Депутати пропонують припинити діяльність «лісової» комісії

Депутати пропонують припинити діяльність «лісової» комісії

Рішенням сесії обласної ради створено тимчасову контрольну комісію з питань, що виникають у сфері лісових відносин, яку очолює Анатолій Грицюк.

На 18 сесії він озвучив звіт про роботу комісії, в якому розкритикував роботу обласного управління лісового та мисливського господарства. З такою позицією не погодився член тимчасової комісії Василь Столяр, який, водночас, очолює постійну комісію з питань екології, раціонального використання природних ресурсів. За пропозицією голови обласної ради Ігоря Палиці було вирішено пролонгувати роботу тимчасової комісії, аби з'ясувати ситуацію.

Сьогодні питання розглядалося на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

Голова комісії Василь Столяр  запевнив, що факти системних порушень в галузі лісового господарства області,  озвучені Анатолієм Грицюком на сесії не відповідають дійсності. Він також зауважив, що озвучена інформація підготовлена паном Грицюком особисто і без участі інших членів тимчасової контрольної комісії. Таке підтвердив і депутат Володимир Дейна.

На засідання комісії прийшов і начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко в супроводі кількох колег. Він заявив, що готовий спростувати негативну інформацію щодо діяльності лісівників , яка оприлюднювалася публічно в обласній раді.

Чи не найбільшим каменем спотикання в дискусії голови комісії та лісівників стала так звана "воротнівськ дача". У свій час, Анатолій Грицюк озвучував запит про законність будівництва в цьому заповідному куточку області, який ще називають "Волинською Швейцарією". "З 1978 року Воротнівська дача - це ботанічний заказник, заповідна територія.   За радянської доби там була обкомівська дача, то вона  в порівнянні з  удівлями, які там зараз виросли  – курник.   Я запитував – хто там господар, але відповіді не отримав. Згідно з Лісовим кодексом, будова на цегляних фундаментах в лісах заборонена, а там таке масштабне будівництво ведеться! Сьогодні в наших селах нема доріг до кладовищ, а туди  добротний, асфальтований шлях проклали, ще й сауну, вихід з сауни на озеро, кілька будинків для віпів", - розповівдав Анатолій Грицюк в інтерв'ю для волинських журналістів.

Між тим, невдовзі у Воротневі урочисто відкрили Лісівничий молодіжний центр і лісівники заявили, що всі реконструкції та ремонти робилися з благими намірами.

"Я був на цьому відкритті. Там все зроблено з толком і до ладу. Тепер ми можемо показувати цю місцину іноземцям. Вона така ж цікава для туристів як і замок Любарта", - заступився за лісівників заступник голови Волиньради Роман Карпюк.

На запит депутата обласної ради Анатолія Грицюка  щодо законності будівництва на території ботанічного заказника загальнодержавного значення "Воротнівська дача" відповіла Державна екологічна інспекція у Волинській області. Там повідомили, що при перевірці встановлено факт порушення вимог законодавства про природно-заповідний фонд в частині знищення грунтового покриву внаслідок складування будівельних матеріалів (щебінь, відсів) на території природно-заповідного фонду в кварталі 28 виділі 12 Воротнівського лісництва загальною площею 0,015 га об’ємом 90 M3.
За порушення установленого режиму природно-заповідного фонду, винну особу притягнуто до адміністративної відповідальності. Директору ДП "Ківерцівське ЛГ" вручено припис про усунення виявлених порушень. Цю ж інформацію на сьогоднішньому засіданні підтвердив перший заступник начальника інспекції Сергій Шеремета. Про суттєві порушення екологічного законодавства не йшлося.

Між тим, Анатолій Грицюк закликав депутатів поїхати до завказника "Воротнів" та переконатися у правдивості його інформації. В свою чергу, начальник управління лісового та мисливського господарства Олександр Кварко також заявляв,що радий буде бачити депутатів у Воротневі. Він ще раз наголосив, що Анатолій Грицюк озвучував неправдиву інформацію на сесії.

Депутати Ігор Лех та Володимир Дейна зауважили, що за діяльністю очолюваної Анатолієм Грицюком комісії криється політичний підтекст. "Не може бути, що в діяльності управління лісового та мисливського господарства немає жодного позитиву", - аргументував свою позицію Ігор Лех.

"Ми не намагаємося дискредитувати діяльність управління та лісівників. Ми, навпаки, хотіли піти їм назустріч, виявити проблеми та допомогти з вирішенням. Про це й говорили на зустрічі з начальником Олександром Кватирком. Втім, коли приїздили в лісгоспи, то зустрічали шалений спротив. Якщо все гаразд, то що приховують лісівники?" - запиттував Анатолій Грицюк. Він зізнався, що у своєму звіті використав не тільки  офійційну статистику, а й інсайдерську інформацію.

В підтримку голови комісії виступив перший заступник голорви обласної ради Олександр Пирожик. Він подякував Анатолію Грицюку за роботу і порадив продовжити роботу комісії.

Володимир Дейна зауважив, що тимчасова контрольна комісія з питань, що виникають у сфері лісових відносин дублює роботу постійної екологічної комісії.

Василь Столяр запропонував припинити діяльність тимчасової комісії та винести на сесію відповідний проект рішення. За це проголосувавали Василь Столяр, Ігор Лех, Володимир Дейна та Олександр Омельчук. Утримався при голосуванні Юрій Ройко, а Сергій Духницький проголосував проти пропозиції Василя Столяра. Таким чином, рішення комісії з цього питання не прийнято.

 

 

 

 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку вшанували загиблих на Майдані Героїв. ФОТО
Наступна новина На Закарпатті затримали фальшивомонетника з Волині
Останні новини
Схожі новини