Форум та знесення бетонного «корита»: яким може бути новий фонтан у центрі Луцька. ФОТО

Форум та знесення бетонного «корита»: яким може бути новий фонтан у центрі Луцька. ФОТО

Знести бетонне «корито», облаштувати громадський форум та передбачити пішохідну зону – творча архітектурна студія «Балан та Стельмащук» запропонували свій проект реконструкції фонтану у центрі Луцька.

«Фонтан на Театральному майдані Луцька – або про страшне бетонне «корито», яке «прикрашає» наше місто другий десяток років і що ми пропонуємо з ним зробити», - так представили проект облаштування Театрального майдану на сайті студії.

Архітектори зауважують, що розуміють, що беруться за роботу, яку точно піддаватимуть нещадні критиці.

«Але впевненість у тому, що така ганебна споруда паплюжить центр міста – переважила. Тому представляємо наш наступний Проект: «Капітальний ремонт фонтану з влаштуванням комплексу рекреаційних споруд на Театральному майдані у місті Луцьку», - пишуть архітектори.

Розмірковуючи над ідеєю фонтану, проектанти виходили з наступних постулатів:

  • - обстеження конструкцій існуючого бетонного «корита», проведене спеціалізованою лабораторією, виявило велику кількість мікро-тріщин в бетонних конструкціях.

Рекомендація фахівців – провести заходи з герметизації бетонного масиву речовинами на основі рідкого скла та глибокопроникними герметиками. Виконання таких процедур є дуже дорогими та не завжди ефективними.

Крім того, необхідно передбачити зовнішнє облицювання чаші фонтану гранітом, та влаштування гранітних парапетів, що робить кошторис споруди надзвичайно дорогим для міського бюджету.

  • - в умовах функціонування «за призначенням» (максимум 3-4 місяці) фонтани з відкритим дзеркалом води, в наших кліматичних умовах малораціональні. Більшу частину року це фактично «сміттезбірники», в яких накопичується пилюка, бруд та сміття, що потім розчиняються у воді та засмічує системи водовідведення.

При функціонуванні фонтану у спекотну пору, як аератора, купання у його воді небезпечне з точки зору санітарії. Особливо для дітей.

  • - майдан перед драматичним театром ім. Т.Г.Шевченка – це традиційне місце громадських заходів.

Тому, розглядаючи цю площу у контексті громадської території, спеціалісти архітектурної майстерні вважають за доцільне знесення бетонного «корита» та збільшення площі, що може бути використана для цих заходів, шляхом створення в його межах території своєрідного «форуму» – обладнаного місцями для сидіння, з стаціонарною «озвучкою» та з майданчиком «сухого фонтану», на якому при вимкнених насосах можна проводити дискусії, громадські слухання, концерти, інші масові заходи.

В той же час в спекотну пору це фонтан – аератор та світломузичне шоу.

Перший «фонтачик» пішохідного типу – так званий сухий фонтан був запроектований Творчою аріхтектурною майстернею «Балан та Стельмащук», та втілений у життя у 2016 році на перехресті пішохідної вулиці Лесі Українки та вулиці Кривий Вал.

Фонтан на вулиці Лесі Українки

Щоправда він статичний, без динамічних ефектів. Отриманий досвід при проектуванні, будівництві та експлуатації цієї споруди в повній мірі використаний у новому проекті.

Творча Архітектурноа майтерня «Балан та Стельмащук» розробила два варіанти розміщення «трибуни для глядачів» – своєрідного форуму:

Форум вписаний у підпорну стінку-клумбу біля собору. Облаштування вищевказаної трибуни заплановано виконати дуже делікатно – без зносу та пошкодження зелених насаджень.

В цьому випадку «корисна» територія Площі збільшується на 15%. Проте, у цьому випадку існують деякі проблемами організації інженерії фонтану пов’язані з існуючою газовою магістраллю та великою кількістю кабелів зв’язку що проходять власне в цьому місці.

В зв’язку з технічними проблемами організації інженерії фонтану по першому варіанту архітектори розробили і другий варіант розміщення «трибуни». Форум з насосною станцією розміщений в створі фасаду драмтеатру.

В цьому випадку з містобудівельної точки зору, пішохідні потоки «транзиту» через площу, розділені власне фонтаном та зоною відпочинку – громадських заходів.З тильної сторони трибуни форуму передбачено облаштування автостоянки.

В обох варіантах розміщення «форуму» та насосної станції розроблені повні комплекти проектної інженерно-технічної документації. Сама споруда фонтану, що розміщена у відмітках мощення площі, і у вимкненому вигляді є частиною пішохідної зони, для обох варіантів однакова. Тому вибір має місце.

Опис фонтану:

Пішохідний «сухий фонтан» – це складна інженерна споруда з динамічними характеристиками: як з можливістю зміни кольору води, так і з регулюванням динаміки висоти струменів. Кількість водяних струменів – 40, плюс 9 водяних гармат для створення водяних «арок». Максимальна висота струменів води – 2,5 м.

Система електронного управління дозволяє програмувати безліч варіантів водно-світлового шоу. Площа «сухого фонтану» співрозмірна масштабу Театрального майдану, має розмір 10×10 метрів, що відповідає розміру першого ярусу постаменту пам’ятника Лесі Українки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Висота водних струменів значно менша за висоту пам’ятника, який продовжує домінувати на площі. Архітектори кажуть, що при розробці генерального плану розглядали Театральний майдан у комплексі, врахувавши досвід двох конкурсів на кращий проект реконструкції цієї площі.

В ході проектування запропонувалисхему руху автотранспорту в межах, що примикають до майдану, яка, крім іншого, передбачає заходи по фізичному обмеженню можливості паркування у зоні фонтану та «форуму» автомобілів, та організації автостоянки ближче до драматичного театру.

Для розуміння можливостей системи світло-музичного шоу додаємо зразок роботи фонтана у Греції, що по лінійним розмірам та застосованим інженерним рішенням аналогічний проектному:

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відбувся національний ярмарок вакансій. ВІДЕО
Наступна новина Мешканці Маямі досліджують калюжі. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини