Епіфаній розповів, чому митрополит Михаїл зняв свою кандидатуру

Епіфаній розповів, чому митрополит Михаїл зняв свою кандидатуру
Епіфаній, фото - Українська правда.

Предстоятель ПЦУ, митрополит Епіфаній розповів, чому митрополита Луцького і Волинського Михаїла попросили зняти свою кандидатуру на об'єднавчому Соборі у Києві.

Про це він розповів у інтерв’ю Українській правді.

Так, за його словами, перед Собором була певна умова з боку Константинополя, що структури, які об'єднуються, УПЦ КП і УАПЦ, повинні прийняти Соборне рішення, що вони розпускаються як структури і йдуть на об'єднавчий Собор.

Тож 15 грудня – УП) коли прибули вже на Собор до Святої Софії Київської, постала умова, що доки не буде підписаного рішення про розпуск Київського патріархату, представники Вселенського патріарха не розпочинають об'єднавчий Собор.

Виникла певна дискусія між патріархом Філаретом і митрополитом Михаїлом, який виявляв бажання теж бути кандидатом на предстоятеля. І на Соборі затвердили таку процедуру голосування, яка дозволяла будь-кому стати кандидатом.

Читати також: «Ворожі сили скористалися бажанням Михаїла стати предстоятелем ПЦУ», - Філарет

«Тому ніхто владику Михаїла не позбавляв участі у голосуванні. Він брав участь нарівні з іншими архієреями. І це свідчило про те, що у нас є демократія. Якби було просто табу, що ось ми йдемо, у нас єдиний кандидат і все, без альтернатив...», – повідомив Епіфаній.

Утім, на об'єднавчому Соборі патріарх Філарет поставив ультиматум митрополиту Михаїлу зняти свою кандидатуру з виборів на користь митрополита Епіфанія. Патріарх був настільки непохитним у цьому питанні, що вмовляти Михаїла довелося президенту Порошенку, бо інакше Собор міг і не відбутися.

Читати також: Михаїл відмовився, бо захотів. А я не міг, бо це воля Божа, - Епіфаній про вибори предстоятеля ПЦУ

«Але чому у патріарха була така позиція? Він заявив: "Чому мене обмежили в праві бути кандидатом? Я будував цю церкву чверть століття, і мені є обмеження – не брати участь у виборах. Я відмовляюся, добровільно. Але у мене є своє бачення. Якщо у вас є претензії (у митрополита Михаїла – УП), то давайте і ви відмовитеся. Давайте поступимося обоє". Оце була така певна умова патріарха – чому тільки я маю відмовлятися», – розповів Предстоятель ПЦУ,

«Після першого туру голосування за мою кандидатуру було віддано найбільше голосів – це 81 голос з 200. Друге місце посів митрополит Симеон, а третє місце посів митрополит Михаїл. Якщо я не помиляюся, у нього було 36 голосів. Тобто він не відмовився, взяв участь у голосуванні і міг бути обраним.

Але постало питання, коли екзарх митрополит Еммануїл запропонував перед другим туром голосування, що от є три кандидати, можливо, хтось з них має бажання зняти свою кандидатуру. Митрополит Михаїл каже: «Так, я готовий зняти», – зазначив Епіфаній.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хірург з Волині Валіхновський похвалився іменною маркою від «Укрпошти». ФОТО
Наступна новина Сильний вітер з дрібним дощем: якою буде погода у Луцьку 5 березня
Останні новини
Схожі новини