Історія успіху: як розвивається Голобська ОТГ

Історія успіху: як розвивається Голобська ОТГ

В умовах децентралізації  на Волині однією х перших утворилася Голобська громада. Ще з 5 серпня 2016 року тут боряться за європейськість.

Велику увагу приділяють освіті, позашкільному та спортивному розвитку дітей – ці досягнення презентували під час прес-туру, який відбувся з ініціативи Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування.

У школі селища Голоби навчається 594 учня, а в опорному освітньому закладі – 721.

«Сьогодні до опорного освітнього закладу доїжджають дітки з 20 населених пунктів. На початках, коли для нас все було новим, то звичайно мали проблеми з доїздом. Зараз на навчання дітки доїздять чотирма шкільними автобусами. Бувають моменти, що транспорт виходить з ладу», - розповіла директорка ОСЗ «НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів-гімназія» смт Голоби» Наталія Хом’як.

До слова, на території школи є велопарковка.

Наталія Хом’як поділилася, що коли робили проект з утеплення та реконструкції школи, їм принесли проект без «картинки» вигляду школи. До дизайну приміщення працівники школи залучили дітей, які ділилися своїми ідеями.

Директорка школи розповіла, що громада самотужки почала готуватися до Нової української школи.

«Ще нам кошти на НУШ не прийшли, але, дякуючи громаді, ми їх віднайшли і математичний напрямок уже закупили. У молодшій школі теж почали використовувати методи цього проекту. Маємо цікаві куточки, спортивні та навчальні зони», - каже вона.

Також педагог повідала, що створивши опорний заклад, їхня громада має певні переваги. Наразі від держави вони отримали 3 мільйони гривень, за які придбали техніку.

Голова Голобської громади Сергій Гарбарук зазначив, що у школі власним коштом харчують дітей учасників АТО та сиріт.

Керівник фотолабораторії  Світлана Щур розповіла, що через виробничу необхідність, аби не шукати фотографа, не витрачати великі суми та отримувати хорошу якість знімків для Дошки пошани, у школі зробили фотолабораторію. На техніку для неї витратили 48 тисяч гривень.

«Діти, які хочуть освоїти фотографію, але не мають можливості зробити це вдома, приходять сюди на факультативні заняття. Також ми маємо радіорубку, тепер не треба бігати по класах, аби зробити якесь оголошення», - повідомила Світлана Щур.

У школі оновили медичний, методичний кабінети, клас інформатики та інклюзивний клас ( тут навчається 14 діток з особливими потребами). Також для школи закупили два тенісних столи.

«Спочатку ми боялися, що їх можуть знищити, але діти поводять себе обережно. Вони самі зорганізувалися хто і на якій перерві грає», - каже голова ОТГ.

 На території Голобської ОТГ знаходиться Будинок мистецтв. Його директор Григорій Тарасовський сміється, що цьому закладу «йо-хо-хо-хо скільки років».

«Після децентралізації стало легше. У нас чудовий депутатський склад, не треба канючити, аби вирішити якісь питання та виділити кошти. Зараз все робиться оперативно», - каже директор.

Тут кожна дитина може знайти себе, адже в Будинку мистецтв є театральний, танцювальний, вокальний, інструментальний гуртки.

Голова громади Сергій Гарбарук вважає, що культура на селі – це дуже важливо.

«У 2017 році у селі Малий Порськ на місцевий будинок культури ми витратили майже 1 мільйон гривень, а також ще плануємо відремонтувати дах. Раніше це була розвалина. Ці гроші нам дали із державного бюджету. Але ми беремо участь у проектах, долучаємось до співфінансування – намагаємось щонайбільше зробити для громади», - каже її голова.

У Центрі сімейної культури проходить багато цікавих майстер-класів, заходів, до яких долучаються не лише діти, а й їхні батьки. На площі перед Центром є можливість розпалити багаття, переглянути фільм під відкритим небом, організувати ярмарок з різними смаколиками.

Наразі у цьому закладі продовжуються ремонтні роботи. Тут планують зробити музей селища та конференц-зал.

У 2017 році за кошти Державного фонду регіонального розвитку на умовах співфінансування з місцевого бюджету на суму майже 2 мільйона гривень зробили стадіон. Його особливість полягає в тому, що тут є майданчик для людей з особливими потребами.

У голобської громади є ще купа нереалізованих ідей, які вони планують з часом втілити. Зокрема, її голова поділився ідеєю про тенісний корт та спортивне дитяче містечко.

Довідково. Волинський Центр розвитку місцевого самоврядування створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України. Програма "U-LEAD з Європою" спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Текст та фото – Іванна СОЛОМАНЧУК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Покровський самостійний політик, - журналіст
Наступна новина У Володимирі-Волинському дві жінки попросили води, а натомість викрали золоті прикраси
Останні новини
Схожі новини