Конституційний Суд пояснив своє рішення стосовно декларацій

Конституційний Суд пояснив своє рішення стосовно декларацій
Фото ілюстративне

Конституційний Суд згоден з необхідністю декларування доходів чиновниками, але в антикорупційному законодавстві знайшов вади, тому довелося прийняти скандальне рішення щодо скасування покарання за корупцію.

Про це йдеться в заяві суду, пише Сьогодні.

В КСУ зазначили, що і антикорупційна, і судова реформи повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади та з дотриманням принципу конституційності. Суд пояснив своє рішення щодо декларування чиновників.

"Дослідивши склад злочину, передбаченого статтею 366-1 КК України, Конституційний Суд України дійшов висновку, що використання юридичних конструкцій, у яких відсутній чіткий перелік законів, унеможливлює однозначне визначення кола суб'єктів злочину, а відсилочні норми унеможливлюють встановлення кола їх адресатів.

Як наслідок, до відповідальності за умисне неподання декларації може бути притягнуто осіб, які не можуть бути учасниками правовідносин з декларування, а тому свідомо не виконали такого обов'язку. Зазначене не узгоджується з поняттям правової держави та принципом верховенства права, закріпленим у частині першій статті 8 Основного Закону України, зокрема такими його елементами, як юридична визначеність та передбачуваність закону", – йдеться в заяві.

Нагадаємо, Національне агентство з питань запобігання корупції з 28 жовтня закрило реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду. Натомість вже 29 жовтня увечері, НАЗК відновило доступ до декларацій. 30 жовтня під Конституційним судом проходить акція протесту проти рішення суддів про неконституційність ключових антикорупційних норм.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині екологи перевіряють законність рубки дерев
Наступна новина У ВНУ імені Лесі Українки обрали нових деканів. Список
Останні новини
Схожі новини