Фінансовий результат Приватбанку кращий, ніж прогнозувалось - НБУ

Фінансовий результат Приватбанку кращий, ніж прогнозувалось - НБУ

У Національному банку констатували, що фінансовий результат Приватбанку є дещо кращим ніж прогнозувалось раніше завдяки скороченню процентних витрат.

Про це на брифінгу щодо звіту про фінансову стабільність сказала заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляє "Укрінформ".

"Частка держбанків в банківському секторі є досить високою. У поточному році нам не вдалось погодити стратегію розвитку державних банків на сьогоднішній день, це питання залишається відкритим", - сказала Рожкова.

Вона зазначила, що ті засади стратегії, які були схвалені на початку 2016 року, втілюються не в повному обсязі, цьому заважає і відсутність якісного корпоративного управління державних банків.

Для того, щоб вирішити це питання, кабінет міністрів подав законопроект про покращення корпоративного управління в державних банках.

"Наразі він розглядається в комітетах Верховної Ради. Маємо надію що на початку року він буде прийнятий. Це дасть поштовх серйозним змінам в управлінні державних банків", - зазначила заступник голови НБУ.

Вона додала, що фінансовий результат Приватбанку є дещо кращим, ніж прогнозувалось завдяки скороченню процентних витрат.

"Ми бачимо активізацію кредитування і збільшення надходжень від кредитів, ми фіксуємо суттєве зростання комісійного прибутку Приватбанку, тож навіть незважаючи на відсутність офіційно затвердженої стратегії, тут є покращення і ми сподіваємось що так буде й надалі", - зауважила Рожкова.  

Вона зазначила, що стосовно інших держбанків, то, на жаль, тут поки таких позитивних зрушень не фіксується.

"Сьогодні ми продовжуємо вивчати додаткову потребу в капіталі цих банків, через якість кредитного портфелю - це стосується в першу чергу Ощадбанку та Укрексімбанку. Ми і далі будемо працювати над розробкою стратегії державних банків і сподіваємось на прийняття закону", - наголосила Рожкова.

Нагадаємо, за результатами 10 місяців 2017 року Приватбанк отримав 1,6 млрд грн збитків.

Зараз в Україні працює п'ять банків з державним капіталом: Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, банк "Розрахунковий центр".

У частині передприватизаційної підготовки на Нацагентство пропонується покласти розробку плану приватизації, пошук потенційних покупців, супровід проведених ними процедур due diligence.

Пропонується, щоб Раду Нацагентства формували Кабмін, Верховна Рада і президент, а виконавчу дирекцію призначав уряд. При Нацагентстві також повинна бути створена Експертна рада, який буде аналізувати ефективність роботи цього органу.

Законопроект також описує процедуру формування органів управління держбанків, їх повноваження, кваліфікаційні вимоги до членів спостережних рад, умови оплати їх праці та інші особливості функціонування держбанків.

Документ визначає особливості приватизації держбанків. Зокрема, торги повинні проводитися виключно у вигляді аукціонів в електронній формі, а з метою залучення стратегічного інвестора, на перші торги пропонується виносити пакет акцій в розмірі 25%.

Нагадаємо, в самому Міністерстві фінансів пропонують змінити систему обрання наглядових рад державних банків та наділити їх функціями незалежності від впливу основного акціонера.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Біля міськради хочуть збудувати аптеку
Наступна новина «Чарівна скриня бажань»: у РЦ «Промінь» покажуть новорічну інтерактивну виставу
Останні новини
Схожі новини