«Існує небезпека скасування ЗНО», - освітній омбудсмен

«Існує небезпека скасування ЗНО», - освітній омбудсмен

ДПА у формі ЗНО цього року можуть не складати ті 11-класники, які не планують вступати до закладу вищої освіти. Вони можуть скласти державну підсумкову атестацію у закладі освіти за програмою, яку укладе школа.

Про це в інтерв'ю заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов, пише ТСН. Спеціаліст акцентував, що "ЗНО під постійною атакою, бо певна категорія людей зацікавлені встановити грошові правила вступу до закладів вищої освіти".

"Хочу звернути уваги, що радив би тим, хто хоче потрапити до закладу вищої освіти за кордоном, обов'язково складати ЗНО. Бо закордонні університети приймають тільки оцінки та свідоцтва, занесені до державної бази. Минулого року люди не розібралися та вели розмови, що іноземні університети не вимагають ЗНО. А вже потім у серпні почалися звернення, мовляв, дайте можливість скласти ЗНО для вступу", - зазначив освітній омбудсмен. 

- Чи бачите в рішенні скасувати ДПА якісь додаткові ризики? Можливо, зондування ґрунту щодо згортання ЗНО загалом (такі думки лунають)?

- По-перше, я вкрай негативно ставлюся до ідеї скасування ЗНО. Це означало б надзвичайно високі ризики повернення корупції під час вступних іспитів до закладів вищої освіти. По-друге. Так, небезпека скасування ЗНО існує. Це не теорія змови та не пошук "зради": такі спроби були і є від самого моменту впровадження ЗНО. Минулого року, наприклад, було абсолютно нелогічно та необґрунтовано скасоване пробне ЗНО, а потім я отримав інформацію про підготовку рішення скасувати зовнішнє незалежне оцінювання взагалі. Думаю, тільки просто оглушливий суспільний резонанс та суспільний спротив, коли ця інформація стала відома, не дозволили це зробити. Насправді, ЗНО під постійною атакою, бо певна категорія людей зацікавлені встановити грошові правила вступу до закладів вищої освіти. Треба не прогледіти їхніх чергових спроб.

- Питання з батьківських чатів: що робити, якщо дитина раптом захворіє на ковід і не зможе відвідати ЗНО? 

- Якщо з різних причин не потрапляєш на основну сесію, можна відразу реєструватися на додаткову сесію ЗНО. Вона триватиме від 29 червня до 14 липня. Графіки є на сайті УЦОЯО за цим посиланням. Для участі у додатковій сесії треба подати заяву до регіонального центру оцінювання якості освіти. Ця процедура чітко визначена. Звісно, якщо людина захворіє і не зможе відвідати основну та додаткову сесії, інших варіантів скласти ЗНО і стати студентом в цьому році немає. Але це можна зробити наступного року.

Читайте також: Оголосили графік додаткової сесії ЗНО


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За минулу добу від коронавірусу на Волині померло 8 людей
Наступна новина На кордоні з Польщею в чергах стоять майже 400 автівок
Останні новини
Схожі новини