Хто буде керувати Підгайцями? Досьє на голову, замів та старост. ЧАСТИНА 2 – ОЛЕКСАНДР БЛЯШУК

Хто буде керувати Підгайцями? Досьє на голову, замів та старост. ЧАСТИНА 2 – ОЛЕКСАНДР БЛЯШУК

Однією із найбільших та найбагатших приміських громад на Волині є Підгайцівська. Після об’єднання з Липинами її площа становить 295 квадратних кілометрів (для порівняння площа Львова до децентралізації – 182 кв.км), відповідно, збільшився і бюджет.

Головою Підгайців уже вчетверте вибрали Юрія Семенюка. Нову каденцію старий керівник почав зі скандалів: заступниками обрав не людей із команди “За майбутнє”, під чиїми прапорами брав участь у виборах, а із опонентів - представників “Європейської Солідарності”, “Слуги народу” та Аграрної партії. Як показала перша сесія, це дало йому можливість сформувати підконтрольну більшість. Свою лояльність ця більшість уже продемонструвала під час голосування за секретаря ради - підтримали креатуру Семенюка Ольгу Овсіюк.

Тож хто керуватиме громадою у Підгайцях? Ми вже розповідали цікаві факти про одного із заступників - Леоніда Гроголя. Він відомий тим, що має в Підгайцях та Струмівці бізнес, проте виявилося, що офіційно декларує мізерні доходи (7 тис грн за рік). Деталі про майно Гроголя, про судові справи, в яких фігурує та історію із порушенням його дружиною карантину - можна прочитати за посиланням.

На черзі - іще один заступник голови Підгайцівської сільради - Олександр Бляшук. У його “досьє” - щедрі пожертви партії, звинувачення від Семенюка в причетності до пожежі, а також - бізнесові справи з Росією.

Олександр Бляшук
Довідково. Олександр Бляшук - 34 роки, бізнесмен, політик. Проживає у с. Лище. Освіта вища, закінчив ВНУ за спеціальністю “Мистецтво” та Академію рекреаційних технологій і права за спеціальністю “Педагогіка”. Працював вчителем школи с. Лище. Із 2008 року зареєстрований підприємцем. У 2018 році став співзасновником фірми “Standart work group” (Польща). Був депутатом Лищенської сільради (2010-2015 рр.), Луцької районної ради (2015-2019 рр.), Підгайцівської сільської (із 2019 р.).

 

БІЗНЕС: СТАТУЕТКИ, МЕДОБЛАДНАННЯ ТА РОБОТА В ПОЛЬЩІ

Олександр Бляшук почав займатись бізнесом у 2008 році, тобто - у віці 22 роки. У держреєстрі його основною сферою вказана роздрібна торгівля продуктами харчування. Проте з передвиборчих інтерв’ю відомо, що підприємець займається продажем спортивних нагород - медалей, кубків тощо.

Такий товар у нього регулярно закуповують різні спортивні організації та сільради (у тому числі - і Підгайцівська). (До речі, Олександр Бляшук активно цікавиться спортом, сам грав у футбол, а зараз очолює Федерацію футболу Луцького району).

Олександр Бляшук і нагороджує, і продає нагороди
У підприємця Бляшука закупляються сільради

Така робота у 2019 році принесла Бляшуку 42 тис грн доходів. Також він отримував заробітну плату у ТОВ “Продо”. Це підприємство спеціалізується на оптовій торгівлі м’ясом і належить старшому братові Олександра Сергієві Бляшуку.

Бізнесом займається і дружина Бляшука Тетяна. Справи у неї йдуть, очевидно, краще, ніж у чоловіка, адже за 2019 рік вона задекларувала 1,4 млн грн доходів.

Підприємниця із липня 2019 року бере активну участь у тендерах: продає медичне обладнання та засоби захисту у заклади Волинської і Рівненської областей. За цей час виграла 128 тендерів (із 130 заявок) та отримала замовлень на 3,55 млн грн.

Олександр Бляшук із дружиною Тетяною (фото із фейсбука)

Ще один напрям бізнесу Олександра Бляшука - заробітки за кордоном. Із 2018 року він є співзасновником польської фірми “Standart work group” (м. Біла Подляська Люблінського воєводства). Хоча, схоже, що цей напрям бізнесу не є надто успішним - останні оголошення про надання послуг із влаштування на роботу за кордоном опубліковані у тому ж 2018 році.

Бляшук допомагав землякам знайти легальні заробітки за кордоном, проте оголошення публікував на не зовсім легальних майданчиках…

 

ПОЛІТИКА: РІЗНІ РАДИ, РІЗНІ ПАРТІЇ

Вперше депутатом Олександр Бляшук став у 24 роки: у 2010 році його обрали до Лищенської сільради. 

Дружина Бляшука солідарна із ним не лише в занятті бізнесом, але й у політиці. У 2015 році вона теж успішно балотувалася до Лищенської сільради.

Із 2015 року сам Олександр Бляшук став депутатом Луцької районної ради, балотувався від партії “УКРОП” та був її активним членом. До слова, навіть фінансував партію, жертвуючи серйозні суми. Наприклад, у 2018 році - 149 тис. грн (загалом за той рік заробив 235 тис. грн, тобто віддав партії 60% заробленого).

Така цифра - 149 тис грн - теж невипадкова. Фінансові операції до 150 тис. грн не підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу, відповідно до Закону “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом…”. Тому внески саме в такому розмірі є дуже популярними серед українських політиків.

Разом із Оленою Твердохліб (екс-голова Княгининівської громади) Олександр Бляшук був членом Луцької районної парторганізації “УКРОПу”

Напередодні 2020 року Олександр Бляшук змінив політичні вподобання і балотувався від “Слуги народу” (був першим номером у списку до Підгайцівської ради). До речі, інші кандидати від “Слуг…”, які виграли вибори, теж у минулому були активними симпатиками “УКРОПу”: у Підгайцівській раді - Тетяна Ковжук, у Волинській обласній - Яна Гончарук, Сергій Юнак, Микола Макарук.

 

СКАНДАЛИ: “ПОЛІТИЧНА” ПОЖЕЖА І ЯБЛУКА ДЛЯ РОСІЇ

У перший місяць роботи в Підгайцівській сільраді Олександр Бляшук “засвітився” в гучному скандалі. Тоді, у ніч на 30 січня 2019 року, голові громади Юрію Семенюку невідомі спалили техніку: екскаватор та дві вантажівки.

До пожежі Юрій Семенюк «приписував» Бляшука

Юрій Семенюк пов’язав цю подію з політикою і цитував свого опонента в сільраді Олександра Бляшука, який напередодні підходив із розмовою.

«Ясно і так, що це пов'язано із виборами, з моїми опонентами. До мене заходив наш депутат Олександр Бляшук із «УКРОП». Це трапилося, коли почали виходити депутати із партії «УКРОП». Він нарікав на це, питав у мене: «Що ж таке? Чому виходять?» Я сказав, що нічого дивно немає, зважаючи на те, як вони себе ведуть. Наприклад вже тоді на телебаченні мене брудом обливали. І тоді він каже: «Ну то ще ж і далі може щось бути...», – прокоментував ситуацію голова громади.

Олександр Бляшук із фракцією УКРОПу після 1 сесії Підгайцівської ради у січні 2019 року. Згодом Семенюк “переманив” колежанок із фракції, що, на його думку, і стало причиною підпалу

Серед інших публічних історій, де фігурує Олександр Бляшук - кілька судових справ.

У 2011 році він позивався до фірми “Еко-Планета”, яка зареєстрована в Російській Федерації про стягнення майже 10 тисяч доларів боргу за продані яблука. Як йдеться у матеріалах справи, у березні 2010 року вони уклали договір про поставку 19 тисяч кг яблук. Підприємець Бляшук свою частину угоди виконав і в квітні 2010 року відправив яблука до Курська, а от грошей так і не отримав.

Також в судових реєстрах є інші майнові спори, в яких фігурує Олександр Бляшук - із податковою та “УкрСибБанком” (намагався змінити боржника у виконавчому провадженні про стягнення 207 тис. грн).

 

МАЙНО: БАТЬКІВСЬКИЙ БУДИНОК ТА ГЕКТАРИ У ВОРОТНЕВІ

У декларації Олександр Бляшук зазначив, що проживає у с. Лище в будинку, що належить його батькові. Площа оселі - 141,4 м2.

Із власної нерухомості у нього - приміщення приймально-заготівельного пункту на 98,5 м2 у с. Романів. Будівлю Бляшук купив у 2008 році за 60,5 тис. грн.

За 2017-2018 роки в Олександра Бляшука побільшало майна. У 2017 році він купив автомобіль BMW X1 2012 р.в. за 420 тис. грн, а також 6 соток землі у Романові - за 20 тис. грн.

У 2018 році придбав ще 15 соток у с. Піддубці за 77,5 тис. грн. У цей же рік у його власності з’явилась невелика ділянка у Луцьку та 1,8 га землі у Воротневі. Вартість останньої у декларації не зазначена, тож ймовірно, що цю землю на той час депутат Луцької райради не купував, а отримав у власність за заявою.

Людмила ЯВОРСЬКА (для «Першого»)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Оновили онлайн-платформу 104.ua. Волинянам розповіли, у чому її переваги
Наступна новина Коронавірус на Волині: за добу 427 людей захворіло, 469 – одужало
Останні новини
Схожі новини