«Історії з окупованого Криму»: у Луцьку презентували фотовиставку про життя на півострові

«Історії з окупованого Криму»: у Луцьку презентували фотовиставку про життя на півострові

Вчора, 28 березня, у Луцьку на фотовиставці «Історії з окупованого Криму» представили 22 документальні світлини, що ілюструють життя незаконно анексованого рф півострова Крим.

Про це розповіла Суспільному авторка трьох фоторобіт Альона Савчук.

Першими відвідувачами виставки «Історії з окупованого Криму» стали журналісти. Презентовані світлини Альона Савчук та її колеги Аліна Смутко і Тарас Ібрагімов зробили упродовж 2014-2019 років.

Зі слів фотографині, репортери працювали в Криму неофіційно, доки російська окупаційна влада заборонила відвідувати півострів.

На одній зі світлин, каже Альона Савчук, зображені автозак і чоловіки зі зброєю у формі, котрі готуються до обшуку об’єднання «Кримської солідарності».

«Це січень 18-го року, у Судаку. Це – прекрасна ілюстрація того, яким є щоденне життя у Криму. Ти нікуди не можеш вийти без того, щоб за тобою не стежили. Ти нічого не можеш сказати, якщо це суперечить генеральній лінії партії», – сказала фотографиня.

Ще декілька фотографій на виставці розповідають про наймасовіші обшуки у Криму, коли співробітники ФСБ арештували 25 кримських татар.

Одна зі світлин зроблена в передмісті Сімферополя – селищі Строганівка, а на самій світлині – діти політв’язнів Мансур, Мухаммад та Алі.

«Там є вулиці, де у кожному будинку забрали по чоловікові арештовували. Це три сини трьох різних політичних в’язнів. Вони живуть поряд на одній вулиці», – говорить фоторепортерка.

Через незаконні затримання і арешти в окупованому Криму майже 200 дітей ростуть без батьків, – розповів заступник голови правління Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін. Каже: переслідування за проукраїнську позицію у Криму дуже жорсткі.

«Бували випадки, коли донос був на жінку за те, що у неї був манікюр жовто-блакитний. Її забирала поліція і вимагала пояснювати, чому у неї такий манікюр. Зараз усе, що стосується України, – усе під забороною», – каже громадський активіст.

На презентацію виставки в Луцьку приїхав батько політв’язня Валентина ВигівськогоПетро Вигівський. Зі слів чоловіка, його син перебуває в ув’язненні 8,5 років, і за цей час вони не бачились жодного разу. Додає: умови утримання дуже важкі.

«Сина перемістили у штрафний ізолятор, а в штрафному ізоляторі не дозволені ні побачення, ні телефонні переговори; великі обмеження. Сон на годину менший, усі предмети, які є на день забираються. Удень можна лише ходити або стояти. Листи він нам писав або на підлозі, або на стіні», – сказав батько політв'язня.

Розголос і привернення уваги до кожного окремого випадку ув’язнення і переслідувань українців у Криму допомагає зменшити терміни покарань, які призначають самопроголошені суди, – сказав керівник відділу інформаційного забезпечення Представництва Президента України в автономній Республіці Крим Євген Бондаренко.

З його слів, зараз є орієнтовно 150 кримських політичних в’язнів.

Експонуватимуться світлини в артгалереї Art Gallery в Луцьку до 6 квітня. 10 квітня фотовиставку представлять у Львові, а згодом – у Празі і Брюсселі.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку 18-річний водій наїхав на жінку
Наступна новина У громаді на Волині виявили другий випадок сказу: закликають вакцинувати тварин
Останні новини
Схожі новини