і Андрій Никончук, який говорить, що зі збільшенням ціни на газ з'явиться нова хвиля людей, які потребують компенсації від держави.

«Якщо ціна газу не підвищуватиметься, можуть ще придумати якісь критерії, завдяки яким кількість субсидіантів скоротиться. Якщо ціна газу збільшиться, то знову додасться велика хвиля тих, хто не зможе платити. Багато зараз на прикордонному стані, а в цьому випадку однозначно вже не зможуть платити – це динамічний процес», – підсумував експерт.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбудеться Чемпіонат України зі спортивного орієнтування
Наступна новина «Мені хочеться обіймати його портрети»: спогади мами Володимира Кияна. ФОТО
Останні новини
Схожі новини