Ексдиректору музею-скансен у Рокинях досі платять гроші

Ексдиректору музею-скансен у Рокинях досі платять гроші

Музей історії сільського господарства Волині-скансен у Рокинях з 2018 року виплачує ексдиректору Олександру Середюку роялті (платежі за користування правами інтелектуальної власності). 20% він отримує за екскурсійне обслуговування згідно з договором, складеним ним же. Розірвати договір зможе лише суд.

Про це повідомили у Музеї історії сільського господарства Волині-скансені.

Ситуацію ускладнює те, що сам договір – безстроковий, а розірвати такі зобов’язання в односторонньому порядку можливо лише через суд. Проте і це ще не все. Бо хоча є договір, додаткова угода, наказ та 3 свідоцтва, однак – визначити, на що саме авторські права, складно. А у відповідь на прохання нового керівництва до колишнього директора надати твори, якими нібито користується музей, Олександр Середюк представив томи матеріалів з радянського часу до 90-х років.

Багато років тому, коли Середюк працював в музеї старшим науковим співробітником, він, відповідно до посадових обов’язків та наказів тодішнього керівництва Державної сільськогосподарської дослідної станції, складав тематико-експозиційні плани на теми, що стосувалися розвитку музею. За що, відповідно, отримував зарплатню. До слова, до цієї роботи були залученні й інші люди та працівники, про що свідчать архівні документи.

«Проте коли Олександр Середюк став директором, а пізніше й засновником музею, він вже взяв під свій контроль документообіг. І зараз ми маємо ситуацію, що екскерівник, використавши напрацювання колективу, подав в Укрпатент навіть не оригінали, а копії документів цих планів (що є теж порушенням!), жодним чином нічого не систематизувавши, проте отримав свідоцтво. І після цього фактично зобов’язав музей платити йому роялті у той час, коли він був найманим працівником цього закладу. Така аж ідеальна схема зловживання службовим становищем», – кажуть в музеї.

Коли Олександр Середюк не надав на вимогу керівництва скансену відповідних встановлених документів, довелося зробити запит в цей же Укрпатент і отримати відповідь з архіву.

«Побачене нас шокувало. Ці довгоочікувані «твори» – аж ніяк не тематико-експозиційний план. Це може впевнено підтвердити, ознайомившись, будь-який досвідчений працівник будь-якого музею. Подібні плани існують лише встановленого відповідного зразка.У тому, що там прийшло , на титулах зазначається, що це літературний твір. І він навіть стосунку не має до реального екскурсійного обслуговування на території музею. Варто наголосити також, що на ці «авторські права» експертом чи оцінювачем ставка роялті не визначалася і на баланс музею ці «твори», відповідно, не ставилися». – кажуть музейники.

В Україні ставка виплати становить не більш ніж 3-4%. Тоді як Середюку «авторські права» нараховували у 20%. 

В музеї пояснюють, якщо зароблять 100 тисяч гривень, то зобов'язані із них сплатити колишньому директорові 20 тисяч гривень. Тож у 2021 році із зароблених на екскурсійному обслуговуванню 205 800 гривень 41 160 гривень заклад нарахував Олександру Середюку згідно з договором про роялті.

«Це ті кошти, які могли б піти на розвиток, благоустрій, ремонтні роботи чи реставрацію музейних об’єктів (бо залишив насправді попередній керівник скансен у занедбаному стані). Проте, через незаконні оборудки ексдиректора, осіли у його кишенях», – кажуть в музеї.

Проблему розв'язати можна двома шляхами – розірвати договір за згодою сторін, або через суд.

Кажуть, що аби не втратити музей, більшість експонатів потрібно реставрувати, а експозиції – модернізувати та реорганізувати відповідно до вимог закону про декомунізацію.

«На жаль, ця проблема, – лише одна з низки тих, які виникли через зловживання своєю посадою попереднім керівником», – йдеться в повідомленні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Комп’ютерна техніка, кухонні девайси: школа-інтернат на Волині отримала допомогу з Латвії
Наступна новина Правоохоронці розшукують безвісти зниклу 65-річну волинянку
Останні новини
Схожі новини