Децентралізація шкіл та садочків Луцька: бути чи не бути

Децентралізація шкіл та садочків Луцька: бути чи не бути

У Луцьку обговорили автономію шкіл та садочків від управління освіти.

Про це йшлося у четвер, 29 березня, під час круглого столу «Автономія шкільної та дошкільної освіти: чому Луцьк досі пасе задніх?», організованого Центром розвитку урядування.

Експерт ЦРУ Сергій Григоренко розповів, що відповідно до закону України «Про освіту», у цій галузі мають відбутися певні зміни.

«Освіта, яка в нас була до змін у законодавстві – це фактично калька радянської освіти. Новий закон про освіту надає серйозні зміни в освітянській галузі. Зокрема, впровадженя збільшення академічної, організаційної, фінансової і кадрової автономії закладів шкільної та дошкільної освіти, а також – ліквідацію жорсткої радянської моделі управління освітою», – каже експерт ЦРУ Сергій Григоренко.

Заступник голови батьківського комітету луцької школи №25 Тетяна Мовяк додала, що міська рада сама вирішує, на що і скільки давати грошей закладам освіти.

«Не маючи кошторисів на нашу школу, ми не можемо нічого зробити. Наприклад, якщо у минулому році нам виділили гроші на ремонт туалетів, то  у цьому році сказали, що вже нічого не дадуть», – повідомила Тетяна Мовяк.

Експерти Волинського ЦРУ зазначили, що деякі міста України вже розпочали впроваджувати автономію закладів освіти, але Луцьк досі відстає у цьому питанні.

У приклад вони навели школи та садочки міста Лева та Рівного.

«Децентралізація шкіл у нас розпочалася давно. У 2017 році ми мали 50% шкіл, які вели незалежну фінансову господарську діяльність. Дошкільні навчальні заклади у нас всі децентралізовані. Зараз із 117 шкіл у нашому місті лише 10 централізовані», – зазначила начальник управління освіти Львова Зоряна Довганик.

За її словами, у Львові на шість районів є лише три відділи освіти.

«Кількість працівників звичайно зменшилася. Сьогодні ми маємо 5 фахівців на два відділи освіти, бо у нас вже інші функції. З 2012 року і нас відсутні будь-які планові перевірки у навчальних закладів»,  – розповіла начальник управління освіти Львова.

Учасники «круглого столу» підсумували, що луцькому управлінню освіти не варто тримати заклади освіти у кулаці, а, навпаки, дати їм можливість розвиватись незалежно.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Кожна четверта пара на Волині - безплідна, - гінеколог Валентин Петровський
Наступна новина Волинські поліцейські вибороли перше місце у змаганнях із боротьби самбо
Останні новини
Схожі новини