Чорнобильську АЕС та Славутич повністю знеструмлено

Чорнобильську АЕС та Славутич повністю знеструмлено
Фото «Уніан»

Чорнобильська АЕС та всі ядерні об‘єкти зони відчуження залишились без електропостачання.

Про це повідомили в Енергоатомі, - пише «Суспільне».

Знеструмлене і місто Славутич. Чим загрожує знеструмлення ЧАЕС:

  • На сховищі відпрацьованого ядерного палива-1 зберігається близько 20 тисяч відпрацьованих паливних збірок. Вони потребують постійного охолодження, яке можливе лише за наявності електропостачання;
  • Якщо ж його не буде, то насоси не виконуватимуть охолодження. Як наслідок – зросте температура в басейнах витримки, виникне паріння і вихід радіоактивних речовин у довкілля;
  • Вітром радіоактивну хмару може перенести в інші регіони України, Білорусі, Росії, Європи;
  • Також не працюватиме вентиляція на об‘єкті. Весь персонал, який там перебуває, отримає небезпечну дозу випромінювання;
  • Не працює система пожежогасіння, і це величезний ризик у разі пожежі, що може статися внаслідок потрапляння снаряду;
  • Наразі тривають бойові дії, що робить неможливим проведення ремонтних робіт та відновлення енергоживлення.

Начальник відділу аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної безпеки Дмитро Гуменюк розповів, що відсутність електрики на ЧАЕС не призведе до радіаційного забруднення. Водночас не можна буде контролювати, що відбувається на енергоблоці, моніторити радіаційний стан. 

«Палива на самій Чорнобильській станції немає. Те, що вона знеструмлена - не є проєктною роботою станції. Там має бути електропостачання, і люди мають працювати не в темноті, адже там немає вікон. Якщо наступною знеструмленою станцією буде Запорізька АЕС, то там вже будуть великі проблеми», - сказав Гуменюк.

У МАГАТЕ заявили, що ситуація на Чорнобильській АЕС після захоплення військами РФ погіршилась. Організація не має зв'язку зі своїм моніторинговим обладнанням, а персонал станції не змінювали приблизно два тижні.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі стурбований потенційними ризиками для ядерної безпеки й пропонує провести переговори з представниками Росії та України.

Нагадаємо, 24-го лютого російські війська захопили Чорнобильську атомну електростанцію. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Працює на клуб агресора. Волинянина Анатолія Тимощука пропонують позбавити тренерської ліцензії
Наступна новина На Волині у школах громади відновлюють навчання. Що робитимуть в Луцьку
Останні новини
Схожі новини