«Ізвінітє». У Волинській ОДА не стали проводити нараду про обміління Світязя, бо прийшли журналісти

«Ізвінітє». У Волинській ОДА не стали проводити нараду про обміління Світязя, бо прийшли журналісти

У Волинській облдержадміністрації передумали проводити нараду після того, як на неї прийшли журналісти.

Інцидент трапився у п'ятницю, 8 травня. Тут на 11:00 скликали нараду з питань обміління озера Світязь. Прийшли екологи, директор департаменту АПК, прокурори, представники СБУ та поліції, заступники та радники голови облдержадміністрації. Нараду зібрали у кабінеті заступниці голови ОДА Тетяни Щербак.

Коли знімальна група Перший ТВ Луцьк зайшла до кабінету Щербак, яка мала вести нараду, виявилося, що посадовиці стало зле.

Нараду очолив радник Юрія Погуляйка Еміль Мікаїлов. Він категорично заперечив проти присутності журналістів.

«Можете посидіти в приймальній…» - сказав він журналістам. При тому конкретних підстав не озвучив.

А от заступник губернатора Анатолій Костик спробував пояснити колегам, що преса таки може бути присутня на нараді. Адже притомних підстав проводити нараду у закритому режимі ніхто не озвучив.

«Давайте так: хочуть знімати – хай знімають. Бо ми перетворимо все це в цирк» - сказав Анатолій Костик.

Після цього Еміль Мікаїлов змінив власну думку кардинально: «Нам скривать нічого... Ми будемо розмовляти про обміління озера Світязь».

І лише після того, як Мікаілов почав виступ, один з присутніх «згадав» – і озвучив причину заборони знімання.

Нещодавно призначений на посаду головного екологічного інспектора Волині Олександр Кралюк заявив: «Ми готуємося до позапланових перевірок. І там є інформація з обмеженим доступом, тому я вибачаюсь але я буду мовчати».

Це неабияк потішило радника голови Волинської ОДА Еміля Мікаїлова, тож він вирішив скасувати нараду.

«Рахую що ця нарада не доцільна. Тому ізвінітє» – заявив Еміль Мікаїлов.

Що сказали у Волинській ОДА

На офіційній сторінці Волинської облдержадміністрації з’явилося повідомлення про інцидент. Там запевнили: справді нараду скасували через журналістів, бо, мовляв, «планували обговорити, зокрема й конфіденційну інформацію, яка стосувалася ймовірних причин обміління Шацьких озер».

Наводимо заяву Волинської ОДА повністю:

«Нараду з питань обміління Світязя та правомірності руйнування меліоративних систем, яка мала відбутися у Волинській обласній державній адміністрації 8 травня, довелося скасувати.

Таке рішення прийняли учасники зібрання, оскільки на засіданні планували обговорити, зокрема й конфіденційну інформацію, яка стосувалася ймовірних причин обміління Шацьких озер.

Однак на засідання прийшла знімальна група «Перший –TV.Луцьк», телеканалу який має стосунок до депутата обласної ради Володимира Бондара, бізнес якого пов’язують із лохиновим плантаціями поблизу о.Світязь, тому учасники засідання вирішили припинити засідання, а наступне провести у закритому режимі.

Представники правоохоронних органів, СБУ та прокуратури Волинської області, Регіонального офісу водних ресурсів, Державної екологічної інспекції у Волинській області, Управління агропромислового розвитку та управління екології Волинської обласної державної адміністрації відмовилися у присутності преси обговорювати питання обміління Світязю у запланованому форматі.

Начальник Державної екологічної служби у Волинській області Олександр Кралюк, зокрема зазначив, що він не зможе говорити у присутності представників ЗМІ, оскільки його доповідь містить інформацію з обмеженим доступом. Тож засідання вирішили припинити через недоцільність її проведення у такому режимі».

Довідка. Згідно зі ст. 25 закону «Про інформацію» журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, крім випадків, визначених законодавством. Окрім цього, згідно ст 2., закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та орган6ів місцевого самоврядування в Україні» мас-медіа мають право висвітлювати всі аспекти діяльності цих органів. А держслужбовці зобов’язані забезпечувати вільний доступ до такої інформації, крім випадків передбачених законом України «Про державну таємницю». Не чинити на мас-медіа будь якого тиску і не втручатися і їх виробничий процес. 

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Грибникам» з Волині доведеться викинути 3 тонни глив, які зіпсувались через карантин
Наступна новина Президент надав почесне звання «Мати-героїня» п’ятьом волинянкам
Останні новини
Схожі новини