Депутати Волиньради заслухали звіт управління екології

Депутати Волиньради заслухали звіт управління екології

На засіданні комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів депутати заслухали звіт управління екології та природних ресурсів ОДА.

Начальник управління Дмитро Новохацький зауважив, що у 2017 році екологічні питання визначені пріоритетними в області.

"Разом з цим, протягом року виникали проблеми, які набули суспільного резонансу, могли мати значний негативний вплив на життя населення та призвести до виникнення надзвичайної ситуації екологічного та санітарно-епідеміологічного характеру, пов’язані з діяльністю Ковельської філії державного підприємства «Укрветсанзавод» та поширенням стійкого неприємного запаху, що відчувався у м.Луцьку та на його околицях. Проте, завдяки спільним зусиллям облдержадміністрації та комісії з питань екології обласної ради, ці проблеми були вирішені", - каже пан Новохацький.

Потому він зупинився на темі виконання у 2017 році Регіональної екологічної програми «Екологія 2016-2020».
Одним з прірітетів управління  -- природно-заповідний фонд.  Було проведено  інвентаризацію об'ктів ПЗФ та  створено інтерактивну карту територій.

Розроблено та подано до обласної ради Порядок встановлення лімітів на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Волинської області та Порядок видачі дозволів на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення Волинської області.

З метою збільшення дохідної частини обласного та місцевих бюджетів розроблено ряд розпоряджень та доручень голови облдержадміністрації щодо охоплення суб’єктів господарювання дозвільними документами у сфері природокористування та сплати ними екологічного податку, обліку водних об’єктів на території області та оцінку ефективності їх використання, заготівлі другорядних лісових ресурсів, інвентаризації всіх наявних пилорам, деревообробних цехів, підприємств, що знаходяться на території області, виконання яких знаходиться на постійному контролі керівництва управління.

Станом на сьогоднішній день дозволами на викиди охоплено 1438 суб’єктів господарювання (з 2576, що здійснюють свою діяльність), решта працює без дозволів, що є порушенням.  За період 2017 року було розглянуто 188 пакетів документів та видані дозволи, з них: 43 нових, які не отримували в минулому дозволів, всі інші – це ті, у яких закінчився термін дії дозволу або відбулися зміни, що стосуються діяльності підприємства.

За 2017 рік управлінням було видано 51 дозвіл на спеціальне водокористування, з них вперше одержали дозволи 13 суб’єктів господарювання, решта – ті, що вже раніше були включені до реєстру. Для 8 суб’єктів були затверджені проекти гранично допустимих скидів забруднюючих речовин у водні об’єкти зі зворотними водами.

Продовжується робота щодо обліку водних об’єктів на території області та оцінки ефективності їх використання.
Постійно здійснюється організація функціонування державної системи моніторингу довкілля в області, збір, аналіз, систематизація результатів спостережень та контролю стану навколишнього природного середовища суб’єктів моніторингу.

В результаті обстежень на предмет встановлення кількості пилорам та формування об’єктивної та повної інформації щодо їх власників, створено реєстр всіх наявних пилорам, деревообробних цехів і підприємств, що знаходяться на території області.

Пріоритетними напрямками в роботі управління лишаються:

- питання щодо поводження з відходами відповідно до Закону України «Про відходи» та Національної Стратегії управління відходами до 2030 року;

- продовження роботи, спрямованої на охоплення суб’єктів господарювання дозвільними документами у сфері природокористування та сплати ними екологічного податку (включаючи пилорами, деревообробні цехи та підприємства);

- облік водних об’єктів на території області та оцінка ефективності їх використання;

- збереження та створення нових територій та об’єктів природно-заповідного фонду області;

- завершення роботи з передачі під охорону територій адміністрації Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща».               

Члени комісії позитивно відгукувалися про роботу управління ОДА. Голова комісії Василь Столяр відзначив, що у чиновників налагодилася хороша співпраця і з депутатською комісією.

Юрій Ройко похвалив за проведену інвентаризацію ПЗФ.

Борис Бабійчук  звертав увагу начальника управління на факти вирубування здорових лісів під прикриттям санітарних рубок. Дмитро Новохацький заявив, що управління не давало погоджень на такі дії.

 Василь Столяр та Ігор Лех під час обговорення звіту рекомендували Дмитру Новохацькому не укладати договорів з УТМР на заходи щодо охорони тваринного світу і боротьби з браконьєрством. В минулому році було використано   на ці цілі 80 тисяч гривень. 344 протоколи щодо порушень правил полювання на Волині склали працівники ВОУЛМГ і лише     35  – представники УТМР.  Начальник відділу лісового господарства Волинського ОУЛМГ Борис Бабеляс,  заявив, що 344 протоколи  волинської єгерської служби   – це п’ята від усієї кількості протоколів, складених в усіх областях України. 

Після обговорення комісія взяла до відома звіт управління.

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Україна входить в 30 «найстаріших» країн світу
Наступна новина На Волині подружжя отруїлося чадним газом, - ЗМІ
Останні новини
Схожі новини