Все про гучні скандали з луцькою «захисницею тварин» Даною Новарчук

Все про гучні скандали з луцькою «захисницею тварин» Даною Новарчук
Богдана Новарчук

У 2012 році Богдана Новарчук стала першою директоркою луцького комунального підприємства «Ласка», що відловлює та стерилізує безпритульних собак і котів. За час її роботи, а це 6 років, «Ласку» неодноразово критикували за жорстоке поводження з тваринами і погані умови утимання. Врешті, у 2018-ому, Богдана Новарчук звільнилась і пішла в приватний бізнес, створивши «Центр порятунку чотирилапих». Організація начебто відловлює тварин у різних містах і селах, за що отримує гроші з місцевого бюджету. 

Луцькі зоозахисники побачили в цьому проблему. Вони стверджують, що Богдана Новарчук відловлює тварин по всій Україні, а потім – звозить їх до Луцька. Через це, мовляв, нічийних собак тут все більшає. Дезорієнтовані від примусового переїзду, вони агресивно реагують на перехожих.

«Перший» зібрав найгучніші скандали, в яких фігурує Дана Новарчук (віднедавна – Богдана Ткачук).

«Ласка» за часів Богдани Новарчук

У 2012 році міська рада створила комунальне підприємство «Ласка», яке очолила Богдана Новарчук. Вона пропрацювала керівницею підприємства 6 років і 1 червня 2018 року написала заяву на звільнення. Жінка казала, що звільняється через зміни в особистому житті та переїзд за кордон, але, ймовірно, це сталось також через тиск громадськості. Адже неодноразово з’являлись петиції з проханням звільнити директорку через жахливі умови утримання тварин. Для прикладу ми знайшли кілька світлин «Ласки» 2017 року:  

Богдана Новарчук

Ось що казала ексдиректорка «Ласки» Наталія Рудь, яка прийшла на заміну Новарчук:

«Насамперед мене вразив колектив ветеринарів, які фактично кожного дня напідпитку мали стосунок до тварин і не зовсім адекватно себе вели. Зараз виявляємо ситуації, коли тварини, яких забирала колись «Ласка», після повернення на місце почали народжувати цуценят. В нас на підприємстві ми інколи знаходимо тварин з бірками про стерилізацію, але з ознаками статевої активності. Є скарги і з Володимира-Волинського. Там виявили собаку з біркою «Ласки» за попередні роки. В неї вигнивав живіт. Коли її оглянув ветеринар – виявилось, що операція була проведена вкрай непрофесійно, а шви зробили звичайною рибальською волосінню. Це завдавало тварині жахливих страждань і могло призвести до загибелі», – розповідає Наталія Рудь.

Як пише «Громадське.Волинь», у 2018 році активісти «Волинського об’єднання зоозахисту» поскаржились до правоохоронних органів на порушення в роботі комунального підприємства: відсутність обліку матеріальної допомоги, невиправдані витрати на відрядження, непроведення вакцинації та стерилізації тварин та інше. Скаржники вказували на те, що у 2016 році на оплату праці найманих працівників КП «Ласка» витратило 616,7 тисяч гривень, на харчування для тварин – 20,6 тисяч гривень і на ветеринарні медикаменти – 131,4 тисячі гривень. Водночас довідки від ветеринарів підтверджують, що тварини були худі та виснажені, із запущеними хворобами.

На думку заявників потребував перевірки і облік надходжень від зоозахисної організації «Naturewatch Foundation», яка передавала для КП  «Ласка» ветеринарні медикаменти, обладнання, автомобіль.

За цими скаргами правоохоронці відкривали кримінальне провадження, але через кілька місяців закрили, посилаючись на відсутність ознак кримінального правопорушення в діях службових осіб КП «Ласка». Однак згодом службову перевірку таки провели.

Тоді ж ексочільниця підприємства Богдана Новарчук, казала що із результатами внутрішньої перевірки ознайомлена. В цих результатах не було ні покарань, ні стягнень, натомість начебто містились рекомендації щодо покращення роботи на підприємстві. Зауваження зооактивістів пані Новарчук відкидала, мовляв підприємство має позитивні висновки міжнародних організацій. 

До слова, варто згадати й про звукоізоляційний паркан (зі старих плит), на який з міського бюджету у 2015 році виділили 400 тисяч гривень. Натомість Богдана Новарчук казала, що ціна не відповідає реальній, адже за її словами, він вартує близько 600 тисяч гривень. Так цей паркан виглядав, але пані Дана переконувала, що ці дірки згодом залатають також:

Паркан

Гучне відкриття «Центру порятунку чотирилапих»

Дана Новарчук після звільнення з посади директора КП «Ласка» не полишила діяльність «зоозахисниці», а відкрила свій «Центр порятунку чотирилапих» у селі Рованці, що поблизу Луцька. Минулоріч волонтерка і експрацівниця ОДА Ельвіра Захарченко та волонтерка Ірина Петренюк навідались до цього закладу, аби показати умови, в яких перебувають дорослі собаки і цуценята. Кажуть, пішли туди, бо попросили волонтери з інших міст, яким небайдужа доля тварин.

Вони розповіли, що побачили там собак у фекаліях, купу сміття поблизу центру (шприци, ампули, кров) та залишки тварин.Тоді ж зооактивістки викликали поліцію та слідчо-оперативну групу за фактом жорстокого поводження з тваринами. 

«Собак назад не повертали після відлову. Там виходило, що протягом тижня мало бути біля 100-150 собак. Коли ми приїхали на місце, ми тих собак не побачили, – стверджує зоозахисниця. – Ми побачили, що біля самого центру валяються мішки зі сміттям, в яких вже проглядалися залишки тварин, кров. Ми викликали поліцію і слідчо-оперативну групу. Дочекалися їх і вже разом з ними оглядали територію навколо», – казала Петренюк.
 

Однак правоохоронці кажуть, що при огляді території не виявили жодних порушень, тому протоколу не склали. А от Богдана Новарчук звернулась у прокуратуру із заявою про начебто незаконні дії волонтерок. 

На сторінках зооволонтерів у соціальних мережах було багато дописів про антисанітарію у «Центрі» та невідповідні умови для операцій.

А ось, власне кілька відео, які нам вдалось знайти у соцмережах. Їхні автори стверджують, що ці приміщення відносяться до «Центру порятунку чотирилапих».

Відловили - і у Луцьк

Ексочільницю КП «Ласка» Богдану Новарчук вже кілька років підозрюють у тому, що вона підписує договори з іншими містами та селами на відлов та стерилізацію тварин, але не повертає їх на місце відлову, а звозить до Луцька. Нарікання на збільшення бродячих собак у різних районах Луцька звучать з 2016 року. Волонтери кажуть, що більшості собак тут ніколи не бачили, вони дезорієнтовані та агресивні. У цьому також звинувачували ГО «Волинське товариство захист тварин» і ГО «Порятунок чотирилапих». Обидві організації очолювані Богданою Новарчук і зареєстровані майже за тою ж адресою - у сусідніх квартирах. Перша організація досі не припинила свою діяльність. 

Саме ці організації, за словами зоозахисників, відловлювали тварин в інших містах. Ми знайшли договір, який уклала ГО Дани Новарчук та Ківерцівська міська рада. У ньому йдеться про відлов 8 собак з подальшою вакцинацією та стерилізацією, але БЕЗ повернення їх у місце відлову. Вартість угоди - 5600 гривень.

Ще одна угода про відлов, стерилізацію та вакцинацію безпритульних собак – з Нововолинськом. Втім, сума угоди тут значно більша – 195 тисяч гривень. Тут Дана також могла не повертати тварин на місце відлову. 

А це – список міст та сіл, де працювала організація «Центр порятунку чотирилапих» у 2020-2021 роках.

Що кажуть лучани?

Зважаючи на ці факти, мер Луцька Ігор Поліщук нещодавно звернувся до голів громад з проханням не співпрацювати із Богданою Новарчук. 

«Перевозячи невакцинованих тварин з одного регіону в інший, без необхідного терміну карантинування, підприємець створює загрозу розповсюдження зоонозних хвороб, які є небезпечними як для життя тварин, так і для життя людей», – каже мер.

Сама ж зоозахисниця на це каже таке:

«Я розумію, чому був зроблений такий тактичний хід, були б докази моєї вини, ми б говорили про це не в Інтернеті, а так збурення суспільства, відверне увагу від того, що влада поки не спромоглася вирішити питання в місті Луцьку з безпритульними тваринами,  треба на когось тицьнути пальцем, щоб від себе відвернути негатив і обурення людей».
 

Ми також зібрали кілька дописів у соцмережах, де лучани стверджують про привезення до Луцька безпритульних собак.

Богдана Новарчук

Ще одна ексдиректорка «Ласки» Наталія Рудь про діяльність Новарчук каже таке:

«Вона здійснює відлов по всій Україні. Не так давно це був навіть Краматорськ Донецької області. Розумієте, вона під кулі їхала, щоб виловити собак. Волонтери, які з нею там співпрацювали, розповіли, що звідти вона забрала 11 тварин. Крім договорів, є волонтери з Луцька, які неодноразово у своїх районах помічали випадки появи собак у кількості 5-6 дорослих особин, які не знають куди йти, на вигляд злякані й дезорієнтовані. Тобто помітно, що вони немісцеві. Останні випадки – Славута і Володимир-Волинський».

Підготувала Юлія Галецька


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Юрій Лобач – голова РДА на Волині. Sometimes they come back
Наступна новина Ковідні цифри: 512 нових хворих на Волині
Останні новини
Схожі новини