До Перспективного плану вноситимуться зміни

До   Перспективного плану вноситимуться зміни

Проект рішення Про внесення змін до рішення обласної ради від 25 червня 2015 року № 35/10 «Про схвалення проекту Перспективного плану формування територій громад Волинської області» розглянула сьогодні постійна комісія обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією.

 

З ініціативи голови комісії Анатолія Вітіва до обговорення долучилися представники різних політичних фракцій в обласній раді. "Аби уникнути зайвих дискусій у сесійному залі", - пояснив мотивацію розгляду питання у розширеному колі пан Вітів.

Депутати  ретельно аналізували інформацію по кожному району та ухвалювали відповідні рекомендації.

Суб'єктом подання згаданого проекту рішення є ОДА. Заступник голови ОДА Сергій Кошарук пояснив, що проект вноситься на підставі кількох звернень громад, а також відповідно до протокольного доручення Уряду ОДА створити Перспективні плани розвитку територій без так  званих "білих плям". Так називають сільські ради, які досі не визначилися з ким їм об'єднуватися. При цьому Сергій Кошарук зауважив, що принцип добровільності об'єднання владою не порушуватиметься, а просто сільським радам, які вагаються, буде рекомендовано долучитися до певних ОТГ з правом на можливі зміни позицій. Для напрацювання таких рекомендацій при ОДА було створено робочу групу, яка долучилася до формування проекту рішення сесії.

 

Отож, пропонуються ряд змін в кількох районах.

Володимир-Волинський район

У проекті нема пропозицій щодо змін в цьому районі. Втім, депутати піднімають питання щодо Березовичівської сільської ради. За нині діючим проектом Перспективного плану, ця сільська рада відноситься до Зимненської ОТГ, але має бажання приєднантися до Локачинської ОТГ. Наразі, відбувається процедура   узгоджень  між  відповідними органами місцевого самоврядування. Після рішень, прийнятих ними, можна буде вносити зміни до Перспективного плану. Зауваважимо також, що Березовичівська сільська рада розглядала можливості приєднання до Війницької ОТГ Локачинського району, однак, згідно з Методикою формування спроможних територіальних громад,  у Війницької ОТГ  нема шансів бути самодостаньою.

 

Горохівський район

 

Пропонується вивести зі складу Горохівської міська ОТГ   Мар’янівської, Бранівської, Бужанівської, Цегівської сільських рад. Натомість, формується Мар'янівська селищна ОТГ, до якої увійдуть ці сільські ради.

Разом з тим, з такою конфігурацією не погоджується громада с. Сільце Цегівської сільської ради. Люди хочуть приєднуватися до Горохівської ОТГ, бо їм ближче до Горохова, аніж до Мар'янівки. Втім, для цього громаді потрібно змінити сільську раду та доєднатися до Журавниківської чи Пірванченської сільських рад, і в цьому складі долучитися до Горохівської ОТГ. Згідно з роз'ясненнями Верховної Ради України, рішення про зміну сільської ради може прийняти облрада, але попередньо мають бути відповідні рішення сільських та районної рад. 

Голова комісії Анатолій Вітів пропонує, аби обласна рада підтримала громаду с. Сільце, зважаючи на те, що керівництво Цегівської сільради проти втрати Сільця у своєму складі. "Громада не повинна бути заручником чиїхось амбіцій", - заявив голова профільної комісії облради.

В ОДА застерігають, що вихід с. Сільце з Цегівської сільської ради погіршить й так не дуже втішні позиції потенційної Мар'янівської ОТГ. Зокрема, бюджет цієї ОТГ потребує 41% базової дотації, тоді як, згідно з Методикою, передбачено лише 30%. 32% власних доходів потрібно спрямувати на утримання апарату ОТГ.

Ще одна зміна в Горохівському районі.

Зі складу Шклинської сільської ОТГ пропонується вивести Скірченську сільську раду, оскільки вона має бажання доєднатися до Торчинської ОТГ Луцького району.

 

Іваничівський район

 

До Павлівської сільської ОТГ  долучається  Луковичівська сільська рада, яка була за межами ОТГ.

 

Камінь-Каширський район

 

Зі слів заступника голови ОДА Сергія Кошарука, ситуація з адмінреформою в цьому районі найскладніша. "Найбільша проблема в тому, що громади не можуть визначитися остаточно з центрами громад", - зауважив посадовець.

Згідно з проектом змін до Перспективного плану, пропонується вивести зі складу Пнівненської сільської ОТГ  Новочервищанську та Тоболівську  сільські ради. Вони прийняли рішення про об'єднання з Прилісненською ОТГ Маневицького району. Зі слів Сергія Кошарука, таким читном поменшало шансів на спроможність у Пнівненської ОТГ. Зокрема, на утримання її апарату потрібно  буде віддати 60% власних доходів.

Разом з тим, позицію щодо змін в складі Пнівненської ОТГ депутати підтримали.

Питання виникли щодо змін в складі Сошичненської ОТГ, до якої пропонується долучити Тойкутську сільську раду Ковельського району. Профільна комісія утримується підтримувати таку пропозицію робочої групи ОДА, оскільки нема конкретних рішень від громади Тойкута. За інфомацією депутата Костянтина Зінкевича, сільська рада розглядає можливість об'єднання з Сошичненською ОТГ, але за умови, що центр громади буде в Тойкуті. Чи погодяться на таке в Сошичному наразі невідомо. Тож комісія рекомендувала ОДА доопрацювати це питання, аби уникнути конфліктних ситуацій.

 

Ківерцівський район

 

Пропонується включити до складу Ківерцівської міської ОТГ  Суської сільської ради, яку виводять зі сладу Тростянецької ОТГ.
Проект передбачає включення до складу Олицької селищної ОТГ  Покащівської,Хорлупівської та Дернівської сільських рад.
   Окрім виведення зі складу Тростянецької сільської ОТГ Суської сільської ради, пропонується  включення до складу ОТГ Сильненської сільської ради, яку виводять зі складу Цуманської селищної ОТГ.  Крім цього, до громади з центром в Тростянці пронується приєднати   Дубищенську та Карпилівську сільські ради.

З Перспективного плану вилучається Дерненська ОТГ.  

Ковельський район

 

До Дубівської сільської ОТГ пропонується включити Доротищенську сільську раду Ковельського району, Секунську та Буцинську сільські ради Старовижівського району.

До складу Колодяжненської сільської ОТГ  включають Білашівську, Любитівську  та Дрозднівську сільські ради.

Йшлося також про те, що є пропозиція долучити до Ковельської міської ОТГ Білинську та Зеленську сільські ради Ковельщини, а також Ружинську сільську раду Турійського району. Втім, профільна комісія облради пропонувала розглядати ці пропозиції після офіційних рішень згаданих сільських рад.

 

Луцький район

 

Пропозицію доєднати до складу Боратинської сільської ОТГ   Лаврівської, Баківцівської та Радомишльської сільських рад, депутати відправили на доопрацювання. Зі слів Анатолія Вітіва, громада Лаврівської сільської ради вивчає можливості об'єднання з Гіркополонківською ОТГ.

Підтримано пропозиції:

- включити до складу Городищенської сільської   Чаруківської сільської ради;
-  включити до складу Липинської сільської ОТГ   Звірівської сільської ради Ківерцівського району;
- включити до складу Підгайцівської сільської ОТГ   Піддубцівської та Романівської сільських рад;

- включити до складу Торчинської селищної ОТГ Скірченської сільської ради Горохівського району;
-  стуворити Гіркополонківську сільську ОТГ (Гіркополонківська, Коршівська та Ратнівська сільські ради були поза межами ОТГ Луцького району).
 

Любешівський район

 

Регіональна робоча група при ОДА рекомендувала включити до складу Любешівської селищної ОТГ    Великоглушанської, Дольської, Любʼязівської, Малоглушанської та Щитинської сільських рад, які нині є за межами ОТГ. Профільна комісія облради вважає, що це питання потребує додаткового вивчення та офіційних позицій сільських рад.

 

Любомльський район

 

Пропонується долучити до складу Любомльської міської ОТГ   Хворостівської сільської ради.

 

Маневицький район

 

Депутати підтримують збільшення Прилісненської ОТГ, до якої доєднуються 2 сільські ради з Камінь-Каширщини.

Разом з тим, комісія не підтримала пропозицій робочої групи про приєднання до Маневицької селищної ОТГ сільських рад Старочорторийської, Троянівської та Цмінівської ОТГ Маневицького району. "Це - ініціатива не громад, а голови Маневицької РДА Андрія Линдюка", - пояснили позицію депутати Анатолій Вітів та Вячеслав Рубльов. Перший заступник голови облради Олександр Пирожик зауважив, що йому відомо про плани громади Цмін формувати ОТГ з центром в цьому селі.

 

Ратнівський район

 

Підтримано пропозицію включити до складу Ратнівської селищної ОТГ   Кортеліської, Млинівської, Височненської та Здомишельської сільських рад Ратнівського району.

 

Старовижівський район

 

Пропонується включити до складу Сереховичівської сільської ОТГ   Соколищенської сільської ради Старовижівського району.
Смідинська сільська ОТГ  - включення до складу ОТГ Журавлинської сільської ради Старовижівського району.
 Зі  Старовижівської селищної ОТГ  вилучають Журавлинську та Секунську сільські ради.
З Перспективного плану виключають Кримненську сільську ОТГ , а до Дубечненської сільської ОТГ  включають  Кримненську та Любохинівську сільські ради.

 

Шацький район

 

До Шацької селищної ОТГ  пропонується включення   Світязької, Грабівської та Пульмівської сільських рад.

Оскільки в проекті рішення, внесеному ОДА, є багато невирішених питань, члени комісії повідомили про готовність ще раз зібратися напередодні сесії та повторно розглянути зміни до Перспективного плану.
 

 

 

 

 

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинські лісівники продовжують боротися за «Кубок лісівників Волині». ФОТО
Наступна новина Відомий ресторатор прочитає лекцію в Луцьку
Останні новини
Схожі новини