Герой України, який служив у Луцьку, розповів, як збив 5 шахедів і не дав впасти літаку на будинки

Герой України, який служив у Луцьку, розповів, як збив 5 шахедів і не дав впасти літаку на будинки

Український льотчик Вадим "Karaya" Ворошилов, який отримав звання Героя України, розповів, як йому вдалось врятувати своє життя після пошкодження літака в день, коли він збив 5 "шахедів" над Вінничиною.

Про це він розповів у розмові на ютуб-каналі Повітряних Сил України, передає УНІАН.

"Мій ранок почався о 4-й годині. Подали сигнал "повітря". Один льотчик знищив 2 "шахедів" на Півдні України. Наступним пішов я. Також знищив 3, виконав посадку на оперативному аеродромі. Далі був робочий день по інших задачах, і ввечері знову ця навала почалась. Виконав зліт з оперативного аеродрому на Півдні України й далі вже виконував знищення повітряних цілей над небом Вінниччини. При підході до Вінниці я візуально її спостерігав. Виконав наведення і перехоплення 5-ї повітряної цілі і, на жаль, при її знищенні уламками було пошкоджене моє повітряне судно", – розповів льотчик. 

За словами пілота, кров заважала йому повноцінно оцінити ситуацію. Проте він все ж зумів відвести літак від населеного пункту. 

"Відбулось руйнування ліхтаря. Це скло кабіни простою мовою. І руйнування передньої частини – носової літака. Не сильно поранений, але кров заважала повноцінно оцінити ситуацію. Перша думка – так не хочеться катапультуватись. По курсу побачив якийсь населений пункт. Тоді я не знав, що це за населений пункт. Бачив лише вогні. Перевірив керування літака по вздовжному каналі, на жаль, він вже був не керований. По поперечному каналу він керувався. Побачив перед собою чорну ділянку і встановив, що це, ймовірно, поле", – розповідає Герой України.

Karaya додав, що катапультувався, коли полум'я вже почало добиратись до нього.

"Далі почалась пожежа всередині кабіни літака. Коли полум'я почало добиратись до мене, я здійснив катапультування. Без зволікань, як вчила книжка. Я орієнтовано до двох хвилин спускався на парашуті. Встиг за все подумати, усе побачити і спланувати подальші дії після приземлення", – пригадує чоловік.

Крім того, льотчик розповів історію, чому одразу ж після катапультування зробив фото.

"Я дістав телефон, щоб впевнитись і оцінити ситуацію стосовно мого здоров'я, спрогнозувати подальші дії після приземлення, яку медичну допомогу мені першочергово надати собі. Використав, як дзеркало. Згадав хлопців. Коли літак зникає з радарів, всі починають хвилюватись до моменту, коли льотчик вийде на зв'язок. Фото – це посил, що нашу націю не зламати. Не важливо, в якій українець б не був ситуації, він бачить лише світле майбутнє", – пояснив Ворошилов.

Нагадаємо, Вадим Ворошилов з 2016 до 2021 року служив у 204-й Севастопільській бригаді тактичної авіації, яка базувалася на Луцькій авіабазі, льотчиком (2016—2018), старшим льотчиком (2018—2020) авіаційної ланки авіаційної ескадрильї та начальником служби безпеки польотів служб (2020—2021).

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Пошкоджено понад 1000 домогосподарств: рятувальники Волині 17 днів працювали на Чернігівщині
Наступна новина Військова пошта: волонтери з Волині повернулися з фронту з трофеями. ФОТО
Останні новини
Схожі новини