Чорні пельмені, свічки для вух, тютюнове мило. Що цікавого купити на ярмарку у центрі Луцька

Чорні пельмені, свічки для вух, тютюнове мило. Що цікавого купити на ярмарку у центрі Луцька

23 та 24 серпня у центрі Луцька працює ярмарок народних ремесел. Ятки з їжею, вишиванками, прикрасами та іграшками зайняли не лише Театральний майдан, а й розтягнулись на більшу половину вулиці Лесі Українки. Майстри переважно місцеві, хоча є й гості з інших регіонів.

«Перший» перевірив, що цікавого і незвичного можна знайти на ярмарку.

Кольорові пельмені

Жовті, рожеві, зелені та чорні пельмені продає луцький магазин «Пельменчук». Кольорові з телятиною коштують 63 гривні за порцію, чорні з сьомгою – 87 гривень.

Продавчиня запевняє, що пельмені фарбують натуральними інгредієнтами: чорнилами каракатиці, куркумою, шпинатом, буряком, синьою капустою.

Веганське печиво

Луцький магазин «Здоров’ячко” продає печиво для веганів. Воно не містить яєць, масла та молока, а цукор у ньому замінює фруктоза.

У складі також горіхи кеш’ю, соняшникова олія, пшеничне та кукурудзяне борошно, сушена диня, морська сіль, кориця. 150 – грамова упаковка коштує 45 гривень.

Мило з тютюном та ваніллю

Магазин натуральної косметики з Хмельницького продає мило з тютюном та ваніллю. Продавці переконують, що у складі немає штучних барвників та ароматизаторів. Мило має легкий трав’яний запах та коричневий колір. Кілограм коштує 650 гривень, 200-грамовий шматок – 130 гривень.

Свічки для вух

Пасічник Микола Черній з Рожищенського району продає свічки для лікування вух. Це домоткана лляна тканина виварена у воску і замотана у свічку. Один бік встромляється у вухо, а інший запалюється. Горить вона 25-30 хвилин. Так вухо вигрівають при отитах та сірчаних пробках.

Одна свічка коштує 20 гривень. Пасічник переконує, що при будь-яких запаленнях потрібно лікувати обидва вуха одночасно. Для кожного потрібна окрема свічка.

«Це технологія наших предків», - зазначає чоловік.

Шаманські інструменти

Луцька майстриня Галина Бичкова продає на ярмарку дощовиці. Каже, це старовинний інструмент шаманів Південної Америки, яким вони викликали дощ. В 70-х роках минулого століття туристи привезли його в Європу в якості сувеніра. Відтоді дощовицю почали використовувати в етномузиці та для релаксації.

Лучанка виготовляє їх з сушених стебел борщівника. Всередині робить перегородки та засипає рис, гречку або зерна гірчиці. В результаті при перехилянні інструмент імітує звук дощу.

Найменші дощовиці коштують 20 гривень, найбільші – 350.

Шалі з шерсті європейських вівць

Лучанка Ірина Робак робить шалі з вовни нідерландських та швейцарських вівць. Свої вироби вона валяє вручну.

Коштують вони від 800 до 1200 гривень, залежно від складності візерунка.

Давні українські іграшки

Ірина Бондарук разом з чоловіком Андрієм у селі Княгининок, що біля Луцька, виготовляють традиційні українські дерев’яні іграшки. «Закидалка», наприклад, це дерев’яна ручка з кільцем і прив’язаною до нього кулькою. Кульку потрібно закинути в кільце, що розвиває координацію.

Майстриня каже, що про такі іграшки було відомо з часів Середньовіччя. Подібним грався французький король Людовик XIV під час нарад. У Франції їх називали більбоке.

Звичайна іграшка коштує 50 гривень, розфарбована – 70.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У центрі Луцька в День Незалежності обмежать рух транспорту
Наступна новина Хроніка пригод Луцька і Волині. П'ятниця, 23 серпня
Останні новини
Схожі новини