Григорій Недопад: «У пріоритеті – ремонт дворів та доріг, якісне прибирання міста й розвиток ЛПЕ»

Григорій Недопад: «У пріоритеті – ремонт дворів та доріг, якісне прибирання міста й розвиток ЛПЕ»

Григорій Недопад – перший заступник Луцького міського голови, депутат Ківерцівської районної ради, який за рік роботи на новій посаді став одним з найбільш знаних представників міської влади. Саме за його кандидатуру на посаду першого заступника була віддана переважна більшість голосів, причому від представників різних політичних сил.

Сьогодні у зоні його відповідальності – діяльність комунальних структур, транспортної галузі, більшості виконавчих органів міської влади. За понад рік роботи він вирішив чимало питань, важливих для життєдіяльності міста. Так, у Луцьку небаченими раніше темпами тривають роботи з благоустрою прибудинкових територій, доріг та дворів, реалізуються масштабні проекти з впровадження енергоощадних технологій.

Які зміни чекають на наше місто у найближчому майбутньому і як будуть вирішуватися найважливіші для лучан питання – читайте у нашому інтерв’ю.


– Григорію Вікторовичу, сьогодні у місті запровадили новий підхід до ремонту дворів «під ключ», що це означає?

– Це означає, що благоустрій прибудинкових територій ми здійснюємо комплексно, з заміною мереж, де в цьому є необхідність, з ремонтом доріг та пішохідних доріжок, встановленням дитячих майданчиків, облаштуванням відгороджених сміттєвих зон, заміною освітлення. Перед початком робіт організовуємо збори мешканців й враховуємо їхні побажання при здійсненні ремонту.

– Помітно, що роботи в цьому напрямку у місті пожвавились.

– Так, ми визначили цей напрямок діяльності одним із пріоритетних. Знаємо, яка склалася ситуація в місті, де чимало дворів не знали ремонту десятиліттями, а то й значно довше. Був сформований список дворових територій, де заплановано здійснення капітальних ремонтів на 2018-2019 роки. Стараємося дотримуватися цього списку, хоча доводиться й закривати ті двори, які були внесені в перелік ще у 2016 році.

У новий перелік були внесені переважно двори, де потреба в ремонті найбільш гостра, це як території, які мають депутатів, так і округи без депутатів. Робимо ремонт доріг і на невеликих вулицях приватного сектору.

Там теж живуть люди і хочуть користуватися рівними дорогами. Ми взялися й за облаштування таких доріг, де з часів Радянського Союзу нічого не робилося. До прикладу, здійснено облаштування тротуарного покриття на вул. Петра Болбочана, Смирнова, Уласа Самчука. І треба було бачити реакцію місцевих мешканців, які тепер мають рівні дороги без вибоїн. Звісно, хотілось би здійснювати ще більші обсяги ремонтних робіт, але працюємо на повну потужність, в міру існуючих ресурсів та фінансування.

– Яким чином Ви увійшли до складу партії «УКРОП»?

– Насправді я став одним із засновників партійного осередку в Ківерцівському районі. Я є депутатом районної ради, але так склалася доля, що через півтора року роботи у Ківерцівській райраді, зі змінами, які відбулися вже в Луцькій міській раді, мене запросили на посаду заступника.

За мою кандидатуру проголосувала більшість депутатів, примітно, що й представники різних політичних сил.

Тож нині я займаюся питаннями діяльності виконавчих органів Луцької міської ради, комунальними підприємствами і господарством, яке є в місті. Моє головне завдання зараз – це не політика, а господарка, вирішення практичних питань в Луцьку, як от ремонти дворів, налагодження ефективної транспортної сфери, допомога у діяльності ОСББ та чимало іншого.

– Де важче: в бізнесі, на державній службі чи в політиці?

– Це досить риторичне питання, однак державна служба – найбільш відповідальна, оскільки доводиться вирішувати глобальні питання, від яких залежить життя міста. Робимо все можливе, аби зробити наше місто більш комфортним і поліпшити рівень життя людей.

– Як змінилося ваше життя після призначення в Луцькій міській раді? Стали рідше бачити дружину і дітей?

– Суттєво змінилося… Скажімо так, робочий день ненормований, часто працюю до восьмої, а то й до дев’ятої вечора. Адже обсяг робіт величезний, а потрібно віднайти час для зустрічей і спілкування з людьми, для відвідування різноманітних громадських заходів, вирішення термінових питань, які виникають щоденно. Але сім’я мене розуміє і підтримує. А коли випадає вільний час, намагаюсь присвячувати його рідним людям. Крім того, моя робота мені подобається, особливо коли вдається реалізувати задумане.

– Ваші діти ще навчаються у школі?

– Так, діти навчаються в Луцьку у 22-ій школі. Звичайна, дуже хороша школа. Син закінчив 7-ий клас, а доня – 3-ій.

– А як ви, не як батько школярів, а як державний службовець, розцінюєте забезпеченість шкіл за рахунок бюджету?

Зараз на фінансування освітньої галузі з міського бюджету виділяється значно більше коштів. Втілюємо реформи у галузі освіти, фінансуємо проекти з енергозбереження й облаштування приміщень шкіл і дитсадочків. Чимало шкіл у Луцьку потребує інвестицій для впровадження сучасних енергозберігаючих технологій, здійснення різних видів ремонтних робіт. Для реалізації масштабних проектів залучаємо й закордонних інвесторів.

– Який з проектів реалізуєте зараз?

– Спільно з закордонними партнерами працюємо над реалізацією масштабного міжнародного проекту, що передбачає впровадження сучасних енергозберігаючих технологій у Луцьку, термомодернізацію будівель бюджетної сфери – шкіл, дитсадочків, медичних закладів тощо. В цілому буде модернізовано 40 комунальних установ. У рамках програми передбачається утеплення навчальних, медичних, інших комунальних закладів, модернізація інженерних систем, заміна вікон, встановлення індивідуальних теплових пунктів та низка інших видів робіт. Проект «Енергоефективність у громадських будівлях міста Луцька» реалізується у співпраці з Північною Екологічною Фінансовою Корпорацією «НЕФКО».

– Як вирішуєте питання з підтопленнями у Луцьку в разі виникнення сильних злив?

– Ми визначили 16 проблемних місць у місті Луцьку, де трапляються підтоплення. На проблемних ділянках плануємо встановити додаткові зливові решітки. На проспекті Соборності уже облаштовано кілька додаткових зливових люків. Однак, щоб повністю вирішити проблему з затопленнями, потрібно десятки мільйонів гривень, аби модернізувати каналізаційну систему. Адже в минулому зливова каналізація не була розрахована на те, що район буде настільки забудований.

Ті ділянки у Луцьку, які в минулому були природними полями фільтрації і поглинали зайву воду після злив, зараз вкриті будинками й супермаркетами. А комунікації побудовані ще у 70-х роках і мають недостатні діаметри труб, щоб вчасно забирати всю воду. Подивимось, як вплине на ситуацію облаштування зливових люків, і будемо працювати в напрямку реалізації проекту з модернізації застарілих мереж.

– У місті неодноразово виникають питання до якості пасажирських перевезень, хоча ціна на проїзд зросла.

– Підняття вартості проїзду було обґрунтоване нормою закону, який передбачає зростання оплати при умові здорожчання паливно-мастильних матеріалів більш ніж на 10%. Це аж ніяк не чиясь примха. Це рішення, що базується на вимогах законодавства. А щодо якості пасажирських перевезень – безперечно є питання до перевізників, і я неодноразово піднімав це питання. Зараз для вирішення подібних ситуацій організовуємо періодичні збори перевізників, проводимо роз’яснювальні роботи, вимагаємо поліпшення якості надання послуг пасажирам маршруток. І з порушниками ведеться постійна робота. А щодо заміни недобросовісних водіїв – із цим виникає проблема через істотну нестачу кадрів. Усе більше людей виїжджає на заробітки за кордон, водіїв маршруток дійсно не вистачає.  

– Який вбачаєте вихід з цієї ситуації?

– Ми будемо розвивати сферу електротранспорту, як екологічного й безпечного виду пасажирських перевезень. Плануємо істотне розширення тролейбусного автопарку, зокрема будуть придбані великовмісні тролейбуси з кондиціонерами й зручними пониженнями. Це теж один із найважливіших напрямків роботи – забезпечення своєчасного курсування тролейбусів і достатньої кількості транспортних одиниць. Також здійснюємо заміну зношених контактних мереж, які не замінювалися багато років поспіль й в деяких зонах знаходяться в критичному стані. Ми вже ведемо цю роботу, закуплені необхідні матеріали, буде відремонтовано мережі в найбільших транспортних розвязках міста.

– Ще одне з доволі банальних, але наболілих питань: історична частина міста і центральний ринок. Хотілося б почути, що би вам хотілося бачити на місці «Старого ринку»?

– Напевно, не тільки мені, а й 95% лучан, які проживають в місті, і тим, хто приїжджає до Луцька, дуже хотілося б, аби там була культурна, автентична, історична зона. Саме для цього був оголошений Всеукраїнський архітектурний конкурс на розробку концепції облаштування території в межах Старого міста, прилеглої до Замку Любарта. Він триватиме до жовтня, і зрештою буде представлено новий проект. Історичну частину міста треба зберегти і розвивати. Однозначно з підприємцями зі «Старого ринку» будемо шукати компромісне рішення. Вже почало працювати КП «Луцькі ринки», і ми разом знайдемо оптимальний вихід з цієї ситуації.

– Які проблеми виникають з прибиранням міста і з переробкою сміття?

– Це досить болюче питання, особливо для мешканців села Брище, де знаходиться сміттєвий полігон, й інших ближніх сіл. Тут сміттєві завали накопичувалися десятиліттями й істотних кроків для вирішення цієї проблеми в минулому фактично не робилося. Аби віднайти правильне рішення, створили контактну групу спільно з мешканцями ближніх сіл та головами сільських рад. Нещодавно на черговій зустрічі розглядали кілька шляхів виходу із ситуації.

Наразі працюємо над введенням в дію нових сміттєсортувальних ліній. Завдання – не лише сортувати й переробляти нові сміттєві відходи, але й поступово ліквідовувати багаторічні завали. З цією метою на полігоні вже успішно працює біогазова установка, котра переробляє біологічний газ, видобутий зі сміття, в електрику. Це – як один зі шляхів вирішення питання.

– У політичних колах існує думка, що ви можете претендувати на посаду мера. Це правда?

– Це питання не на часі. Зараз моя головна мета – якісне виконання своїх професійних обов’язків. А як буде далі – побачимо. Ніхто не застрахований від таких випадків (сміється, - авт.)

– Що маєте у найближчих планах?

– Найближчим часом має запрацювати нова сміттєсортувальна лінія. Працюємо, аби налагодити своєчасне і якісне прибирання міста. За останній рік було закуплено чотири додаткових сміттєвози. І хоча питання з затримками у вивезенні сміття виникають, намагаємося оперативно їх вирішувати.

Готуємось до введення нової системи роздільного збору і сортування сміття. Також у найближчому майбутньому – впровадження електронної картки лучанина.

Це масштабний проект, який дозволить мешканцям міста економити на проїзді у громадському транспорті, а згодом відкриє ще чимало додаткових можливостей, але не будемо забігати наперед. Усі деталі повідомимо з наближенням часу реалізації проекту.

– Часто проводите особистий прийом громадян? З чим до вас ідуть люди?

– Так, особистий прийом – це постійна практика і мені приємно, що все більше людей звертаються до мене напряму й ми разом вирішуємо наболілі питання людей. Запровадили новий підхід – виїзні прийоми, на яких присутні керівники виконавчих служб і депутати, а отже відвідувачі можуть задати свої питання безпосередньо відповідальним особам і одразу ж вирішити їх. А з чим звертаються люди – найбільше із питаннями по ремонту дворів і облаштуванню смітників.

Дуже активно співпрацюємо з головами ОСББ. Цей механізм співпраці загалом виправдовує себе, адже коли люди беруть на себе відповідальність за стан свого житла, то й ставлення до спільного майна інше, й діалог конструктивніший.

До речі, у місті активно працюють програми співфінансування 70 на 30, коли вартість ремонтних робіт покривається на 70% за кошти з міського бюджету. Люди активно використовують цю можливість, особливо голови ОСББ. А загалом на прийомах трапляються різні випадки, часом навіть курйозні, коли люди просять вирішити їх особисті питання чи конфлікти, або приходять, щоб просто поділитися власними думками. Звертаються з проханням про утеплення житла, про надання житлової площі тощо. Усі відвідувачі отримують допомогу, або ж роз’яснення й відповідь на свої питання.

Фото: Роман ДОМБРОВСЬКИЙ (Перший)

ПЕРЕДРУК ЗАБРОНЕНИЙ


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У голові пухлина і чотири метастази: онкохворий волинянин готується до чергової хіміотерапії
Наступна новина Поетеса з Луцька отримала літературну премію
Останні новини
Схожі новини