Дах з очерету: модно чи надійно?

Дах з очерету: модно чи надійно?

Дах з очерету? Та ну що ви… Якась екзотика, народна “творчість”, хіба для етнографічних музеїв чи зон рекреації...

А втім, у світі і в Україні такі покрівлі стають дедалі популярнішими! Виявляється, стара добра істина про «усе нове - це давно забуте старе» у цьому випадку як ніколи точна. Дах з очерету - міцний, теплий, простий у монтажі і просто ідеально екологічний.

Разом з компанією West-reed знайомимося ближче з цим видом покрівлі.

Чому саме дах з очерету?

Довговічність будівлі залежить від якості покриття на ній. Бо саме дах бере перший удар на себе під час стихій, атмосферних опадів, сонячного випромінювання та інших зовнішніх впливів. Тому, щоб протистояти цьому, покриття даху має бути міцним та надійним.

Очеретяний дах – це не лише захист від зовнішніх впливів, а й якісний утеплювач. Монтаж покрівлі з очерету не потребує навіть шару гідроізоляції, оскільки очеретяна зв’язка не дозволяє просочуватись воді.

Хто б міг подумати, що такий вид покриття, який використовували наші предки кілька століть назад, буде актуальний у 21-му столітті? Дах з очерету в сучасних умовах – це практично універсальний спосіб покрівлі, який підійде і дерев’яним, і цегляним будинкам, і приватній забудові, і комерційним приміщенням. 

100% екологічності 

Очерет – це повністю натуральна, природна сировина, що не має шкідливих випарів. Такий матеріал абсолютно не шкодить людині, а навпаки - в будинку з таким покриття легше дихається.

Береже тепло 

Головне – правильно змонтувати дах. Очерет мусить бути покладений максимально щільно, тож робити це повинні спеціалісти з відповідними знаннями і досвідом. Щільність вкладення ізолює теплообмінні процеси й тому береже тепло взимку і прохолоду – влітку. Такий собі природній кондиціонер всього будинку.

Не виходить з ладу протягом десятиліть

Одна з найбільш важливих переваг покрівлі з очерету. Правильне виготовлення і монтування даху – запорука довготривалої експлуатації.

Якщо доглядати за станом даху, ремонтувати одразу ж будь-які пошкодження – така покрівля може прослужити не менше п'ятдесяти років, а то й більше.

Плюс в тому, що дах не потрібно очищати чи фарбувати. А якщо є необхідність замінити окремі снопи, то це можна зробити  легко і недорого.

Не пропускає вологу

Самі подумайте, чи міг би очерет вижити, якби не міг ефективно протистояти воді? Звісно що ні: він росте у воді, і тому бути міцним і водостійким – його природня характеристика.

Звісно, від опадів очеретяний дах намокає. Але не більше, ніж на 3-7 см від найбільшого дощу. І відразу швидко висихає. 

Окрім того, очеретяний дах не пріє, не підгниває, у такому середовищі не може завестись грибок.

...І тишина :) 

Згадайте структуру очерету: трубчаста порожнина,  повітря між стеблами. Така його характеристика – ідеальний звукоізолятор. Не порівняти з традиційним покриттям – шифером, металочерепицею тощо…

Чи є в Україні спеціалісти, які якісно роблять дах з очерету? 

Компанія West-reed займається монтажем таких дахів з 2006 року. Її спеціалісти проходили навчання і практику у європейських країнах, де переваги очеретяних покрівель оцінили набагато раніше за нас. 

У цьому тексті використані фото, на яких – лише ті дахи, які мотнували фахівці компанії West-reed

А як щодо пожежної безпеки?

Існує думка, що очеретяний дах може бути небезпечним і призвести до пожежі. Дійсно, сам по собі очерет в природних умовах легкозаймистий. Але якщо правильно монтувати таку покрівлю, то не варто боятися.

Для того, аби не трапилось пожежі, стебла очерету обробляють антипіреном –  речовиною, яка робить очерет важкозаймистим, знижує швидкість поширення полум’я, надає матеріалам вогнестійкості. Спеціалісти радять періодично потрібно обробляти дах таким засобом – тоді очерет буде невразливим до полум’я.

Тому такий тип покрівлі нічим не поступається іншим, а навпаки, має ще більше переваг. Дах з природного матеріалу, що має гарний зовнішній вигляд, буде служити для будинку надійним захисником від стихій та опадів. 

З усіх питань вибору, монтажу та особивостей очеретяного даху звертайтеся у компанію West-reed. Контакти:  [email protected], +380997577916, +380978762314


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина В Україні зафіксували 339 нових випадків коронавірусу. На Волині – 22
Наступна новина Залізничне сполучення в Україні запустять вже цього тижня. Квитки здорожчають
Останні новини
Схожі новини