За тиждень на Волині щепили майже 1 400 дітей

За тиждень на Волині щепили майже 1 400 дітей

За перший тиждень загальнонаціональної кампанії з "наздоганяючої вакцинації" на Волині щепили проти кору 1 338 дітей. Щеплення роблять для попередження спалаху кору, особливо серед дітей, які восени повернуться до навчання.

Про це розповіла Суспільному заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко.

Цього року, з її слів, в області зареєстрували два випадки захворювання на кір – це 16-річний підліток та 42-річний чоловік. Нині цільовою групою з вакцинації є діти від двох до 17 років.

"Хвороба підступна, може давати серйозні складні ускладнення. Вакцини більше 8-ми тисяч є в кожному закладі охорони здоров’я, який надає допомогу на сьогодні. І більше 10 тисяч є нашій базі обласній спеціального медичного постачання", – сказала Людмила Рожко.

Як вакцинують дітей у Луцькій громаді

З початком повномасштабної війни рівень вакцинації в Луцькій міській дитячій поліклініці знизився, а ймовірний ризик захворіти на інфекційні хвороби, серед яких і кір – зріс. Про це  розповіла директорка медзакладу Оксана Лєщинська. З її слів, дев'ятеро з десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим на кір, можуть інфікуватися.

"В нас був спалах в 2017 році. Ми маємо захистити наших дітей, захистити оточуючих і надати безпечне інфекційне середовище не тільки лучанам, а й тим людям, які в нас тимчасово проживають", – каже керівниця поліклініки.

Вакцинувати однорічну доньку Єлизавету у міській поліклініці вирішив лучанин Олександр Павлів із дружиною.

"Собі робили і дітям робимо. Для того, щоб захистити дитину", – сказав чоловік.

Перед щепленням дитину оглянув педіатр Андрій Василюк. З його слів, вперше дитину вакцинують, коли їй виповнюється рік, надалі – у шість років. 

"Проводимо ми дворазово, цього вистачає, як доведено і досліджено, на все життя. Це є комплексна вакцина, це є кір, краснуха, паротит", – говорить лікар.

Невакцинованих проти кору дітей на Волині наразі є майже 9 тисяч, – зазначила заступниця начальника обласного управління охорони здоров’я Людмила Рожко. Вакцинальна кампанія проти кору в регіоні триватиме до 1 вересня. З її слів, мобільні бригади будуть працювати за потреби, пунктів щеплення в області достатньо.

Суспільне також поспілкувалося з лучанами в Луцькій міській поліклініці щодо вакцинації проти кору та інших небезпечних хвороб.

Довідково: кір — інфекційна, гостра вірусна хвороба. Єдиним джерелом збудника інфекції є людина, котра захворіла. Сприйнятливість до кору надзвичайно висока. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені. Занедужати можна у будь-якому віці. Спеціального лікування проти кору нема. Найкращий захист — вакцинація.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На потреби бійців ЗСУ з бюджету Луцька виділили 102 мільйони гривень
Наступна новина Спортсмени з Волині здобули «бронзу» на Чемпіонаті світу з французького боксу
Останні новини
Схожі новини