Якщо впровадити електронну оплату, проїзд мав би коштувати 9,5 гривні, – луцькі маршрутники

Якщо впровадити електронну оплату, проїзд мав би коштувати 9,5 гривні, – луцькі маршрутники
Фото ілюстративне

Луцькі перевізники запевняють, що виправдана варість проїзду в маршрутці за умов впровадження електронної системи оплати – 9,5 гривні.

Про це пише ІА ВолиньPost.

Маршрутники кажуть, що із впровадженням електронної системи проїзду, підписанням додаткових угод із Луцькрадою та встановленням валідаторів їм доведеться працювати у збиток. Саме тому, нагадаємо, вони повідомили про те, що з 11 листопада значна кількість маршруток припинить курсувати містом.

За словами директора АТП-10701 Сергія Дьоміна, нинішній тариф 6 гривень – це компроміс між міською владою, пасажирами та перевізниками, але це вимушено заганяє перевізників у тінь.

«З огляду на те, що нам доведеться віддати 10% оператору, який встановить валідатори та обслуговуватиме систему безготівкової оплати, ми отримуватимемо з одного квитка 5,40 грн. І це при тому, що ми повністю виводимо зарплати працівників на рівень офіційних 12 000 гривень, а відповідно втричі зросте і податкове навантаження, яке ми маємо врахувати у вартість тарифу. Окрім цього, нам треба створити окремий контролюючий відділ, який буде слідкувати за тим, чи не їздять «зайці» і чи всі здійснюють оплату. І тут же ми не можемо виключити витрати на пальне та запчастини, яких потребують наші маршрутки. Вже про оновлення автопарку я мовчу – на це просто не вистачає коштів, бо ми просто працюватимемо собі у збиток», – розповідає Сергій Дьомін.

Таким чином, за підрахунками керівництва «Луцьке АТП-10701» їм щомісяця доведеться сплачувати підприємству «Сіті Кард» близько 300 тисяч гривень. А це у рік – 3,6 млн грн, «АТП-1» – близько 3 млн грн і т. д.

Якщо врахувати те, що з кожного оплаченого квитка перевізник має заплатити 10% оператору (ТОВ «Сіті кард систем»), то з 1 автобуса, який працює в постійному режимі на маршруті, перевізник має сплатити в місяць приблизно 10-11 тисяч гривень.

Читати також: «Підвези сусіда на роботу». Лучани масово влаштовують бойкот маршруткам

«Ми краще зупинимось відразу, поріжемо маршрутки на брухт чи десь продамо їх, ніж через тиждень-другий станемо банкрутами. Нині містом курсує майже 200 маршруток. Це лише за приблизними підрахунками, залежно від завантаження маршруту, пасажиропотоку в різну пору доби, щомісяця перевізники будуть зобов’язані сплатити оператору 2,2-2,5 млн грн. А в рік – до 30 мільйонів гривень», – розповів директор АТП-1 Едуард Самчук.

У той же час, каже він, міська рада не поспішає закладати в бюджеті витрати на компенсацію пільгових перевезень. Запевняє, що перевізникам ніколи не компенсовували витрат на пільгові перевезення.

«Тому фактично ми всіх пільговиків возили за власний рахунок. Був один випадок, коли нам компенсували витрати на пільгове перевезення інвалідів війни. А нині як бути? Ми ж усі люди і розуміємо, що закон є закон, і ми не маємо права відмовити пільговику в перевезенні, і разом з тим ми самі не відмовляємось від цього. Але разом з тим – міська влада не хоче компенсовувати нам проїзд пільговиків, натомість ми маємо оплачувати за кожного пасажира невідомо кому, якійсь турецькій компанії 10% за кожного пасажира», – розповідає Едуард Самчук.

За попередньою інформацією, в місті налічується близько 52 тисяч пасажирів, які мають право на пільговий проїзд у громадському транспорті Луцька.

Нині валідатори вже встановлені у всіх тролейбусах та маршрутках, які обслуговує КП «Луцьке підприємство електротранспорту». Що ж до приватних перевізників, то з понад 200 автобусів, які курсують Луцьком у режимі маршрутного таксі, валідатори встановили лише у 7.

За словами перевізників, нині за таких обставин об’єктивний і виправданий тариф – це 9,5 гривні. Мовляв, лише у такому випадку вони зможуть працювати в нормальному режимі, курсувати згідно із графіками, вийдуть із тіні, погодяться на встановлення валідаторів і справно сплачуватимуть оператору за надання послуг з безготівкової оплати.

Однак представник «Луцьке АТП 10701» розуміє, що містяни не мають змоги платити таку ціну. Таким чином, вони пропонували міській раді залишити діючий тариф на рівні 6 гривень.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Двигун нашої економіки, – польський експерт про українських заробітчан
Наступна новина У Луцьку відбувся конкурс краси. Обирали міс принцесу України 2019
Останні новини
Схожі новини