Коли наслідки вакцинації стануть відчутними - досвід Ізраїлю

Коли наслідки вакцинації стануть відчутними  - досвід Ізраїлю
Фото ілюстративне

Професор Сиріл Коен, імунолог та радник ізраїльського міністра охорони здоров’я з питань вакцинації проти COVID-19, розповів про наслідки вакцинаційної кампанії в країні.

"Ми почали в кінці грудня, і були ознаки того, що результат побачимо на початку лютого", - цитує науковця польський Інтернет-ресурс medonet.pl. Професор додав, що наслідки з'являються "через півтора місяці" після щеплення старшої частини населення.

- На сьогоднішній день в Ізраїлі щеплено 55 відсотків всього населення країни. Люди віком від 50 до 60 років вакциновані на 80-90 відсотків. Хоча ми і стурбовані тим, що кількість заражень продовжує зростати, нам більше не доводиться так сильно перейматися саме смертельними наслідками хвороби, – визнає Коен.

На його думку, ефектами вакцинаційної кампанії є набагато менший відсоток важких випадків COVID-19 та зменшення кількості смертей. Як зізнався професор, на рубежі січня та лютого в Ізраїлі фіксувалось 1,2 тисячі важких випадків захворювання COVID-19 та 60 смертей щодня, то сьогодні важких випадків лише 600 та максимум 15 смертей.

- Це правда, що заражених стає все більше, але динаміка росту повільніша. У січні та лютому ми фіксували до 20 тисяч нових випадків на день, а в даний час – 2-3 тисячі. В основному інфекції вражають молодшу частину ізраїльського населення. 80 відсотків нових пацієнтів - 40-річні, які ще не щеплені. Переважна більшість нинішніх госпіталізацій - майже 95 відсотків. - стосується людей, які ще не щеплені, - пояснив професор та додав, що задоволений ефективністю вакцинації проти COVID-19.

- Адже ми почали робити щеплення у важкій ситуації. У січні загинуло 1,5 тисячі людей. Блокування тоді стабілізувало ситуацію , уповільнило зростання кількості заражень, але кількість хворих продовжувала зростати, оскільки в Ізраїлі з’явився британський варіант коронавірусу. В даний час цей тип вірусу вже домінує і відповідає за 80-90 відсотків щоденних інфікувань - пояснив проф. Коен.

- Між першою та другою дозами має пройти щонайменше два-три тижні, щоб вакцина почала діяти. Отже, якщо ви хочете відчути наслідки в будь-якій іншій країні, вам потрібно зробити щеплення старшій частині населення, як в Ізраїлі, оскільки вони перебувають під найвищою загрозою. Потім, через півтора місяці, наслідки почнуть проявлятися у зменшенні кількості важких випадків COVID-19 і, як наслідок, можна буде очікувати менше смертей - сказав проф. Коен.

Радник міністра охорони здоров'я також пояснив, як ізраїльтянам робили щеплення такими рекордними темпами. На його думку, важливий той факт, що "ізраїльська влада дуже рано, влітку минулого року", попрацювала з виробниками: Pfizer, Moderna та AstraZeneca та підписала контракти на поставку вакцин.

“Ми просто були впевнені, що вакцинація - це єдиний спосіб подолати пандемію. Хороша логістика також сприяла ефективному проведенню цієї кампанії. Важливу роль відіграло і оцифрування системи охорони здоров’я - оцінив професор і додав, що за тиждень вдалося організувати 400 центрів вакцинації та облаштувати їх таким чином, щоб "вони були поруч для кожного ізраїльтянина".

На його думку, досить широке усвідомлення в суспільстві того, що вакцинація дозволить людям оговтатися від блокування, також мало велике значення.

- Разом нам вдалося організувати кампанію, в якій в один момент ми щепили 2 відсотки. населення на добу! – наголосив професор.

На його думку, кампанії вакцинації досі заважають фейкові новини, з якими потрібно боротися, хоча він визнав, що, "коли люди бачать, що вакцинація працює і що нічого поганого не відбувається", неправдива інформація вже не настільки потужно впливає, як раніше. Як він пояснив, до початку кампанії 20 відсотків ізраїльтян були категорично проти вакцинації, а 40 відсотків вагалися, то зараз 90% респондентів заявляють про готовність отримати щеплення.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині ремонтують дві ділянки доріг. Попереджають водіїв про обмеження
Наступна новина На Волині врятували чоловіка, який провалився у крижану воду
Останні новини
Схожі новини