Чому українцям стало важко оформити закордонний паспорт

Чому українцям стало важко оформити закордонний паспорт

Черги на оформлення, місяці очікування і хабарі без гарантій.

Видання “Сегодня” з’ясувало, з якими проблемами до сих пір стикаються українці, які бажають оформити біометричний паспорт для безвізових поїздок в Європу.

Мільйони і черга

Торік біометричні паспорти отримали 4 млн осіб, повідомив глава Держміграційної служби Максим Соколюк. Для порівняння, в 2016-му документи отримали трохи більше 1,5 млн українців. Разом з тим в ДМС “Сегодня” зізналися, що сьогодні з видачею паспортів до сих пір не все гладко через черги.

Цю інформацію підтвердили і на держпідприємстві “Документ”, яке приймає і оформляє заяви на видачу паспортів. Однак в обох організаціях причину черг не назвали – запропонували звернутися в поліграфкомбінат “Україна”, який друкує паспорти. Однак жоден з телефонів комбінату, зазначених на його сайті, не відповідав.

Очікування і хабарі

Киянка Тамара Нєдєля розповіла “Сегодня”, що чекає свій паспорт близько п’яти місяців – документи подала ще в листопаді 2017 року. Тоді їй пообіцяли, що паспорт буде готовий через 2-3 місяці.

Минулого місяця поліція затримала 8 співробітників ДМС, які видавали біометрику в обхід черги. За даними поліції, чиновники вимагали 3000 грн за оформлення документа в 22-денний термін і 11 тис. грн – за 1-2 робочих дні.

За словами Євгена Хримлі, який отримав паспорт на минулому тижні, цим корупція при отриманні біометрії не обмежується.

Допоможе нове обладнання

Спікер ДП “Документ” Володимир Поліщук розповів, що очікує рішення проблеми черг найближчим часом. За його словами, до оформлення паспортів за 7 і 20 днів дозволить повернутися нове обладнання, яке поліграфкомбінат “Україна” закупив в січні цього року.

Перший віце-прем’єр Степан Кубів додав, що обладнання вирішить проблему технічного виготовлення закордонних паспортів і це дозволить протягом 2-3 місяців поступово повернутися до планової видачі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Ковелі будівельний кран може впасти на дітей. ФОТО
Наступна новина Шоу «Холостяк», ДТП та «накрита» порностудія: ТОП-5 за вихідні
Останні новини
Схожі новини