Комуніст Адам Мартинюк «засвітився» на публіці: висував свого шефа в президенти. ФОТО

Комуніст Адам Мартинюк «засвітився» на публіці: висував свого шефа в президенти. ФОТО
Адам Мартинюк на з'їзді КПУ 3 січня 2018 року (фото з сайту КПУ kpu.life/ru)

Колишній нардеп-комуніст, волинянин Адам Мартинюк, який після 2014-го і до 2018 року не з’влявся у публічному просторі, головував на з’їзді Комуністичної партії України, на якому Петра Симоненка висували кандидатом на пост Президента України.

З’їзд відбувся 3 січня 2019 року у Києві. На ньому були делегати «від усіх 25 регіональних партійних організацій» - йдеться у повідомленні прес-служби партії, розміщеній на сайті kpu.life/ru.

Адама Мартинюка представили як «другого секретаря ЦК і керівника Оперативного виборчого штабу».

Виявляється, у КПУ існує «постанова об‘єднаного Пленуму ЦК і Центральної Контрольної Комісії від 1 грудня 2018 року «Про дії партії в президентській виборчій кампанії 2019 року».

Окрім того, з’їзд прийняв рішення «про продовження повноважень делегатів позачергового 54-го з‘їзду Компартії України до завершення президентської та парламентської виборчих кампаній 2019 року».

Судячи з повідомлення, комуністи збираються збирати добровільні внески «для внесення грошової застави кандидата на пост Президента України». Завершити цей процес збору мають намір 20 січня

А Симоненко на завершення сказав, що виборча кампанія «буде драматичною за характером і трагічною за наслідками для народу».

Чи це перша поява Адама Мартинюка «на людях»?

Ні. Комуніст Адам Мартинюк у березні 2018 року дав у програмі «ГОРДОН» на 112 каналі обширне інтерв’ю, де, зокрема, заявив, що КПУ – не заборонена.

Чому комуністи кажуть, що їхня КПУ – не заборонена?

У липні Міністерство юстиції та Державна реєстраційна служба звернулися до суду з проханням розглянути можливість заборони діяльності КПУ на території України. Після ряду зупинок процесу і зворотніх заяв КПУ, 16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив у повному обсязі позов Мін'юсту, заборонивши діяльність КПУ.

28 грудня 2015 року КПУ подала апеляцію. 25 січня 2016 року Вищий адмінсуд відмовив КПУ у розгляді касації.

Але рішення суду про заборону КПУ не набрало чинності, бо Апеляційний суд призупинив провадження у справі до розгляду Конституційним судом запиту депутатів Ради щодо конституційності закону про декомунізацію.

Саме цей факт комуністи використовують як доказ того, що їх партія не заборонена.

Втім, як казав сам Адам Мартинюк, «у законі про декомунізацію є норма, яка дає право Міністерству юстиції заборонити Комуністичній партії брати участь у виборах. Тобто створено парадокс: нас офіційно не заборонено в судовому порядку (так, як це передбачено законодавством), але Міністерство юстиції нас на вибори не допускає».

Що кажуть експерти про Симоненка як кандидата в президенти?

У Петра Симоненка нема жодних шансів стати президентом, – вважає політолог, керівник ГО «Центр політичного аналізу і виборчого консалтингу» Михайдо Надод.

«Я вважаю що не дивлячись на заборону комуністичної партії Петро Симоненко не має жодних шансів бути обраним президентом України. Його не підтримають», - сказав Михайло Наход.

Він додав, що не може оцінити, наскільки коректним є таке висування з юридичної точки зору, оскільки сам не юрист, а політолог.

«Я припускаю, що формально він може балотуватись як самовисуванець, ніхто йому не забороняв так висуватись» - припустив політолог.

«А з іншої сторони висування від «Комуністичної партії» може означати просто чергову інформаційну хвилю так званих комуністів, для того, щоб нагадати, що є таке середовище політиків, нагадати про себе потенційним своїм симпатикам. І вчергове нагадати про те, що, з їхньої точки зору, «Комуністична партія» була заборонена незаконно», - зазначив Михайло Наход.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Стрілянина на Набережній: 4 підозрюваних затримали, ще 7 - у розшуку. ФОТО
Наступна новина Гарячу воду в Нововолинську хочуть подавати 4 дні на тиждень
Останні новини
Схожі новини