Довго наші пацієнти без допомоги не протягнуть, — приватні стоматологи Луцька

Довго наші пацієнти без допомоги не протягнуть, — приватні стоматологи Луцька

Стоматологічні клініки — на карантині. Людям з гострим зубним болем наразі можуть допомогти лише  у комунальній «Луцькій міській клінічній стоматологічній поліклініці». З рештою зубних проблем чекайте закінчення карантину — каже міська влада.

Втім, у лікарів стоматологічних клінік, а якщо точніше – у їх пацієнтів – виникли проблеми, які наразі вирішити неможливо. Лікарі кажуть: не з усіма гострими станами здатні впоратися у комунальній стоматполіклініці, тим більше, якщо мова йде про пацієнтів «з історією».

«Перший» розпитав про цю проблему засновників луцьких приватних стоматологічних клінік. І закликає усіх зацікавлених до діалогу.

Антон Василюк, власник клініки «Стоматологія Василюка»:

Карантин виправданий. Але нас, стоматологів, поставили перед вибором: допомагати пацієнту і порушувати закон, чи ігнорувати пацієнта, залишаючись законослухняними. І ми, як відповідальні лікарі, у таких випадках більш схильні вибрати перше. Бо бувають надскладні випадки: я, як хірург, це знаю. Коли ти не можеш кинути пацієнта, який страждає від болю.

В нас є усі необхідні засоби захисту. Взагалі варто розуміти: стоматолог і так розглядає кожного пацієнта, як потенційно хворого! Не знаєш, чи є у пацієнта гепатит, чи ВІЛ/СНІД… А коронавірус проти цих хвороб - дріб'язок.

Тим паче, коли наприклад йдеться про стерилізацію інструментів: вона на найвищому рівні у приватних клініках. Бо ми тут остерігаємось усіх хвороб, а не лише коронавірусу, який, на відміну від, наприклад, гепатиту,  гине у перші ж хвилини дезінфекції.

Тож я вважаю, що хворих з гострими станами ми повинні лікувати навіть в умовах карантину. Поки відтягуємо усі болі медикаментозно, але довго так протягнути навряд зможемо. Ми все ж таки лікарі... 

Тарас Дмитряк, керівник клініки «Ортодонтія Дмитряка»:

Над нами висить із однієї сторони – заборона та штрафні санкції, із другої сторони – невдоволення пацієнтів та наша репутація.

Наші пацієнти також стали заручниками цієї ситуації, особливо ортодонтичні, яким необхідно провести певні корекції та маніпуляції із пластинками та брекет-системами.

Поки наші пацієнти ставляться до обмеження з розумінням… Але бувають форс-мажорні ситуації: відклеївся брекет, злетіла дуга і болить. На жаль, цю проблему не вирішать на рівні міської стоматполіклініки.

Я розумію загрозу, яку несе коронавірус… Але що роботи? Йти у підпілля та розв'язувати проблеми, які нашаровуватимуться протягом усього часу? Бо ж не факт, що карантин не продовжать. Чи просто закрити на ці проблеми очі?..

Справа навіть не у фінансах. А у людяності та ставленні до взятих на себе обіцянок перед ортодонтичними пацієнтами. За гострі болі - взагалі мовчу… Поки консультую через вайбер. 

Лук’янчук Микола, засновник центру «LK Dental clinic»:

Що тут розмірковувати про те, «правильно це чи ні»... Так вирішили, мабуть, не дарма. Я, як власник приватної клініки, ще до рішення міської ради тимчасово призупинив роботу своєї установи.

Ми виписали усіх клієнтів і 95% з них поставились до цього з розумінням.

Але, звісно, варто розуміти, що бувають випадки, коли допомогти людині треба вже. І ми не можемо вчинити інакше, як все-таки надати допомогу.

Бо ми не знаємо, скільки ще триватиме цей карантин, і як довго пацієнту доведеться ходити з цим болем. Ну є наказ, ми мусимо виконувати. Але не слід забувати, що ми лікарі, і повинні допомагати людям, які цього вкрай потребують.

Олег Караїм, засновник клініки «Родинна стоматологія Dr.Karaim»:

Ми погоджуємось з рішенням міськради. Але є випадки, коли вже потрібно надати пацієнту допомогу. Ми не будемо їх кидати. Бо в нас багато післяопераційних хворих, яким треба зняти шви.  Або ж виникла якась непередбачувана ситуація…

Що я маю казати? «Йдіть невідомо куди і вам можливо допоможуть»?. Я так не можу. Ми відповідальні за здоров’я своїх пацієнтів.

Звісно, цей карантин на краще. Але про випадки з невідкладними станами варто було подумати й в приватних клініках.

Ми ж лікарі, і повинні лікувати своїх пацієнтів, і не можемо їм відмовити.

Ми просто дуже сподіваємось, що за ці два тижні ніхто не хворітиме і далі карантин не доведеться продовжувати.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку створити чат-сервіс безкоштовних таксі. Підвозитимуть безплатно медиків та правоохоронців
Наступна новина Зупиніть транспорт, дайте гроші в регіони, почніть думати про життя людей - Палиця до Зеленського
Останні новини
Схожі новини