На екрани виходить екшн «Захар Беркут». Ми вже бачили і знаємо, чи варто його дивитися

На екрани виходить екшн «Захар Беркут». Ми вже бачили і знаємо, чи варто його дивитися

Якби в Україні знімали і показували такі фільми як «Захар Беркут» протягом усіх років незалежності, ми б сьогодні мали зовсім іншу Україну й іншу історію.

Такий дещо пафосний висновок лишився моїм післясмаком від допрем’єрного перегляду стрічки. Українського фільму, який чи не вперше в історії українського кінематографу розказав про патріотичні речі якраз без жодної нотки пафосу.

Сильне кіно. Епічний екшн. Актори, яким віриш, яких розумієш, якими зачаровуєшся. Атмосфера, яка тримає від першого кадру і до останньої 132-ої хвилини. Гордість, яку відчуваєш за українське кіно. Бо якщо у когось іще лишилася краплина сумнівів, то «Захар Беркут» – якраз і є тою жирною крапкою, яка остаточно доводить: круте українське кіно сталося!

У Львові відбувся допрем’єрний показ «Захара Беркута». «Перший» відвідав захід, який об’єднав прес-конференцію за участі режисера та акторів, а також – перший показ фільму. Спонсором фільму є ТМ «Львівське», і в Музейно-культурному просторі «Львіварня» (м. Львів, вул. Клепарівська, 18) триває виставка «Світ Захара Беркута». Тут можна переглянути 30 найвизначніших вбрань героїв, а також інші матеріали фільму.

Довідково. «Захар Беркут» (у міжнародному прокаті «The Rising Hawk») — український художній фільм режисерів Ахтема Сеітаблаєва та Джона Вінна, екранізація однойменної історичної повісті «Захар Беркут» Івана Франка. Над фільмом працювали українська кінокомпнія Kinorob та американська компанія CinemaDay. На зйомки фільму пішло 113 мільйонів гривень.
Події відбуваються у 1241 році. Монгольська орда на чолі з ханом Бурундою доходить до Карпатських гір. Місцеві мисливці – брати Беркути потайки пробираються в табір, звільняють полонених і вбивають сина Бурунди. Несамовитий від люті хан вирішує знищити карпатські поселення. Для цього він знаходить зрадника серед місцевих, який відкриває йому таємний прохід у горах. Однак невеличка громада гірських мисливців під керівництвом Захара Беркута має свій план, щоб назавжди зупинити численного ворога.

Що сподобалося найбільше?

Склад акторів і їхня гра. Захара Беркута зіграв голлівудський актор Роберт Патрік, який запам’ятався українським глядачам роллю робота у «Термінаторі-2». Мабуть, це факт, яким стрічка заінтригувала багатьох в першу чергу. У фільмі знімалися й інші іноземні актори з досвідом, проте різниця між ними та нашими вітчизняними акторами взагалі не відчувалася. (Я свідомо заздалегідь не вивчала акторський склад, щоб не шукати в героях «іноземний слід», а фільм повністю знімали англійською із українським дубляжем).

Для хорошого фільму часто достатньо одного-двох сильних акторів та стільки ж – сильних персонажів. У «Захарі Беркуті» ними – аж «кишить». До речі, найяскравіші з них – у виконанні саме українських акторів. Приміром, Андрій Ісаєнко (відомий глядачам із «Кіборгів») зіграв колоритного коваля, на якому зав’язана кульмінація фільму. Ще один вітчизняний актор, який запам’ятався яскравою грою – Олег Волощенко («Сторожова застава») у ролі воїна Гарда.

Роберт Патрік — Захар Беркут
Алекс МакНіколл — молодший син Захара, Максим Беркут
Поппі Дрейтон в образі Мирослави, дочки Тугара Вовка
Рок Мейєрс — старший син Захара, Іван Беркут
Аліна Коваленко в ролі Росани, дружини Івана Беркута
Томмі Фленаган — Тугар Вовк
Олег Волощенко — воїн Гард
Казахський актор Ержан Нуримбет грає Меке, праву руку хана Бурунди
Олівер Тревена — Богун
Герої фільму «Захар Беркут»

Картинка. «Захар Беркут» – це історичний екшн і закони жанру дотримані на всі 100. Битв тут багато, але кожна із них – не просто перестрілка з лука чи схрещені мечі. Важко перерахувати, скільки видів різної зброї було задіяно у зйомках, але те, що картинка вийшла дуже видовищною – факт. До речі, це стосується не тільки «кривавих» сцен: під час побутових і романтичних теж є на що подивитись.

Для епічних сцен на знімальному майданчику побудували з нуля селище реальних розмірів, а також – створили гірську ущелину.

Розвиток сюжету. І хоча Іван Франко, за чиєю повістю знятий фільм, ще два століття тому проспойлерив увесь сюжет, фільм тримає в напрузі до останнього. Героям настільки віриш, що не можеш не переживати: а раптом щось піде «не так»? Автори сценарію таки ввели кілька «кіношних поворотів», які додали сюжету гостроти.

Відсутність штучного. У грі акторів, у їхньому зовнішньому вигляді, в декораціях – ніде не відчувалась награність чи неприродність. Грим – нереально крутий! Одяг, якого пошили більше трьох тисяч одиниць – неймовірний. Перед показом режисер фільму Ахтем Сеітаблаєв розповів, що голівудські актори ніяк не могли зрозуміти, чому увесь реквізит – натуральний, із дерева. Мовляв, в Голівуді такі речі виготовляють із пластика…

Одяг, пошитий для фільму «Захар Беркут»

Підтекст. Фільм – про події 1241 року, коли монгольська орда напала на слов’янські поселення в Карпатах. Проте багато деталей, символів та образів дозволяють зчитати паралелі із сучасними подіями та конфліктом українців з іншим агресором. Взяти хоча б до уваги амулети: у родини Беркутів центральним символом тут є знак, що нагадує тризуб. А от на шиї в монгольського хана – двоголовий орел (цей символ справді свого часу використовувався в геральдиці монголи)…

На грудях у хана Бурунди – двоголовий орел

 

Що не сподобалося?

Рада Беркут. Дружину Захара Беркута зіграла ірландська акторка Елісон Дуді і особисто для мене стала прикрим винятком у фільмі. Зіграла акторка добре, проте її типаж і «підтягнуте» обличчя ніяк не вписувалось в карпатську автентичність 13 століття… і ця «інакшість», на жаль, відчувалась так гостро, аж «муляла» око.

Елісон Дуді в ролі дружини Захара Беркута – Ради

Забагато битв (дуже суб’єктивне зауваження). Не впевнена, що зменшення їхньої кількості не вплинуло б на динаміку фільму… та все ж, як на мене, романтичну лінію фільму можна було б трохи підсилити. Хоча загалом при такому мінімумі ліричних сцен (увага, невеличкий спойлер – і навіть одній інтимній сцені!) почуття героїв та їхні стосунки передані зрозуміло і щиро. Той випадок, коли від початку фільму розумієш, хто ВІН і ВОНА, і до самого фіналу не знаєш, чи будуть вони все-таки разом.

 

Бонус. Саундрек від Вакарчука

Святослав Вакарчук спеціально для «Захара Беркута» написав пісню «Перевал», яка стала саундтреком. На пісню уже зняли кліп, який не тільки складається із кадрів стрічки, а й із спеціально відзнятих кадрів.

Коли можна переглянути?

Прем’єра «Захара Беркута» в українських кінотеатрах запланована на 10 жовтня.

У Луцьку фільм можна переглянути 10.10 – 16.10:


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині збудують католицький храм на місці кладовища
Наступна новина У Луцьку проведуть безкоштовний майстер-клас до Дня художника
Останні новини
Схожі новини