Дифтерія в Україні. Що треба знати про неї і як уберегтися

Дифтерія в Україні. Що треба знати про неї і як уберегтися
Фото ілюстративне

В Україну прийшла дифтерія. Випадки захворювання виявили на Закарпатті та у Києві. Медики закликають зробити щеплення від цієї небезпечної хвороби і дітям, і дорослим.

Де виявили хворих на дифтерію?

У жовтні в Ужгороді зафіксовано три випадки захворювання на дифтерію.

Першим захворів студент медичного факультету Ужгородського національного університету, котрий приїхав з Індії. У хлопця були симптоми, схожі на ангіну: болі в горлі, наліт на мигдалинах сірого кольору, температура. Однак медики відразу запідозрили  у хлопця дифтерію.

Лікування розпочали вчасно, тому його здоров’ю наразі нічого не загрожує. З’ясувалося, що хлопець пропустив ревакцинацію у 16-літньому віці.

Менш ніж за тиждень з підозрою на дифтерію було госпіталізовано ще двоє, через день – під підозрою ще 12 осіб.  Понад сотню контактних із ними людей наразі обстежують.

24 жовтня діагностували дифтерію у 9-річного школяра у Києві. Дитина не щеплена від хвороби через відмову батьків. Наразі її госпіталізували.

Коли була остання епідемія дифтерії?

Спалахи дифтерії характеризуються своєю циклічністю – 7-10 років. Під час останньої епідемії дифтерії в Україні – у 1991-1998 роках – захворіло майже 20 тисяч людей, 696 з них померло.

На спорадичному рівні дифтерія  реєструється майже щорічно в різних регіонах. Минулого року в країні було 10 хворих, цього року – 2: у Хмельницькій та Луганській областях.

На Волині дифтерія реєструвалась поодинокими випадками до 1990 року. У роки епідемії (з 1991-го) захворіло на дифтерію понад 200 волинян, 14 з них померло.

Кому і коли робити щеплення?

Медики вкотре попереджають, що єдиний спосіб захиститися від дифтерії та запобігти розвитку небезпечних ускладнень – вакцинація.

Діти повинні отримувати щеплення в 2, 4, 6, 18 місяців, 6 років і 16 років, а дорослі – кожні 10 років. Такий інтервал у дорослому віці зумовлений тим, що імунітет проти цієї хвороби  зберігається близько 10 років.

Тож першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше були щеплені, проводять вакциною АДП-М у віці 26 років з подальшою плановою ревакцинацією АДП-М з мінімальним інтервалом 10 років від попереднього щеплення АДП-М.

Чи є на Волині вакцина?

Медики запевняють, що є достатня кількість вакцини проти дифтерії та правця для дорослих і є можливість безкоштовно прищепитися проти цих хвороб  у кабінетах профілактичних щеплень закладів первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання.

Щепитися запрошують усіх людей без обмежень за віком, котрі не отримували такі щеплення протягом останніх 10 років. 

Довідково: дифтерія – це гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним механізмом передачі, яке характеризується місцевим фібринозним запаленням (переважно слизових оболонок ротоглотки) та явищами загальної інтоксикації з переважним ураженням серцево-судинної та нервової систем.
Збудником є дифтерійна паличка (коринебактерія), яка виробляє екзотоксин, стійка до дії різних чинників. У зовнішньому середовищі може зберігатися до 15 діб. Кип’ятіння та 1% розчин сулеми знищують палички через 1 хвилину. Токсин, який виділяє паличка, в зовнішньому середовищі нестійкий, швидко гине при нагріванні (+60 С та вище), дії прямих сонячних променів. 
Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.
Джерело інфекції – хвора людина або носій Corynebacterium diphtheriae, яка виділяє токсигенні штами збудника.
Дифтерія передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту (посуд, іграшки).
Коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, який блокує синтез білка в клітинах, у результаті чого виникають тяжкі функціональні та структурні зміни, інколи несумісні з життям.
Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.
Захворювання на дифтерію може мати такі прояви: біль у горлі, підвищена температура, лихоманка, набряк слизової оболонки ротоглотки, наліт на мигдалинах сірого кольору, осиплість голосу, набряк шиї, збільшення шийних, підщелепних лімфатичних вузлів.
Ускладнення: блокування дихальних шляхів, інфекційно-токсичний шок, пошкодження серцевого м’яза (міокардит), ураження нервової системи, нефрозонефрит, легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Підготовлено за матеріалами ЗМІ та Волинського обласного лабораторного центру МОЗ.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У тролейбусах почали встановлювати валідатори. Лучан попереджають про незручності
Наступна новина Коли можна буде купити електронний квиток для проїзду у Луцьку?
Останні новини
Схожі новини