Двигун нашої економіки, – польський експерт про українських заробітчан

Двигун нашої економіки, – польський експерт про українських заробітчан
Фото ілюстративне

Протягом п'яти років заробітчани  з України зробили внесок у зростання ВВП Польщі майже стільки ж, скільки входять на ринок праці поляки.

«Двигуном польської економіки» назвав іммігрантів з України автор публікації в газеті Rzeczpospolita Гжегож Семіончік. Про це повідомляють Економічні новини.

Він підкреслює, що протягом п'яти років працівники в Польщі, які є вихідцями з України, зробили внесок у зростання ВВП майже стільки ж, скільки входять на ринок праці поляки.

«З 2014 року польська економіка зросла на 22%. Якби не масовий наплив на польський ринок праці іммігрантів з України, це зростання, швидше за все, було би набагато нижче.

Роль, яку зіграли в польській економіці приїжджі з країни-східного сусіда Польщі була особливо велика в 2018 році, коли кількість працюючих поляків знижувалося. До такого висновку прийшли експерти Польського національного банку.

«Це має значення для оцінки характеру економічного буму, який Польща переживає в останні роки», - пише Гжегож Семіончік.

У свою чергу, Ганна Цесьляк-Врублевська, коментатор газети Rzeczpospolita, зазначає:

«Безсумнівно, хвиля заробітчан з-за східного кордону нам допомогла, але це не означає, що стала відповіддю на всі виклики, тому що Польща на тлі Заходу як і раніше залишається країною дешевої робочої сили, низьких заробітків і не дуже високого життєвого рівня. Присутність українців цього не змінило, і навіть поглибило цю тенденцію, оскільки заробітки іноземців виявляються в середньому на 10% нижче, ніж заробітки поляків».

На думку Ганни Цесьляк-Врублевської, підвищення життєвого рівня в Польщі можна досягти методом «малих кроків», підтримуючи польські фірми в експансії, інвестиціях, інноваціях і так далі.

«Можливо, це не такий ефектний спосіб, але в більш тривалій перспективі він принесе відчутні результати для всіх», - вважає коментатор газети Rzeczpospolita.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку змагаються гравці у відеоігри. Приз фіналу – 20 тисяч доларів
Наступна новина Якщо впровадити електронну оплату, проїзд мав би коштувати 9,5 гривні, – луцькі маршрутники
Останні новини
Схожі новини