До школи - разом з усіма: у Підгайцях особливі школярі навчаються разом з однолітками. ВІДЕО

До школи - разом з усіма: у Підгайцях особливі школярі навчаються разом з однолітками. ВІДЕО

У селі Підгайці, що біля Луцька, діти з особливими потребами навчаються у звичайному закладі разом з однолітками.

Тут юних волинян вчать не тільки української мови та математики, а й спілкуванню з друзями.

Про те, як сільській школі вдається бути інклюзивною, дізнавалися журналісти телеканалу Сфера-ТВ Луцьк. 

Восьмирічна Аня навчається у другому класі Підгайцівського навчально-виховного комплексу. У дівчинки - дитячий церебральний параліч, самостійно вона не ходить. Та мама зізнається: однокласники і вчителі постійно допомагають дитині.

Окрім навчання, Аня займається з логопедом і психологом у ресурсній кімнаті, що відкрилась у школі два тижні тому.

«Загальним розвитком, для розвитку дрібної моторики, тому що в нас порушена координація ручок, і вона різні кульки складає, циліндрики, саме розвиває дрібну моторику. Тут досить на високому рівні все зроблено, тому що різні державні санаторії в них фінансування то є, то нема, а тут все-таки дуже хороше», – розповіла мама дівчинки Надія Загола

Директорка школи Жанна Скороход каже, у закладі багато уваги приділяють інклюзивній освіті. Нині тут навчається четверо дітей з особливими потребами. Ще троє - на індивідуальній формі навчання.

Донедавна з дітьми з інвалідністю працювали асистенти вчителів та шкільний психолог. Однак у школі вирішили, що можуть дати своїм учням більше. До роботи в новоствореній ресурсній кімнаті також залучили логопеда та вчителів, які займаються корекційним розвитком дитини.

Невдовзі поблизу школи планують відкрити великий інклюзивно-ресурсний центр. Там також буде зал для фізичної реабілітації. Запрацювати заклад може на початку наступного року. Він буде 18-им інклюзивним центром на Волині.

«Це говорить про те, що ми стали добріші серцем, щиріші душею і підтримуємо цих дітлахів, та й дорослих, які на сьогодні мають певні відмінності від більшості з нас. Наш обов'язок і Святе писання про це каже - допомагати ближньому, особливо тому, хто десь обділений всевишнім», – зазначив голова Волинської ОДА Олександр Савченко

Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк розповів, що після створення об'єднаної територіальної громади на її території мешкатиме близько 10 тисяч людей. Тому потреба і в ресурсній кімнаті, і в інклюзивно-ресурсному центрі велика.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Головну ялинку України визнали найкращою в Європі
Наступна новина Графік відключення світла у Луцьку на 21 грудня
Останні новини
Схожі новини