На Волині для галузі ВРХ м’ясного напрямку продуктивності потрібні дотації

На Волині для галузі ВРХ м’ясного напрямку продуктивності потрібні дотації

Депутати Волинської обласної ради на 18 сесії прийняли Звернення до Президента України Порошенка П. О., Прем’єр-міністра України Гройсмана В. Б., Міністерства аграрної політики України щодо підтримки галузі м’ясного тваринництва

Переважна частина території Волинської області розташована в зоні глибокого Полісся, особливістю якого є малопродуктивні землі. Крім того, частина цих територій, а саме Маневицького, Любешівського та Камінь–Каширського районів забруднені внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС і потребують особливих режимів використання.

Природно-кліматичні умови та структура земельних угідь, в яких переважають природні сіножаті та пасовища, низька розораність земель – це саме ті умови, які найефективніше може використати галузь м’ясного скотарства.

М’ясне скотарство дозволяє на порядок скоротити трудомісткість та у 5 разів зменшити енергетичні затрати , не потребує витрат на капітальне будівництво виробничих приміщень. А нарощування його виробництва дасть змогу збільшити зайнятість населення, що матиме соціальний аспект.

В області розвинена галузь м’ясного скотарства, за чисельністю поголів’я регіон займає лідируючу позицію – 23-25 відсотка від загальнодержавного поголів’я м’ясного напряму продуктивності. Створено мережу атестованих племінних заводів та репродукторів з розведення як вітчизняних, так і світових м’ясних порід. 

Разом з тим, відсутність державної підтримки даної галузі в останні роки призводить до надзвичайно негативних наслідків. Упродовж кількох років спостерігається різке скорочення поголів’я великої рогатої худоби м’ясних порід.

 Так, протягом останніх років в Україні поголів’я м’ясного напряму продуктивності скоротилося більш як на 22 тисячі голів, в тому числі корів на 12,5 тисячі голів. В той же час, в господарствах області поголів’я м’ясної худоби зменшилось майже на 10,0 тисяч голів, в тому числі корів на 6,4 тисяч голів.

Таким чином, фактично цей напрямок галузі знищується до нуля.

Керівниками окремих провідних господарств області та ряду фермерських господарств прийнято рішення щодо реалізації всього наявного поголів’я. У зв’язку з цим, різко знижується обсяг виробництва ВРХ м’ясного напрямку продуктивності, а переробні підприємства відчувають гострий дефіцит якісної сировини. Цей дефіцит покривається за рахунок імпорту, що далеко не сприяє розвитку економіки нашої держави.

За останні роки спостерігається тенденція скорочення споживання м’яса яловичини при нормі споживання 32 кг фактично споживається лише 8 кг. М’ясо яловичини володіє мінімальною жирністю і високою харчовою цінністю. Воно відноситься до дієтичної продукції, що знижує ризик захворювань та підвищує харчову цінність, яка перевищує злакові культури та інші види м’яса.

Тривалий виробничий цикл, нульова або мінімальна рентабельність, а відповідно, низька оборотність капіталу не приваблює в цю галузь інвестиції. Галузь зможе конкурувати як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, забезпечивши виробництво м’яса вищого ґатунку, кращих смакових якостей світових стандартів.

За наявними даними сьогодні в країні обліковується менше 40 тис. голів ВРХ м’ясного напрямку продуктивності, що вже є недостатнім навіть для ефективного відновлення цієї галузі. За останній рік поголів’я зменшилося прискореним темпом.

Збереженню та нарощуванню чисельності поголів’я, виробництва високоякісної яловичини на основі зміцнення матеріально-технічної і племінної бази галузі м’ясного скотарства можливе шляхом надання відчутної державної фінансової підтримки.

Враховуючи викладене вище та з метою збереження цього напрямку галузі тваринництва, вимагаємо передбачити відповідні дотації для галузі ВРХ м’ясного напрямку продуктивності в Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для підтримки аграрного сектору на 2018 рік.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Частина Луцька залишилася без опалення
Наступна новина Поліція затримала братів-ковельчан з «травою»
Останні новини
Схожі новини