«Хіба це не армагеддон?». Волинський бізнесмен закликає усіх рятувати Світязь

«Хіба це не армагеддон?». Волинський бізнесмен закликає усіх рятувати Світязь
Обмілілий Світязь (фото зі сторінки Віктора Корсака у Facebook)

Волинський бізнесмен, засновник Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Віктор Корсак закликає підтримати електронну петицію на президентському сайті щодо порятунку озера Світязь від омління.

Про це він написав у мережі Facebook.

Як відомо, за два тижні петицію підтримали близько 2 тисяч людей при необхідних 25 тисячах.

«Це притому, що на Світязь щороку приїжджають сотні тисяч відпочиваючих, які користуються благами, які він нам дарує.
Тобто ми разом знищуємо Шацький національний парк, парк, де мешкають сотні видів представників флори та фауни, десятки із яких занесені до Червоної книги, де є 24 озера і, наостанок, де є Світязь. І не важливо, ми це робимо через некомпетентність, чи через байдужість, природа нам цього не пробачить», – пише Віктор Корсак.

Він процитував слова експертів про можливі перспективи, які чекають Шацький національний природний парк:

«Більш страшною ситуація стане, якщо озеро замерзне на цьому рівні. Це уб'є дуже великі масиви біоти, бентосу, підземних організмів. І почнуться серйозні зміни в екосистемі. Озеро буде повними темпами йти до загибелі – живої маси не вистачить, аби живі організми витримали. зменшиться популяція жаб, водних живих організмів, якими харчуються птахи. Не буде кормової бази – птахи або полетять, або загинуть. Не буде птахів – там на наступний рік буде стільки комарів, що уже нікому не захочеться відпочивати».

«І хіба це не армагеддон, який ми раніше лише бачили у футуристичних голлівудських фільмах? І від себе добавлю, що декому із депутатів доведеться змінювати вид спорту із плавання на спортивну ходьбу, бо, судячи із фото, при таких темпах зниження рівня води, у короткостроковій перспективі Світязь можна буде перейти пішки», – припускає автор допису.

Також він запропонував методи вирішення проблеми обміління Світязю.

«Водні ресурси не є мій профіль, проте методологія вирішення глобальних проблем є загальною для різних галузей. Очевидним є те, що потрібно терміново:
• створити експертну групу із вчених, які є компетентними у даних проблемах; обов’язково залучити іноземних фахівців;
• провести міжнародні конференції та форуми із даного питання, адже у регіоні є декілька потужних університетів, які мають спеціалістів у цій галузі:
• у Кабінеті Міністрів на основі пропозицій вчених розробити довгострокову програму для вирішення проблеми Шацького національного природного парку та призначити керівника, який буде відповідати за її реалізацію;
• створити комісію у Верховній Раді, яка б займалася цим питанням;
• створити міжурядову комісію, щоб дослідити вплив функціонування Хотиславського кар’єру на рівень води в озерах національного парку і т. д.», – пропонує Віктор Корсак.

А насамперед, на його думку, варто зробити те, що може легко зробити кожен, – підтримати електронну петицію на «Офіційному інтернет-представництві Президента України», «щоб у Києві дізналися, які проблеми загрожують одній із самих унікальних місцин України – Шацькому національному природному парку» (https://petition.president.gov.ua/petition/73826), бо самим нам буде складно».


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Грамоти, подяки, концерт. Як вітали із професійним святом волинських учителів
Наступна новина Волинянин встановив рекорд України із виготовлення мініатюрних вітрильників
Останні новини
Схожі новини