«Давно у нас Леніна не цитували». Сесія Волиньради. РЕПОРТАЖ

«Давно у нас Леніна не цитували». Сесія Волиньради. РЕПОРТАЖ
Сесія 20-го

У п’ятницю в соцмережах поширили анонс із багатьма знаками оклику: ахтунг! ахтунг! ситуація з ковідом на Волині загрозлива, а тому на понеділок в авральному порядку скликають позачергову сесію Волиньради.

Понеділок. 14.00. На вході в облраду - вивіска: «Вакцинуйтеся тут». Студенти міряють температуру, медсестра в кабінеті 101 «з серцем» і притиском пояснює, що дві бригади з 1-ї поліклініки відправили на Київський майдан, 9 вакцинувати працівників облради…

У сесійну залу помалу підтягуються депутати, політики, журналісти, чиновники, а й головні лікарі. Помітно нервують у передчутті доповідей з трибуни.

«Надійшла заява…» - за хвилин 20 на перших акордах позачергової каже голова ради Григорій Недопад.

Цієї миті все стає на свої місця. До останнього акорду сесії заступник голови ради Григорій Пустовіт час від часу потерпатиме від спраги і питиме воду. А у фіналі на радощах саме він збиратиме білосердешні прапорці з рядів батьківщинівців, нестиме їх врочисто – як букета і жартуватиме, що тепер робитиме саме це.

 *  *  *

- Оце класно. Мінімум макулатури, - жартує депутат Юрій Ройко (За майбутнє) на вході до сесійної зали, де обранцям традиційно роздають матеріали сесії.

Матеріалів і справді цього дня – обмаль. Порожніми стоять і тумби для бурштину: його, вочевидь, виставляють тільки для поважних гостей і врочистих моментів.

У порядку денному позачергової 8-ї сесії Волиньради, яка офіційно скликалася заради «розборок» ситуації з ковідом на Волині, - ніщо не віщувало біди.

Однак у президії час від часу поглядав на годинник керівник апарату ради Дмитро Дубняк, Григорій Недопад тримав руки на спинці крісла і так само промовисто тримав паузу.

Дмитро Дубняк поглядав на годинник. 
Григорій Недопад промовисто тримав паузу...

Цього дня більшість обранців були у масках. Частина депутатів із фракції «За майбутнє»  - у масках з партійними логотипами. На вході всіх зустрічали медики в білих халатах. Але нам не вдалося помітити жодного з обранців, який би звернув вакцинуватися у кабінет під номером 101.

Усього - 4 питання з «Різним». Найперше – про інформацію з поширення ковіду та готовність до карантинів. Далі чомусь – про роботу прокуратури Волині та списання майна.

Хвилина мовчання і «Плине кача»: помер учасник АТО із села Борочиче Олег Бартощук.

Партійні заяви – тільки у свободівців: Анатолій Вітів йде до трибуни. Рада досі не освоїла коштів, які самі ж обранці закладали на те, щоб мати змогу розповісти про свою роботу в медіа. Щоб уникнути подібного наступного року, запропонував прийняти відповідну програму. Навзаєм Григорій Недопад одразу ж доручає якнайшвидше таку розробити, «щоб була».

Запити і запитання посипалися – як асфальт у ями на волинських дорогах. Більшість із них саме доріг та «Великого будівництва» якраз і стосувалися, й адресовані були голові Волинської ОДА. Юрія Погуляйка традиційно на сесії не було. Мало того – не було і жодного його заступника. За годину до сесії в ОДА повідомили: голова бере участь у важливому селекторі із заступником глави Офісу президента Кирилом Тимошенком.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «А скільки корова дає молока?». Луцькрада і її нові сенси. Репортаж із сесії

А тим часом у всіх на вході міряли температуру
Масково-партійний режим

«А скільки вакцинованих медиків?». І – тиша.  Майже

Поки за трибуну йде т.в.о. начальника управління охорони здоров’я Волинської ОДА Валерій Руцький, на задніх рядах шепочуться про те, як це так вийшло, що керувати управлінням раптом став він, а не Роман Рудоквас (менше року тому призначений очільником цього ж управлінням з Донеччини), який і досі заступник, але на осінь звання «т.в.о.» біля своєї посади дивним чином позбувся.

Валерій Руцький сипле цифрами, говорить про готовність закладів – і розпачу та відчаю у його словах з трибуни не чути. У закладах 1-ї хвилі (це 5 лікарень) 72% ліжок забезпечені киснем, є 68 апаратів ШВЛ, і це 99,8% від потреби, каже.

- Хотів би делікатно підійти до самого важливого. До вакцинації. На превеликий жаль, всі ресурси, які могли, ми для цього вже використали. Лишилося звертатися до вас. На сьогодні проведено 201 тисячу 166 вакцинувань. На рівні держави ми передостанні ззаду, - зізнається чиновник.

Додасть щось про те, що це не соцзмагання, що ми живемо в демократичній країні й всі це розуміють, але, мовляв, «за тим життя людей».

- Вибачте за таке запитання, можливо. А який відсоток вакцинованих серед лікарів та освітян, бо від цих параметрів залежить, чи підуть заклади на карантин? – раптом поцікавився після всього депутат Іван Мирка (ЄС).

«А скільки вакцинованих медиків?»
Свободівський погляд...
...а це – прокурорський)

- Зараз прямо я не можу назвати такі цифри, бо вони різняться. Одні заклади мають до 30%, інші – і 50%, і 70%. Я вам письмову дам відповідь… - дипломатично уникнув відповіді керівник т.в.о. начальника.

На тому фоні цікаво звучить статистика, яку озвучує згодом головний лікар Волинської обласної лікарні Олександр Дудар. Якщо вірити його словам, серед працівників медзакладу, вакциновані 45%. Ще 20%, каже, мають протипоказання до вакцини. І ще 30% - вагаються.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Скільки вчителів на Волині вакциновані або недавно перехворіли на ковід

Натомість:

- Із 80 пацієнтів, які зараз лікуються у нас в ковідному шпиталі, - жодного, який пройшов повний курс вакцинування. І двоє людей, які отримали першу дозу, - каже він.

Головний лікар Волинського онкодиспансеру Юрій Малімон говорить про інше: у НСЗУ несподівано вирішили не дати закладу 17 млн від запланованих. Якщо лікарня використовувала і планувала до кінця року мати 8 млн грн щомісяця, і цих коштів вистачало на зарплати, ліки, обслуговування обладнання, то тепер має тільки 4. І тільки на голі зарплати, без надбавок.

У такій ситуації – чи не всі онкодиспансери у регіонах, бо в один момент їм обрізали все фінансування, крім зарплат.

Де взяти 17 мільйонів?

- Найближчим часом треба планувати поїздку до Києва. Їхати туди, хай пояснюють і хай додають, - зауважує голова облради.

Так чи інакше 17 мільйонів в обласному бюджеті для онкодиспансеру не знайти. Втім рада швидко перемикається на інше. До трибуни виходить прокурор Волині Віктор Тимчук. Йому звітувати про результати діяльності прокуратури. Обранці воліють обійтися тут без виступів із трибуни і швидко виконують цю формальність.

Теж не менш важлива партійна робота

«Давно у нас Леніна не цитували»

Далі - час за формальностями партійними. Дискусії у сесійній залі Волиньради раптом стали суголосними дискусіями на недавній погоджувальній раді у парламенті. І волинські обранці півгодини витратили на те, аби прийняти звернення щодо скандального законопроекту 5599 про олігархів. Прийняли, але не втому варіанті, в якому пропонували його ініціатори: рада проголосувала за правку депутата Андрія Козюри, згідно з якою повноваження вносити людей до реєстру олігархів мають бути закріплені не за РНБО, а за НАЗК.

І ніби й нічого. Але це якраз і є ключовий нюанс, навколо якого нині розгортається справжня війна між пропрезидентською партією «Слуга народу», Офісом  президента та головою ВРУ Дмитром Разумковим. Саме Разумков запропонував, аби боротьбу з олігархами завести під дах НАЗК, а не під дах структури, якою зручно управляти президентові. Натомість в ОП закидають спікеру роботу на користь олігархів. Нагадаємо, 21 квітня голова ВРУ побував у сесійній залі облради в рамках робочого візиту на Волинь. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Разумков і... братики. Паркетний переполох на сесії Волиньради. РЕПОРТАЖ

Ще одне «партійне» звернення стосувалося тарифів на газ та електроенергію. Подібне з подачі фракції «За майбутнє» недавно приймали і в Луцькраді. Тему теж активно розкручують у розпал політичної осені 2021.

Дійшли до найцікавішого. Григорій Пустовіт взявся вкотре за день відкоркувати пляшку «Девайтіс»…

Депутат Сергій Кошарук (ЄС)поцікавився, чим викликала заява Григорія Олександровича і чи не хоче він, бува, відзвітувати про роботу.

- Який звіт? Ви переплутали ради? – не добирав слів свободівець Анатолій Вітів.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Новий сезон з новою кров’ю». 10 цитат голови Волиньради з прямого ефіру з журналістами

Процес пішов. Рада голосує за
звільнення Григорія Пустовіта
Постголосувальне)

Заступник голови облради як досвідчений політичний діяч, екс-губернатор і вже важковаговик волинського політикуму не проігнорував прохання колеги Кошарука.

Правда, відповів коротко:

- Закон про місцеве самоврядування дозволяє складати повноваження. А звіти не є обов’язковими. Думаю, в нас ще буде час поспілкуватися. Інколи, щоб рухатися вперед, треба зробити крок назад, - пояснив.

У залі чути оплески.  

- Давно у нас Леніна не цитували, - усміхнувся на це журналіст Мирослав Ватащук.

Вечоріло, рада плавно заходила у процес таємного голосування за те, щоби дати змогу Григорію Пустовіту піти за власним бажанням, однак лишитися депутатом. 50 із 51 за. Хтось – утримався. Що спонукало до такого рішення, лишилося за кулісами. У фіналі Григорій Олександрович подякував «за розуміння».

Уже не заступник, а просто депутат Пустовіт зайняв місце по праву руку від Андрія Козюри і залишав сесійну залу одним із останнім, завбачливо зібравши батьківщинівські прапорці у жменю та жартуючи:

-  Дідівщину ніхто не відміняв. Ношу тепер прапорці, бачите?

 *  *  *

Щоб заповнити прогалину у своїх знаннях цитат з минулого, пізно ввечері після сесії «гуглю» фразу про «крок вперед, два назад» і Леніна.

«Шаг вперед, два шага назад. (Кризис в нашей партии)» називається та.

У ній Ленін обґрунтовував принципи більшовизму. Пишуть, що книга за такою назвою колись давно, ще у 1904-му, відіграла ключову роль у зміцненні боєздатності більшовицької партії.

Будемо бачити)

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА

Бурштин у раді – на свята. 
Цього дня, свята, схоже, не буде
Символічне)
Студенти з ВНУ агітують вакцинуватися
і просять сфотографувати – для історії
Тим часом у раді готуються до роботи
Несуть квіти і грамоти)
Хтось спізнюється...

 Олександр Дудар та Юрій Малімон
Юлія Вусенко (Європейська солідарність) – 
у бойовій готовності 
Оксана Філіпчук (За майбутнє) вболівала за світлофор 
у селі Переспа на Рожищенщині
Маски напоготові, раптом що
Вода – теж)
У президії смакам не зраджують
Володимир Бондар (За майбутнє) наполягає, аби дорогу
в Сереховичах повернули у «Велике будівництво». 
І таки зробили
Анатолій Вітів: «Ви ради не сплутали?»
Григорій Пустовіт: «Йду, бо маю право»
Патріотичненько)
Погляд головного поліціянта Волині. 
Юрій Крошко
Прокурор Віктор Тимчук ходить у раду звітувати
Прокурор уважно слухав, записував 
і складав записане у папку з написом
«Офіс Генпрокурора України»
Ігор Лех та Анатолій Вітів
Ви за олігархів чи проти?
Голосуємо?

З ким-ким, а з прокуром завше є про що поговорити…
Віктор Тимчук, Андрій Козюра, Ігор Лех

Голова лічильної комісії Володимир Бондар
показує, яким є бюлетень

Вечірнє голосування
50 з 51 – за
Уже не заступник Пустовіт
займає своє депутатське місце
Останній акорд позачергової


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Дорогу Ковель-Ягодин відремонтують за більш як 270 мільйонів гривень
Наступна новина На Волині на хабарі затримали посадовця Нацкомісії з енергетики і комунальних послуг
Останні новини
Схожі новини