Коли добровольці матимуть статус учасника бойових дій?

Коли добровольці матимуть статус учасника бойових дій?

Міністерство соціальної політики разом із Міністерством оборони та Державною службою України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції розглянули рішення Волинської обласної ради від 23.11.2017 № 16/40 стосовно надання статусу учасника бойових дій особам, які у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України.

«Процедуру надання статусу учасника бойових дій учасникам антитерористичної операції визначено Порядком надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20.08.2014 № 413.

Цим Порядком передбачено, що такий статус встановлюється комісіями з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій, утвореними в Міноборони, МВС, Національній поліції, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Адміністрації Держприкордонслужби, Адміністрації Держспецтрансслужби, Генеральній прокуратурі України, Управлінні державної охорони,

Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, а у разі виникнення спірних питань, що потребують міжвідомчого врегулювання - міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера і деяких інших категорій осіб відповідно до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, утвореною Державною службою у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

На сьогодні з цього питання народними депутатами України розроблено два проекти законів України „Про внесення змін до Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо уточнення деяких положень” (реєстр. №6202 від 16.03.2017) та „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо розширення кола осіб, яким надається статус учасника бойових дій за участь у антитерористичній операції-” (реєстр. №6202-1 від 22.03.2017).

Законопроектами пропонується викласти у новій редакції пункт 20 статті 6 Закону України „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” (далі - Закон) передбачивши, що учасниками бойових дій визнаватимуться добровольці, які у складі добровольчих формувань, незалежно від того, чи були такі добровольчі формування включені до складу Збройних Сил, МВС, Нацгвардії та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, брали безпосередню участь в антитерористичній операції;

доповнити пунктом 21 статтю 6 Закону, що надасть можливість визнати учасниками бойових дій осіб, залучених до проведення антитерористичної операції в порядку, передбаченому частиною шостою статті 4 Закону України „Про боротьбу з тероризмом”, а також надати право на державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах особам зазначеним у пунктах 19-21 статті 6 Закону.

Прийняття законопроектів забезпечить право на соціальний захист добровольців, які за рівних умов з військовослужбовцями та іншими працівниками відповідних державних органів здійснюють функцію захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, беруть безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення.

Міноборони та Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції висловили позицію за законодавче врегулювання питання надання статусу учасника бойових дій добровольцям.

У разі їх прийняття Верховною Радою України з’являться законодавчі підстави для встановлення добровольцям статусу учасника бойових дій.

Крім того, згідно із Законом України „Про місцеве самоврядування в Україні” органи місцевого самоврядування можуть встановлювати за рахунок власних коштів і благодійних надходжень додаткові до встановлених законодавством гарантії щодо соціального захисту населення", - написала у відповідь Волиньраді начальник Управління у справах ветеранів та учасників АТО Мінсоцполітики 
Олександра Тарасова.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Як на Волині виконували Комплексну програму розвитку галузі АПК у 2017 році?
Наступна новина ДФС закликає землекористувачів оформити правовстановлюючі документи
Останні новини
Схожі новини