День Петра і Павла: що не можна робити у це свято

День Петра і Павла: що не можна робити у це свято

У цей день закінчується Петрів піст, якщо тільки свято святих апостолів Петра і Павла не потрапляє на середу або п'ятницю. 

Depo.ua розповість про традиції та заборони цього свята.

 

Історія свята Петра і Павла

Це свято було встановлене ще в апостольські часи, перші згадки про нього датовані четвертим століттям. На честь святих, за часів Константина Великого були збудовані перші храми. Окремі поселення згодом були названі на їхню честь — Петропавлівка, Петропавловськ тощо.

Святом Первоверховних апостолів Петра й Павла (12 липня) завершується, цикл великих свят, що припадають на період літнього сонцестояння. До цього циклу входять також Зелені свята (Трійця) та Івана Купала.

В них нерозривно поєдналися народні традиції та християнське віровчення, що утворили в народній культурі своєрідний сплав, у якому не можна відділити одне від одного. Це свідчить про певну толерантність Православної церкви до прадавніх місцевих звичаїв.

У православному календарі свято Славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла посідає важливе місце, оскільки святий Петро вважається першим серед апостолів, їхнім пастирем.

Традиції святкування Петра і Павла

Після закінчення Петрового посту 29 червня (12 липня) у народі святкували свято апостолів Петра й Павла, або просто !"Петра". До свята прибирали садибу, підбілювали та підфарбовували хату, вішали чисті рушники. На церковну службу йшли з квітами й віночками, окрасою яких були червоні маки.

Ритуальною стравою були так звані мандрики. Випікали ці коржики з пшеничного тіста, зібраних під час Петрівки сколотин та перевареної сироватки, а також додавали сир та яйця. Назву пиріжків у народі пов'язували з легендою про мандрування світом апостолів Петра й Павла, в яких зозуля вкрала одного "мандрика" і за це її Бог покарав — саме о цій порі вона перестає кувати.

Ще люди з цього приводу казали, що зозуля "мандриком подавилася", але якщо її кування чути було й після Петра, то це вважали на нещастя.

До свята Петра господині намагалися зробити перші зажинки ячменю з нового врожаю і в день свята освятити в церкві обрядовий хліб, навіть якщо зерно ще не зовсім доспіло.

День Петра і Павла слід присвятити доброті, духовним справам. Православним слід відправитися до церкви і помолитися.

Що не можна робити у День Петра і Павла

У цей день у народі не можна працювати на землі, дозволено тільки робити дрібні побутові справи.

Категорично забороняється вінчатися у церкві.

У свято категорично заборонено сваритися, лаятися і навіть думати про погане.

У свято не можна їсти ягоди і фрукти, зібрані в нинішньому році. Вважається, хто не послухався цього правила, накликає на себе біди і недуги. Скуштувавши фруктів і ягід врожаю цього року, потрібно йти в храм, і пригостити фруктами і ягодами жебраків, або віднести ці дари природи на могили померлих.

Дівчата і хлопці позбавляють себе можливості вступити в шлюб.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку на хабарі затримали полковника поліції. ФОТО
Наступна новина Анастейша засвітила білизну на танцювальному шоу. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини