Формат «без совка»: 9 зубрів і Олена Твердохліб. Із форуму для лідерів громад у Луцьку. РЕПОРТАЖ

Формат «без совка»: 9 зубрів і Олена Твердохліб. Із форуму для лідерів громад у Луцьку. РЕПОРТАЖ

- Так можна відпочити тільки на 95-му кварталі… Або на раді регіонального розвитку, - жартував голова волинської ОДА Олександр Савченко.

Зал вибухнув щирим сміхом. Голова продовжив.

- Тут, правда, менше приводів для сміху. Зате більше приводів для радості…

Він правий. З ініціативи Волинської ОДА у Луцьку зібрали раду регіонального розвитку. Голови успішних ОТГ та адміністрації блискуче ділилися досвідом. А формат розмови вперше за тривалий період (а подібні «повнозалі» зібрання у театрі час від часу проводять) найменше нагадував совкові зустрічі «за рознарядкою.

Розказати і показати є що. Подумати є над чим. Виступи окремих спікерів можна розбирати на цитатники…

Гра м’язами, білі стяги і… модератор Яковлев

29 листопада. 23-го грудня, через місяць, –  вибори у 9-ти волинських ОТГ. 31 березня фінал президентських перегонів. Перед драмтеатром вишикували техніку. Тут і швидка, і пожежний автомобіль, і комунальна техніка, і квадроцикли…

Така собі гра м’язами. Іншого призначення цієї виставки придумати годі. Спинявся біля неї мало хто: запрошені поспішали до зали.

З обох боків на вході – прапори із написами «Волинь. Рада регіонального розвитку». На передньому плані тріпочуть на морозному вітру білі стяги, позаду театральна дошка із написом «Репертуар» з порожніми ятками… І анонс вистави «Голоси».

Голоси - це якраз те, про що прийшли поговорити сьогодні керівники громад Волині. Бо гарно працюєш – їх і отримуєш. А за тим – і регіональний розвиток.

Олександр Савченко: «А нащо техніка?»

Керівники департаментів та управлінь, структурних підрозділів різних гілок влади, голова райдержадміністрацій та райрад, голови ОТГ, сільські голови, представники бізнесу – товариство більш ніж поважне. 

У президії голова Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб, професор, доктор економічних наук СНУ ім. Лесі Українки Юрій Барський, директор Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк, голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук, голова Боратинської ОТГ Сергій Яручик, голова Маневицької РДА Андрій Линдюк, Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов. У програмі заходу була передбачена і присутність голови облради Ігоря Палиці (принаймні рядок з його прізвищем), однак місію презентував представницьку гілку влади області взяв на себе перший заступник голови облради Олександр Пирожик.

Неочікувано модератором розмови виступив недавно призначений на посаду голови Луцької РДА Тарас Яковлев.

«Мене мама питає, які там люди? Кажу: пашуть як прокляті!»

Однак левову долю уваги на себе взяв Олександр Савченко. Він не озвучував пишних і завчасно наготовлених промов про успіхи, не ставав біля трибуни, він просто з мікрофоном у руках вів із присутніми відверту розмову про розвиток Волині, плюси і проблемні місця, плани. Тобто намагався бути максимально простим і зрозумілим й, очевидно, розраховував на певний фідбек від присутніх.

- Вісім місяців тому, коли я тільки почав знайомитися з адміністративним устроєм області, з подивом виявив, що керівники громад фактично не спілкуються з обласною владою. Мовляв, «ми самі собі господарі, нас люди вибрали»… Тепер ми не просто обмінюємося думками, ми допомагаємо один одному, - зауважив голова ОДА.

Тарас Яковлев, Сергій Гарбарук та Олена Твердохліб

Найперше Олександр Савченко, коментуючи певні цифри, розповів про успіхи волинської громади. Разом з тим відзначив: область самотужки заробляє тільки 3 мільярди гривень, всі інші надходження на розвиток – то дотації.

- Це дуже мало для мільйонної Волині, - переконаний Савченко.

Одна з успішних галузей Волині  – освітня. Одна з найпроблемніших реформ, на його думку, - медична. Донедавна в облдержадміністрації не було департаменту, який би займався економікою. Держава нині дає кошти на підтримку фермерів та особистих селянських господарств, а «ми не можемо роздати ці кошти, бо люди не знають, що їх можна отримати.

- Дожилися. Десятки мільйонів лежать…

Усе ж розвиток АПК – єдине, що волинянам вдається добре.

- Моя мама живе на Кіровоградщині, їй 80 років. Так-от вона питає: «Які там люди? Що роблять?». Кажу: шикарні люди. Якщо ми там такі, напівмоскалі, то тут українці. А що роблять? Пашуть як прокляті! – сміється. – Учора були в «Перлині Турії» (фермерське господарство на Турійщині). Там керівник 24 мільйони витратив на закупівлю обладнання для доїння корів, ще  частину на придбання корів. Розраховує компенсувати 12 мільйонів з державного бюджету.

Найефективнішою реформою голова ОДА вважає адміністративно-територіальну. Власне, очевидно, саме тому в цій залі і зібрав рушіїв цих змін, «щоб всі розуміли, що ми на одній хвилі».

- Дійсно, їдеш з Луцька на Ковель, а там Європа, - розповідає Савченко, маючи на увазі Княгининівську ОТГ. – Така – як в Ірпені. Я знаю тільки дві місця в Україні, де є подібне: Княгининок та Ірпінь.

Єдине, за що соромно, - це туризм.

- У нас навіть музей Лесі Українки скоро розвалиться. За Олику соромно. Той же Шацьк знають навіть в Німеччині. Зараз ми проводимо там реконструкцію. Там буде Ялта… Та яка там Ялта? Це вже сьогодні занюхане місце. Там буде Одеса! Все в нас є. Давайте працювати, -  цими словами Олександр Савченко передав мікрофон спікерам, успішним лідерам громад та фахівцям.

А фахівці, зокрема професор Юрій Барський, авторитетно доводили, що не все так погано з децентралізацією. Ефект позитивний. Для прикладу, Волинь увійшла в перелік регіонів, де зменшилася кількість дотаційних бюджетів. Значно зменшилася і кількість казначейських позичок місцевим бюджетам.

- Уже створено 51 ОТГ. Однак я не до кінця переконаний, що існуючі громади дійдуть до фінішу, коли буде створений новий адміністративно-територіальний устрій. Фінішу чи старту. Тут можна по-різному говорити, - каже Анатолій Пархом’юк.

За його словами, динаміка власних надходжень громад дуже позитивна. Деякі з них виконують план на 153 чи на 168%. Однак є такі, доходи яких після об’єднання стали навіть меншими.

«Якби у нас був бюджет Боратина, ми жили б, як в Еміратах»

- Ну, а тепер поїхали в маленьку Європу, яка за 7 кілометрів від Луцька, - слово взяла лідерка Княгининівської ОТГ Олена Твердохліб.

Про успіхи цієї ОТГ багато розказувати не треба: про це і так всі знають. Одним із факторів успіху Олена Твердохліб вважає те, що громада максимально відкрита, прозора, а голова «доступна у всіх соцмережах і не тільки».

Перше, що зробили у цій ОТГ після об’єднання – затвердили стратегічне планування. Також розробили нове генеральне планування. Два нових генплани готуються отримати  21 грудня. Того ж дня Княгининівська ОТГ, в яку входить 9 населених пунктів, відзначитиме другу річницю об’єднання.

Олена Твердохліб: «Маленькою Європою ми вже стали, тепер треба бути, як Дубаї»

Розповіла Олена Твердохліб і про нові сміттєвози, які купили коштом бюджету громади, і про те, як вони впроваджують систему роздільного збору сміття, як зробили ставку на спорт, облаштували новий стадіон – і не прогадали…

- Я тут завжди консультуюся з Боратинським головою, бо він робить для спорту найбільше. Я вам скажу чесно: я на фізкультуру не ходила, я носила журнал, бо була звільнена. Дивилася, як займаються однокласники. Але сьогодні цей стадіон – це моя особиста гордість. Його помітив і похвалив прем’єр, він один з кращих в Україні. Ті гроші, які витрачаєте на спорт, - це не витрата в нікуди. Це інвестиція в нашу молодь, яка вважає здоровий спосіб життя пріоритетом життя громади, - каже лідерка ОТГ.

Тепер підрядникам стало престижним працювати в Княгининівській громаді. Не в останню чергу це через створену тут гарну дорожню інфраструктуру.

- Люди, які працювали над зупинками-габіонами, зараз отримують дуже багато замовлень з інших регіонів. Думаю, те, що ми розповідаємо про свої успіхи, теж цьому сприяє. Читайте нас на Фейсбуці, читайте нас на сайті. Саме завдяки участі в проекті «громада на мільйон» наші люди стали дуже активними. Вдалося підняти жителів. Пасивність, зневіра в тому, що ми можемо мати гроші, які раніше ніхто не бачив, бо не знав, де вони лежать, - в минулому, - переконує пані Олена.

За її словами, якби їхня громада «мала такий бюджет, як в Боратина (а Боратинська ОТГ – лідер в Україні за обсягами власних доходів), то «ми жили б, як в Еміратах». У планах ОТГ розвивати наступного року два напрямки: екологія та дороги.

Тут дуже прагнуть збудувати сміттєпереробний завод, проблема в законодавстві. Якщо нічого не зміниться, то княгининівці збиратимуться йти штурмом під парламент. Знаючи категоричність Олени Твердохліб та її команди, не вірити цьому не можна.

Голова ОДА аж заслухався...

Серед намірів – найближчим часом облаштувати у Княгининку сучасний ринок для сільгосппродуктів. З місцями для торгівлі, кіосками та всією необхідною інфраструктурою. Також тут вже активно готуються зводити дитячий садок у Зміїнці. Зводити і утримувати його коштом громади.

–  Мені часто дорікають, що ми роздаємо землю, - каже Олена Твердохліб. -  Ми роздаємо землю комерційного призначення. У нас скоро заберуть заправки, заберуть акциз. Для цього треба думати про нові робочі місця та інвестиції. Сьогодні в планах будівництво заводу із шокової заморозки ягід та виробництво туалетного паперу. На два роки спланували свою стратегію, чітко йдемо за планом. Маленькою Європою вже стали, тепер треба бути Дубаями.

«Ви слухали проекти не про «Нью Васюки»

Як живеться громаді, яка не так близько до Луцька, яка має 23 населених пункти, але яка теж успішно розвивається, розповів лідер Голобської ОТГ Сергій Гарбарук.

У далекому минулому вчитель фізкультури, потім селищний голова, нині – один із перших на Волині, хто взявся торувати стежку адміністративно-територіальної реформи. Тут з часу об’єднання удвічі збільшили власні доходи: з 8 мільйонів до 15-ти.

Маленький приклад великого успіху: тиждень тому в Голобах, де діє свій ЦНАП, почали видавати закордонні паспорти…  

- Можете їхати не до Луцька, не до Ковеля, а до нас, - каже Сергій Гарбарук.

Сергій Гарбарук

Рекордсмен серед ОТГ – Боратинська громада. Власні надходження тут сягають 75 млн грн.

- Це не та планка, яку нам не переступити, - зауважив Сергій Яручик.

ОТГ тут створено всього рік тому. До неї входить 12 населених пунктів. Сьогодні тут думають, як зробити більш цивілізованими усі села ОТГ. Сергій Яручик каже: треба змінювати підходи, тобто не варто туди «затягувати великий бізнес, а робити щось цікавіше».

Родзинка успіху Боратинської ОТГ і в тому, на його думку, що тут змінили підхід до фінансування закладів освіти. Всіма коштами установи розпоряджаються самостійно, бо «27 мільйонів віддали директорам».

Боратинська ОТГ. У ці цифри важко повірити

Гостро стояло комунальне питання. Щоб заробити на комунальну техніку і вивіз сміття, тут запроваджують цікаву практику: виробництво і продаж маркованих мішків для відходів…

Руйнував стереотипи і голова Маневицької РДА Андрій Линдюк. Він розповів, як йому вдалося нереальне: знайти кошти на розвиток освіти в районі ще до створення ОТГ.

Як? Він прискіпливо переглянув бюджет освіти району і скоротив зайві витрати. Зробив те, на що не йдуть інші: замість 59 шкіл, які діяли на Маневиччині у 2015 році, у 2018-му є… 35.

- Не треба лякатися: змінилася філософія бюджетоутворення освіти, - каже чиновник.

Для прикладу, в районі фактично відмовилися (звели до мінімуму) таку форму, як індивідуальне навчання, помітивши скільки коштів на це витрачається неефективно. У 2017-му скоротили 55 ставок обслуговуючого персоналу. Бо помітили, що «у нас було 6-7 ставок гардеробниць, а не було гардеробів».

Андрій Линдюк – про те, що не треба боятися прйимати рішення, які можуть криткиувати

Таким чином знайшли кошти на суттєве оновлення навчальних закладів, на цікаві ідеї. Тепер у селах Маневиччини прагнуть змінити стандарти. Тут звикли, що найкращий благоустрій біля церкви чи біля дому молитви, а найкращим, каже Андрій Линдюк, він має бути біля школи. Запевняє, в них так скоро буде.

Ківерцівська міська ОТГ ще не створена. 23 грудня тут – вибори. Об’єднання довкола міста – справа непроста, каже нинішній Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов. Тривалий час села просто не хотіли йти на реформу. Головний аргумент – «ви заберете нашу землю», адже Ківерці – єдине місто, яке зовсім не має вільної землі.

Тому тут довго йшли до виборів. Якщо до об’єднання бюджет міста сягав 18,5 млн грн, то після має бути більшим 80-ти мільйонів. Тому перспективи – очевидні, а чи вдасться збудувати Дубаї й там, побачимо.

Володимир Жгутов більше слухав, ніж говорив. У його громаді скоро вибори...

 *  *  *

- Ви вислухали не проекти про «Нью-Васюки», ви вислухали людей, які зробили реальну роботу. В залі начебто не було скучно? – жартував під завісу Олександр Савченко.

Скучно не було. Досвід успішних волинських громад справді надихає.

А от чи вдалося голові Волинської ОДА налагодити гарний діалог із лідерами громад краю та наскільки він продуктивний, дізнаємося згодом.

«Десь у лютому» відбудеться наступна регіональна рада. Там говоритимуть «не про те, що зробили, а про те, що будемо робити», запевнив Олександр Савченко.

У глибині зали увесь цей час стояв мікрофон. Чи то хто лишив його тут з попередньої імпрези, чи хтось мав у нього задавати питання?.. Так чи інаше мікрофон лишився без надобності. Питань не виникало. Зате виникло море тем для роздумів та приводів для успішних ОТГ-івських стартапів. Інших стартапів. 

Драмтеатр часто стає простором для подібних нарад.
Цю намагалися зробити трохи «несовковою»
Хоча, як завжди, поставили щось, чим можна похвалитися, перед театром на майдані

Участь у раді регіонального розвитку взяли бізнесмени, чиновники та лідери громад
Поспішає на раду і начальник управління статистики Вадим Науменко,
в минулому голова Луцької РДА
Тут і Віктор Шумський, директор СТзОВ «Рать» з Луцького району

Головний казначей області Михайло-Мирослав Леміщак
Перший заступник голови ОДА Олександр Киричук і депутат облради Юрій Гупало
Депутат облради і директор будівельної компанії «Житлобуд-2» Леонід Стефанович
Представники Турійщини

У залі – голови громад та сільських рад
Керівник обласного центру зайнятості Роман Романюк
Заступники. Сергій Кошарук, заступник голови Волинської ОДа,
та Григорій Недопад, перший заступник Луцького міського голови
Оптимістичний настрій у представників Ківерцівщини

Юрій Барський і Олена Твердохліб

Тарас Яковлев, Сергій Гарбарук та Сергій Яручик
Олександр Пирожик уважно вивчав цифри

Олександр Савченко у фіналі вже анонсував наступну регіональну раду
Говоритимуть не про досягнення, а про плани. Тож – далі буде)

Текст і фото : Олена ЛІВІЦЬКА

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Підвіконня замість столу: 35 фото-ідей
Наступна новина Якою буде погода в Луцьку та області 30 листопада
Останні новини
Схожі новини