Економія на дітях. У Ратному – скандал через спробу скоротити фінансування садка

Економія на дітях. У Ратному – скандал через спробу скоротити фінансування садка
На зустрічі голови громади з обуреними батьками було шумно

У селищі Ратне на Волині хочуть скоротити графік роботи місцевого дитсадка, аби зекономити. Батьки обурені – кажуть, щоб забирати дітей, доведеться постійно відпрошуватися з роботи.

Мова йде про садок «Капітошка», який відкрили менш ніж 3 роки тому. До його появи у Ратному працював лише один дошкільний заклад, і тоді в чергу ставали, щойно виписавшись з пологового. Наразі через карантин відвідування обох садків зменшилося, і селищна рада побачила в цьому шанс для скорочення витрат.

Втім, закономірно ідея не сподобалась батькам. Тож у понеділок, 19 квітня, вони прийшли на розмову до голови громади.

Чому грошей бракує

Голова Ратнівської територіальної громади Віталій Бірук каже, що цього року селищна рада не отримає податків від Ратнівської районної ради та Ратнівської райдержадміністрації – ці органи скоротили в рамках реформи децентралізації. Також громада втратила фінансування від митниці.

«Загалом – це понад 3 мільйони гривень ненадходжень», – запевняє очільник селищної ради.

Така проблема – актуальна для усіх колишніх райцентрів. Труднощі виникають і через передачу Ратнівській громаді численних комунальних установ, які раніше належали району та навколишнім сільським радам.

«Це 35 комунальних установ: 24 заклади освіти, 4 – культури, лікарня, амбулаторії, ЦНАП, трудовий архів. Ми мусимо усіх їх забезпечити, щоб мешканці нашої громади отримували належні їм послуги. А мінімальна заробітна плата виросла в Україні – через це фонд заробітної плати у цих установах автоматично збільшився на 35 мільйонів», – додає очільниця фінансового відділу селищної ради Людмила Ковч.

Щоб вирішити проблему з браком фінансування, каже Віталій Бірук, з селищної ради звільнили 14 працівників. Також відправили листи митниці, Укртелекому, Укрпошті, податковій, управлінню соцзахисту – усім установам, що мають відношення до громади, аби отримати якісь податки. Написали й голові Волинської ОДА Юрію Погуляйку. Відповідей поки нема.

Дефіцит бюджету на сьогодні – 13 мільйонів гривень. Тож, аби було чим платити працівникам комунальних установ, витрати взялися скорочувати.

«Економимо кожну копійку», – наполягає ратнівський голова.

Новенький садок заповнений не на 100%. Через карантин, – уточнюють батьки
Голова громади Віталій Бірук каже, треба економити

Що пропонують зробити з дитсадком

«Ми з’ясували, що відвідуваність нового дитсадка у різні місяці – 35%, старого – 50%. Середня в обох – 42-44%. По нормативах обидва садки повинні відвідувати 448 дітей, а відвідує 254. При цьому штатна чисельність – 115 людей. На два садочки треба аж 15,8 мільйонів гривень на рік, а виділено – 11,6 мільйонів», – повідомив Віталій Бірук.

З його слів, є кілька варіантів: скоротити графік роботи садка з 08:00 до 17:00 з введенням літніх чергових груп або з 07:45 до 17:30. Це, мовляв, допоможе зекономити 460 тисяч гривень на рік.

Також він запропонував об’єднати садки в одну юридичну особу, що начебто зекономить 600 тисяч гривень на рік.

«Груп не чіпаємо – вихователі працюють. Але навіщо у новому садочку робітник з обслуговування та ремонту будівлі? До того ж двірник, завідувач господарства, слюсар-тесляр. Давайте тут знайдемо шляхи для скорочення», – наголосив посадовець.

Що кажуть батьки

Батьки, що прийшли на зустріч, категорично проти скорочення графіку роботи дитсадка, а відповідно – зменшення зарплат виховательок та нянь. Також вони побоюються, що таки буде ущільнення і скорочення кількості груп.

Ось кілька красномовних цитат:

«Чому ви спочатку не зібрали батьків, не запитали, що вони хочуть? Найкраще, що ви можете зробити для садочків – це не чіпати їх. Шукайте інвестиції, інші шляхи фінансування, але не чіпайте дітей».

«Я працюю до 18:00. Як я можу забрати дитину в 17:00 чи 17:30? Я не можу щодня відпрошуватися. Ми платники податків і маємо право на нормальні послуги».

«Тим паче, ми ж зараз не можемо заходити в садок за дітьми. Кожного вихователька одягає і виводить на вулицю. Як це встигнути?»

«Хочуть скоротити й об’єднати групи. Це знову буде 40 дітей в групі? Як з ними вихователька впорається?»

«Порахували, що менша відвідуваність. Але ж карантин! Навіть, якщо хтось один в сім’ї хворий, ми не маємо права приводити дітей».

«Шукати фінансування треба іншими шляхами. Наприклад, штрафувати за сміття, неправильні парковки». 

За словами депутата районної ради Андрія Харламповича, райрада два роки поспіль знаходила можливість для фінансування садочка, маючи менший бюджет.

«Треба було прислухатися до пропозицій людей. Є інформація про оптимізацію функціонування садочків, відтак у всіх виникає питання, яким чином людина, яка працює у держструктурі, має о 17:00 забрати дитину? Друге: три роки тому в Ратному відкрився другий садочок, і два роки поспіль районна рада знаходила можливості для його фінансування без ніякого скорочення. Це був інший бюджет, і він набагато менший, ніж у селищній раді. Чому повинні страждати батьки, і чому повинні страждати садочки?» – каже обранець.

З аргументами батьків погоджується депутат Волинської обласної ради Володимир Бондар.

«Позиція однозначна – скорочення чи реорганізація дошкільних закладів не повинна торкатися працівників, які забезпечують навчально-виховний процес! Сьогодні ми всі переживаємо непрості часи. Волинська обласна рада не виняток. Але жоден освітній заклад обласної комунальної власності не був скорочений. Лише через спілкування, відвідування закладів, проведення бюджетних слухань, перегляд витрат вдалось знайти можливості для економії і при цьому не порушити освітнього процесу», – сказала помічниця депутата Ольга Мисковець.

«Необхідно детально проаналізувати, обговорити варіанти, але при цьому не порушувати освітнього процесу, графіку роботи тощо. Апарат селищної ради повинен налагоджувати діалог із бізнесом і шукати шляхи наповнення бюджету, а не його скорочення. Наразі це найбільш резонансний приклад економії в області», – додала вона.

Що ж буде з садком

Подальшу долю закладу вирішуватимуть депутати селищної ради. Коли саме – поки невідомо. Адже на сесію, що відбудеться у п’ятницю, 23 квітня, це питання не виноситься.

Віталій Бірук запевняє, що об’єднання груп не на часі. Мовляв, не дозволить цього, бо і його дитина відвідує садок. А от решту можливих шляхів економії він обговорить з обранцями громади.

«Яке буде рішення, я не готовий сказати, але ми будемо зважати на думки батьків. Перед винесенням на сесію пропозиції ще обговорять з колективами дитсадків», – підсумував голова громади.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Волинській ОДА призначили директора департаменту соцзахисту
Наступна новина За добу в Україні COVID-19 виявили у майже 9 тисяч людей. Одужало – понад 12 тисяч
Останні новини
Схожі новини