Волинянин створив найбільшу в Україні ікону з сірників. ФОТО

Волинянин створив найбільшу в Україні ікону з сірників. ФОТО

Юрій Семенюк із Люблинця Ковельського району став рекордсменом другого Всеукраїнського фестивалю сірникових рекордів.

Ікону Георгія Переможця розміром 120 см на 150 см, яку створив майстер, внесли до Національного Реєстру Рекордів України як найбільшу ікону з сірників, пише газета Волинські Новини.

В об’ємному зображенні Георгія Переможця гармоніюють 25 кольорів. Сюжет відтворено детально, навіть риси обличчя святого видно чітко. Юрій Семенюк розповідає: коли починав роботу, про рекорд не думав. Просто пообіцяв священику виготовити ще одну картину в церкву.

За словами майстра, методика створення ікон із сірників близька до вишивки. Зображення Юрій знайшов в інтернеті, роздрукував кожну частину на аркушах формату А-4 і вже за ними почав викладати зображення. На схемах відразу позначив кольори.

Робоче тло Юрій формував зі складених кубиків. Сірники в них без запалки. Сірку майстер розмочував у теплій воді й легко змивав. А очищену соломку висушував. На сформоване тло нанизував кольорові сірники. Вони обов’язково з запалкою, на яку нанесено фарбу. Сірка додає зображенню об’ємності, а акрил – блиску й чіткості. Кожен сірник занурював у фарбу окремо. Необроблені сірники використовував ще для бічного візерунка.

На кожен кубик майстер витрачав близько 15 хвилин. За день встигав зробити таких зо 30. Сірники міцно скріплені один з іншим, тож і кубик міцний.

«Якщо день посиджу за кубиками, то три-чотири дні відпочиваю», – чесно каже Юрій.

Техніку сірникового мистецтва чоловік опанував ще в дитинстві. А у вільний час захотів до неї повернутися. На комп’ютері зберігаються фото кількох його робіт – двох образів і сірникового тигра. Але ікона Георгія Переможця – найскладніша. Зізнається: так переживав, щоб робота вдалася, що іноді руки трусилися від хвилювання. Знав, що робить образ у церкву, на нього дивитимуться всі прихожани. А коли ікону посвятять, то будуть до неї молитися, прикладатися і приклонятися.

Один образ, який виготовив майстер, висить у магазині. Інший – «Голгофа» – у церкві святого Пантелеймона в Люблинці. Ця ікона теж чималенька – виготовлена зі 106 тисяч сірників. Правда, там менше кольорів. Коли цей образ уперше побачив отець Матвій, то благословив Юрія на створення більшої ікони.

«Коли я завітав до оселі Юрія і побачив картину розп’яття Спасителя, це надихнуло мене як настоятеля помістити цей образ у тому місці храму, де ми молимося за спокій наших рідних і близьких. Сюрпризом для мене було побачити образ святого Юрія Переможця на коні. Ми знаємо, що це особливий святий для наших військових. То надзвичайно великий труд – скласти у цей витвір майже 170 тисяч сірників», – каже протоієрей Матвій Олійник, настоятель Свято-Пантелеймонівського храму села Люблинець.

Найбільший образ розмістили у церкві в спеціальному скляному кіоті. Він захищатиме святиню від вогню. Через скло люди зможуть до неї прикладатися. А Юрій уже думає, над чим працюватиме далі. Та чи буде твір таких масштабів, ще не впевнений.

Андрій ГНАТЮК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Це дуже круто», - Садовий про луцький завод біоетанолу
Наступна новина Волинським шахтарям обіцяють зарплату 1000 доларів. ІНФОГРАФІКА
Останні новини
Схожі новини