Кримінальний авторитет і таємні свідки: неочікувані подробиці «заборолівської справи»

Кримінальний авторитет і таємні свідки: неочікувані подробиці «заборолівської справи»

«Заборолівська справа» набула неймовірного розголосу на Волині: «У Заборолі затримали людей, які викрали та катували криптовалютчиків», «…потерпілі – в лікарні», «За підозрою в організації затримали відомого у Луцьку кримінального авторитета…». Саме такими заголовками рясніли сторінки ЗМІ останні кілька тижнів.

На сьогодні вже у цій справі, певно, не копався тільки лінивий. Звісно, адже не так часто у Луцьку затримують «кримінальних авторитетів», та й сам факт того, що видобувачів криптовалюти викрали, ув’язнили в підвалі і катували – викликає неабиякий інтерес.

Тим не менше, журналісти Першого вирішили копнути глибше і проаналізувати перебіг подій, адже чутки навколо цього інциденту ширяться всілякі. Подейкують, що постраждалі – ніякі не криптовалютчики, а організатори нарколабораторій, а сам «кримінальний авторитет» якого гучно затримали за той самий злочин – взагалі був не в Луцьку і до самого вчинення злочину – не причетний.

Отож, операція із затримання зловмисників, які викрали, утримували і катували видобувачів криптовалюти, відбулась 18 березня. ЗМІ про це стало відомо тільки наступного дня. Поліція розповіла подробиці: «Усіх нападників, серед яких і такі, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності, затримали та оголосили їм про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 289, ч. 2 ст. 187, ч. 3 ст. 189, ч. 2 ст. 185 КК України». Нападників виявилось четверо, тож вже 21 березня їх посадили під варту на 60 діб.

І ось, 4 квітня, новий резонанс – у Луцьку затримали відомого «кримінального авторитета» Олега Кравчука на прізвисько «Алєня». Затримували гучно – співробітники управління карного розшуку ГУНП у Волинській області спільно з бійцями спецпідрозділу КОРД просто у центрі міста поблизу РЦ «Промінь».

Силовики відразу повідомили, що Олег Кравчук підозрюється у причетності до так званої «заборолівської справи», однак повідомлення про підозру оголосили йому лише 5 квітня. Себто – на 19-й день після скандального викриття банди розбійників і порятунку криптовалютчиків.

Як розповідає адвокат Олега Кравчука Віктор Коренга, за цей час, його підзахисний не отримував жодних викликів.

«Весь цей час Олег Кравчук продовжував жити звичним життям, їздив на відпочинок в Буковель, до міста Львова, звідки повертався додому в м. Луцьк. Неодноразово відвідував громадські місця і заклади громадського харчування. Тож від слідства, яке б навіть теоретично хотіло б з ним поспілкуватись про цю справу чи й навіть викликати на допит, він не переховувався», - розповідає Віктор Коренга.

Більше того, під час спецоперації ніхто не надав ухвали слідчого судді про затримання, адже її просто не існувало. Олега Кравчука затримали за ст. 208 КПК, яка дає право уповноваженій особі затримувати за підозрою у вчиненні злочинів. Однак перелік підстав – дуже вичерпний:

1) якщо цю особу застали під час вчинення злочину або замаху на його вчинення;

2) якщо безпосередньо після вчинення злочину очевидець, в тому числі потерпілий, вказують на те, що саме ця особа щойно вчинила злочин.

Проте, Олега Кравчука під час облави на розбійників у селі Забороль не було, а за свідченнями фігурантів справи, про які йшла мова під час судового засідання щодо обрання йому запобіжного заходу, на нього ніхто напряму не вказав.

Так, згідно ухвали судді Луцького міськрайонного суду Ярослава Артиша, Олегу Кравчуку інкримінують вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 187 ККУ (розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб).

Зокрема, слідчі ГУНП у Волинській області проводять досудове розслідування в кримінальному провадженні, яке було порушено і внесено до ЄРДР 17 березня відносно 7 осіб. Зокрема, серед підозрюваних – Сарнавський О., Семенов О., Кобиляцький В., Тихнюк С., Смолінський В. і Коготь С., яким інкримінують вчинення злочинів за чотирма статтями Кримінального кодексу. Також у провадженні фігурує і Олег Кравчук. Так, досудовим розслідуванням начебто встановлено, що вони разом зорганізувалися для вчинення ряду тяжких злочинів.

В ухвалі суду зазначено, що роль Олега Кравчука полягала у підшукуванні багатіїв, зібранні інформації про статки і спосіб життя та підборі виконавців злочинів. Так, за версією слідства, на початку березня вони вирішили здійснити розбійний напад на Ровенського О. і Киричука А., аби заволодіти їхнім майном та коштами. Сам Олег Кравчук мав керувати діями розбійної банди на відстані через мобільний телефон та інтернет. Проте донині жодної ухвали про зняття інформації з каналів зв’язку (прослуховування) нікому не надали, так як і доказів переписок, які свідчили б про його причетність до злочину.

Усе так і відбулося – чоловіків викрали з-під їхніх домівок на вул. Кравчука і Ветеранів, запхали до мікроавтобуса та вивезли у село Забороль, де кинули до підвалу. Людей кілька днів били та змушували віддати все їхнє рухоме й нерухоме майно, аж поки їх не врятували спецпризначенці.

Однак, жодних прямих доказів того, що Олег Кравчук керував їхніми діями ані слідчі, ані прокуратура – не надали. Суд при цьому обмежився формулюванням, що він обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого корисливого злочину, становить підвищену суспільну небезпечність, раніше притягався до кримінальної відповідальності і може надалі тиснути на свідків.

Майже у всіх письмових доказах (протоколи допитів свідків і обвинувачених) – згадки про Олега Кравчука відсутні. Навіть самі потерпілі показали, що не володіють інформацією про його причетність до вчинення даного злочину і не опізнали в чоловіку нападника.

Єдина згадка про «Алєня» міститься у протоколі додаткового допиту свідка від 22.03.2018 року під вигаданим ім’ям Сергій Павлович Поліщук. Вочевидь, його персона дуже важлива у справі, адже правоохоронці залегендовують (змінюють справжнє ім’я) особи свідків лише у крайніх випадках. Тож під час судового засідання озвучили частину протоколу. Так, вигаданий Сергій Поліщук детально розповів, хто входить у злочинну групу «Алєні», назвавши їх за іменами і прізвиськами, та навіть розставив усіх по ієрархії: хто чия права рука, хто виконує брудну роботу, а хто має «більшу долю». 

Разом з тим, він вказав, що 10-12 березня 2018 року в одному з луцьких барів бачився з «Семьоном», який знайомий з чоловіком на прізвисько «Алєня». Мовляв, він пропонував йому стати співучасником нападу на двох «бариг», заволодіти їхнім майном, зокрема, фермою криптовалюти.

Проте «Сергій Поліщук» відмовився, сказавши, що на даний час не має бажання брати в цьому участь, однак обіцяв подумати над їхньою пропозицією. А вже за кілька днів побачив у ЗМІ інформацію про затримання розбійників, які катували людей. Мовляв, тому вирішив піти в поліцію і про все розказати.

Однак, тут же виникає питання, чому цей свідок так довго мовчав, адже, згідно законодавства, кожен свідомий громадянин зобов’язаний повідомити правоохоронним органам інформацію про ймовірне скоєння злочину чи чиїсь наміри щось скоїти.

В той же час, сам свідок дає показання з чужих слів, тому причетність Олега Кравчука до «заборолівської справи»  - тільки теоретична. Адже жодних інших свідчень, які б вказували на те, що саме він вчинив ці злочини – немає.

Варто відзначити і те, що затриманому «кримінальному авторитету» оголосили про підозру у вчиненні злочину за ч.2 ст.187 ККУ - розбій, вчинений за попередньою змовою групою осіб. Проте фактично у кримінальному провадженні триває розслідування злочинів за 9 епізодами, у яких наче б то брав участь Олег Кравчук.

Усі 9 епізодів злочинів, які розслідуються в рамках кримінального провадження, стосуються однієї і тієї ж «заборолівської справи» – вимагання, незаконне позбавлення волі або викрадення людини, крадіжка, розбійний напад та катування.

Таке правоохоронці практикують зрідка – затримують підозрюваного за однією з кількох статтей, аби мати змогу затримати його за іншою, якщо суд відмовить в арешті.

Сам Олег Кравчук підтвердив, що знайомий з кількома особами, яких затримали під час звільнення полонених криптовалютчиків. Однак, відмовився від обвинувачень прокуратури щодо його участі.

Під час засідання щодо обрання міри запобіжного заходу він переконував, що нікуди не тікав і якби його викликали б на допит у цій справі – спокійно відвідав би слідчих. Мовляв, маючи судимість в минулому і відбувши покарання, це сприймає як належне. Також варто зазначити, що правоохоронні органи самі періодично «навідуються» до квартири Олега Кравчука. Так, лише за останні 3 роки після звільнення чоловіка з місць відбування покарань, його дім обшукували вже 3 чи 4 рази. З дружиною Олег Кравчук розлучився кілька років тому.

Тим не менше, 6 квітня суддя Луцького міськрайонного суду Ярослав Артиш виніс ухвалу про застосування до Олега Кравчука запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком на 60 діб. Нині його з ізолятора тимчасового тримання вже перевели до СІЗО.

Варто зауважити й те, що під час обшуків при затриманні Олега Кравчука з автомобіля та квартири були вилучені кошти, кілька мобільних телефонів, картки пам’яті та записник. Частина цих речей належала колишній дружині підозрюваного, тож наприкінці минулого тижня суд вирішив повернути їй вилучене. Також правоохоронці намагались накласти арешт на авто, яким пересувався підозрюваний «кримінальний авторитет». Однак, воно належить двоюрідному брату Олега Кравчука, тож транспортний засіб повернули власнику.

Щодо самого Олега Кравчука, то до кінця цього тижня має відбутись розгляд апеляційної скарги, якою він оскаржив свій арешт.

Потерпілих вже виписали з лікарні, однак коли суд перейде до розгляду справи по суті – не відомо. Досудове розслідування ще триває, та з огляду на те, з якою геометричною прогресією росте кількість підозрюваних – це ще не кінець.

Загалом, у справі дуже багато «теоретичних підозр», сумнівних свідчень і просто випадковостей. Подейкують, розкриття гучної справи нині є дуже вигідним для людей у погонах, адже під окремими з посадовців «захиталось крісло». Та й самі люди в правоохоронних органах кажуть, що ця справа – шита білими нитками. Адже питань – більше, ніж відповідей.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Курс валют на 17 квітня: долар трохи впав, євро подорожчав
Наступна новина Моторошна ДТП у Кривому Розі: показали відео з місця аварії
Останні новини
Схожі новини